365-daags retourbeleid
Verzending €4 - Gratis optie vanaf €39-
085 301 3271 - (werkdagen van 09.00-17.00 uur)

De pochet - Jouw ultieme gids

Je leest hier alles wat je wilt weten over de pochet - van kleurentheorieën en textielkeuze tot het kiezen van de juiste pochet voor evenementen en over alles wat daartussen zit. En dat alles in 20 minuten.

De pochet kan een outfit maken of breken. Ofschoon je geen raketwetenschapper hoeft te zijn om het voor elkaar te krijgen, is het een kunst om een pochet goed te dragen, zodat hij past bij de rest van je look en zorgt voor verbetering. Daarnaast moet hij natuurlijk ook wel voldoende opvallen om in het oog te springen.

Wat is een pochet? Een pochet is een decoratieve, stoffen zakdoek die je in de borstzak van een colbert of blazer stopt om wat extra flair aan je look toe te voegen.

Deze handleiding leert je alles wat je nodig hebt om door te dringen tot de kern van het probleem en je pochet vol vertrouwen te kunnen dragen de pochet ongeacht de gelegenheid.

Wat is het verschil tussen een pochet en een zakdoek?

Om te beginnen is een zakdoek GEEN pochet. Maar in noodgevallen kan een schone, frisse zakdoek wel als pochet gedragen worden.

Een pochet is bedoeld om te showen en heeft geen enkel ander praktisch doel dan ervoor te zorgen dat jij er verdomd goed uit ziet. Een zakdoek echter, is bedoeld om zweet mee af te vegen, je neus te snuiten, aan te bieden aan een jonkvrouw in nood of om te gebruiken bij een geïmproviseerd stierengevecht. Om te onthouden dus: een om te snuiten, de ander om te showen.

In het algemeen zijn er wel enkele verschillen waarmee je voldoende onderscheid kunt maken.

Pochetten

 1. Gemaakt van diverse stoffen, zoals katoen, zijde en linnen.
 2. Gedragen in de buitenste borstzak
 3. Decoratieve functie: niet geschikt om te dweilen of schoon te maken
 4. Zijden en linnen moeten chemisch worden gereinigd en vlekken gemakkelijk
 5. Het enige praktische nut van zijden doekjes: je brillenglazen poetsen
 6. Kleiner dan zakdoeken

Zakdoeken

 1. Gemaakt van katoen
 2. Op te bergen in elke willekeurige zak
 3. Groter van pochetten: kijk uit voor uitpuilen!
 4. Hebben een praktische functie en kunnen voor allerlei doeleinden gebruikt worden zoals voor het snuiten van je neus, zweet afvegen of voor spontane miniatuur stierengevechten.

Om te onthouden dus: een om te snuiten, de ander om te showen.

De basis van de kleurentheorie

Voor een goed uitziende outfit, moeten de kleuren bij elkaar passen.

Dit gaat op voor je pochet, al je andere kledingstukken, maar ook voor je huid en je haar. Vergeet niet dat het belangrijkste doel van goede kleding is om je gezichtstrekken te accentueren, en de pochet kan een elegante manier zijn om dat voor elkaar te krijgen.

Dat betekent dus ook dat de pochet niet te dominant aanwezig mag zijn. Haar rol is om te versterken, niet om te overheersen en als je een outfit ziet waarvan je denkt “leuk geprobeerd, maar het kan wel een tikje minder”, dan komt dat doordat de fysieke kwaliteiten worden weggedrukt door schreeuwerige kledingaccessoires.

Je kleurenwiel maken

Nu dat helder is, gaan we even terug naar de basisschool.

De makkelijkste manier om kleuren te coördineren is als je iets weet over het gebruik van het kleurenwiel, gevormd door primaire, secundaire en tertiaire kleuren, tinten genaamd.

 • Primaire kleuren: Rood, blauw, geel. Dit zijn de basiskleuren die niet gemaakt kunnen worden door andere kleuren te mengen. Hun natuurlijke tint is erg helder en ze zijn het best geschikt om aandacht te trekken. Ze worden vaak gebruikt als accentkleuren in motieven en patronen, die goed contrasteren met een donkere achtergrond.
 • Secundaire kleuren: Groen, paars, oranje. Dit zijn kleuren die gemaakt kunnen worden door primaire kleuren met elkaar te mengen. Elke kleur staat direct tegenover een primaire kleur in het kleurenwiel en zorgt voor maximaal contrast. We noemen dit complementaire kleuren, geschikt om de aandacht van de kijker te trekken.
 • Tertiaire kleuren: Vermiljoen (rood-oranje), amber (geeloranje), chartreuse (geelgroen), teal (groenblauw), violet (blauw-paars), magenta (rood-paars). Deze zes kleuren ontstaan door het mengen van een primaire met een secundaire kleur.

Je kunt tertiaire kleuren beschouwen als opvallende op zichzelf staande kleuren in plaats van als slechts 'variaties' van primaire en secundaire kleuren. Als zodanig hebben zij een eigen invulling op de tegenoverliggende zijde van het kleurenwiel.

Door bovenstaande kleuren dus te mengen, hebben we 12 verschillende kleuren, die ons kleurenwiel vormen. Hieronder kun je wat met dat wiel spelen. Verder naar beneden zie je een uitleg van de kleurenschema's en hoe je ze kunt gebruiken om je pochetkeuze te verbeteren.

Jouw interactieve kleurenwiel

Kleurenschema's

Kleurenschema's zijn combinaties van kleuren, uit het kleurenwiel. Enige basiskennis is noodzakelijk als je dit wilt beheersen om je stijl te verbeteren. Door te spelen met ons interactieve kleurenwiel hierboven zie je welke kleuren in de diverse schema's passen. Als grondregel kun je aanhouden dat hoe verder de kleuren op het wiel uit elkaar liggen, hoe moeilijker het is om ze te matchen bij een outfit.

Als grondregel kun je aanhouden dat hoe verder de kleuren op het wiel uit elkaar liggen, hoe moeilijker het is om ze te matchen bij een outfit.

 • Neutraal kleurenschema: wit, zwart of een mix van die twee.
 • Monochromatisch kleurenschema: een enkele tint.
 • Aangrenzend kleurenschema: gevormd door kleuren die direct aan elkaar grenzen in het kleurenwiel, waarmee je een bijna geheel monochromatisch ensemble creert met een subtiel contrast.
 • Complementair kleurenschema: zoals hierboven genoemd, zijn dit kleuren die in het kleurenwiel direct tegenover elkaar liggen, waarmee je een gewaagd en fel effect creert. Deze kleuren vormen het sterkste contrast, onfeilbaar in staat om de aandacht van de kijker vast te houden.
 • Driekleurig kleurenschema: gevormd door 3 kleuren die in het kleurenwiel op gelijke afstand van elkaar liggen. Driekleurenschema's zorgen voor een strakke, harmonieuze uitstraling bij een outfit, met minder contrast dan bij complementaire kleuren.

We schreven al dat de kleur van je outfit ook moet matchen met de teint van je huid voor de grootst mogelijke impact.

Sterk contrast zoals bij complementaire kleuren in de stropdas en pochet, werkt goed hier, omdat het model een lichte huid en donker haar heeft.

Mannen met een sterk contrasterende teint, zoals bijvoorbeeld een lichte huid en donker haar, zien er dus vaak beter uit met kleuren met veel contrast, zoals complementaire of bijna-complementaire kleurstellingen.

Mannen met een weinig contrasterende teint, bijvoorbeeld met een lichte huid en licht haar, of een donkere huid en donker haar, zien er goed uit met weinig contrasterende outfits, zoals met een monochromatisch, een aangrenzend, of zelf met een driekleurig schema, als ze met meerdere kleuren willen spelen.

6 niveaus naar perfectie in pochetkleuren

Niveau 1: De klassieke witte pochet. Past overal bij, ziet er altijd geweldig uit.

Niveau 2: Neutrale kleuren - denk aan grijs- bruin- en wittinten. Met een neutrale das, kan je pochet in elk van deze kleuren zijn, afhankelijk van je jasje.

Niveau 3: Monochromatische schema's - combineer verschillende tinten van dezelfde kleur voor een makkelijk, subtiel contrast, bijvoorbeeld tankleurig met beige.

Niveau 4: Gebruik aangrenzende kleurenschema's om je outfit een bepaalde uitstraling te geven. Bijvoorbeeld geel, amber en oranje. Combineren van twee of meer koele of warme tinten voor algehele harmonie.

Niveau 5: Een driekleurig kleurenschema brengt balans in warme en koele kleuren om je look wat karakter te geven, zonder een al te sterke impact zoals bij complementaire kleuren.

Niveau 6: Nu zit je bij de grote jongens. Je bent nu eindelijk klaar voor complementaire kleuren - de meest gewaagde van allemaal. Een solide keus is een oranje pochet met een marineblauw jasje, of ga er helemaal voor en combineer een groene met een dieprode blazer om echt een punt te maken.

De juiste stof voor je pochet kiezen

Als het om pochetten gaat, is de stof belangrijk. De grote drie zijn zijde, katoen en linnen, maar ze zijn ook te vinden in wol en polyester.

Elke stof heeft andere eigenschappen, maar je belangrijkste focus moet op de structuur liggen. Net als bij patronen en motieven, ga je op zoek naar een berekenend contrast als je gaat kijken welke stof voor je pochet het beste bij je outfit past. Je wilt dat elk deel van je outfit coördineert, zodat alles goed bij elkaar past. Maar elk onderdeel moet ook zichzelf ook goed staan.

Hier werkt de gladde, zijden pochet goed bij de ruwere wollen stropdas, omdat het zorgt voor contrast in de structuur.

Als je dus een verfijnde, gladde stropdas draagt, ga dan voor een ruwere katoenen of wollen pochet. En als je das wat structuur heeft, kies dan een mooie, zijden pochet. Hetzelfde geldt voor jasjes en overhemden.

Pochetstof - De voors en tegens

Hieronder vind je de meest gebruikelijke pochetstoffen met hun voor- en nadelen.

Zijden pochet

 • Voor: Makkelijk op te bergen
 • Voor: Soepel, luxueus, glimmend
 • Voor: Contrasteert goed met een wollen kostuum/jasje
 • Voor: Meest gebruikelijke materiaal voor pochetten
 • Voor: Veelzijdig, geschikt voor vrijwel elke gelegenheid
 • Voor: Zachte randen maken hem geschikt voor ongestructureerde pofvouw
 • Voor: Meestal ultradun, puilt dus niet uit in je jaszak
 • Tegen: Duur
 • Tegen: Werkt niet bij gestructureerde vouwen
 • Tegen: Beschadigt bij transpiratie en bleken
 • Tegen: Moeilijk schoon te houden: alleen chemisch reinigen
 • Tegen: Kreukt makkelijk, lastig te strijken
 • Tegen: Niet bestand tegen schuren
 • Tegen: Makkelijk geruïneerd indien nat

Katoenen pochet

 • Voor: Goedkoper dan zijde
 • Voor: Makkelijk te strijken
 • Voor: Makkelijk op te bergen
 • Voor: Wasmachineveilig
 • Voor: Harde randen geschikt voor gestructureerd vouwen
 • Voor: Sterk, duurzaam, bestand tegen schuren
 • Voor: Valt weg in overhemd/jasje, legt nadruk op de das
 • Tegen: Kan krimpen bij wassen in heet water
 • Tegen: Kreukt makkelijk, moet gestreken worden
 • Tegen: Risico op schimmel indien vochtig
 • Tegen: Kleuren kunnen mettertijd vervagen

Linnen pochet

 • Voor: Buitengewoon veelzijdig
 • Voor: Stijve randen geschikt voor gestructureerd vouwen
 • Voor: Soepele stof geschikt voor ongestructureerd vouwen
 • Voor: Voegt een aantrekkelijke structuurvariatie toe aan vrijwel elk jasje
 • Tegen: Is meestal duurder dan katoen
 • Tegen: Beschadigt indien gewassen in hard water (met hoog mineraalgehalte)
 • Tegen: Kan machinaal worden gewassen, maar wasmiddel/ chemicaliën kunnen zorgen voor beschadiging
 • Tegen: Kreukt makkelijk en moet dus gestreken worden

Wollen pochet

 • Voor: Meest geschikt voor wintermaanden
 • Voor: Ongewone, interessante structuur voor pochetten
 • Voor: Keuze uit verschillende soorten wol:
 • Voor: Alpacawol – zijdeachtig, lichtgewicht met glans
 • Voor: Angorawol – erg zacht met de beste eigenschappen om warmte vast te houden
 • Voor: Kasjmier – delicaat en luxueus
 • Voor: Kameelhaar – bekend om zijn goudbruine kleur, zachte textuur en glans
 • Tegen: Groot prijsverschil, afhankelijk van wolsoort
 • Tegen: Moeilijk te wassen en te onderhouden
 • Tegen: Kan worden aangetast door motten en andere insecten indien opgeborgen
 • Tegen: Krimpt aanzienlijk bij hitte en vocht
 • Tegen: Alleen chemisch reinigen met zachte wasmiddelen
 • Tegen: Dikke stof kan zorgen voor uitpuilende jaszak

Polyester pochet

 • Voor: Erg goedkoop
 • Voor: Lichtgewicht
 • Voor: Makkelijk te drogen
 • Voor: Sterke stof
 • Voor: Kreukbestendig
 • Voor: Makkelijk op te bergen, weinig risico op schimmel
 • Voor: Behoudt lange tijd zijn vorm en afmetingen
 • Tegen: Kan in het licht een kunstmatige glans vertonen
 • Tegen: Moeilijk om vlekken te verwijderen

Soorten randen bij pochetten

De randen van je pochet maken het grootste verschil tussen de verschillende pochetten, zowel qua stof als in kwaliteit.

Afhankelijk van de vouw, is de rand het meest zichtbare gedeelte van je pochet en randen van mindere kwaliteit gaan snel rafelen, waardoor de pochet niet meer te gebruiken is.

Er is een inherent verschil in soorten randen, afhankelijk van de keuze van de stof. Zijden pochetten hebben zachte randen, perfect voor pofvouwen, maar waarbij gestructureerd vouwen vrijwel onmogelijk is.

Linnen en katoenen pochetten hebben daarentegen vaak stijvere randen, waardoor deze wel geschikt zijn voor gestructureerd vouwen.

Onafhankelijk echter van de stof, zijn er enkele zaken die je moet weten over de kwaliteit van randen, zodat je nieuwe pochet niet tijdens het tweede uitje al gaat rafelen.

De overgrote meerderheid van de bekende merken en pochetten zijn machinaal gestikt. Dit type pochet voldoet voor de meesten van ons, behalve voor de zeer kritische mannen, en is verkrijgbaar met diverse soorten randen. Degenen die echter op zoek zijn naar het allerbeste, kunnen het beste kiezen voor een handgerold model.

Hieronder zie je een overzicht van de diverse soorten randen en stiksels.

De handgerolde pochetrand

De kwalitatief beste pochet die voor geld te koop is, heeft randen die handgerold zijn tot een strakke buisvorm, handmatig gestikt, met ruwweg 2 a 3 steken per centimeter.

Handgemaakt, is de rand enigszins ongelijk en heeft daardoor een unieke afwerking. Aan deze aandacht voor details hangt natuurlijk een prijskaartje. Afhankelijk van je behoefte en budget ga je dus misschien liever voor een graadje minder.

De imitatie-handgerolde rand

Machinaal gestikt, is deze rand rechter dan de handgerolde, maar de naden zijn zichtbaarder en rollen over de rand.

De parallelle rand

Deze soort rand is vlakker, met een eenvoudige enkele stiknaad. Deze rand is ook machinaal gestikt.

De Z-vormige rand

Deze rand is machinaal gemaakt en vergelijkbaar met de parallelle rand. De Z-vormige rand is vlak maar met een golfnaadpatroon.

De geborduurde rand

De geborduurde rand is machinaal gemaakt. Het is een strakke harde spiraal die wat stijfheid toevoegt aan je pochet, waardoor deze beter geschikt is voor gestructureerd vouwen met 2 of meerdere punten.

Het laatste woord over randen

Een laatste waarschuwing over de kwaliteit van pochetten. Zeker bij modellen van polyester, zie je regelmatig massageproduceerde pochetten met slordige hoeken en losse, onregelmatige naden. Deze zullen snel rafelen en zijn het niet waard om te kopen.

Welk formaat moet een pochet hebben?

Het formaat van je pochet zal afhangen van je jasjes en van het materiaal dat je kiest. Hier zijn enkele dingen om rekening mee te houden.

 • Pochetten variëren qua afmetingen van 25 tot 45 cm.
 • De ideale maat zit precies tussen het uitpuilen van je zak en het helemaal erin verdwijnen in.
 • Amerikaanse en Britse merken maken vaak grotere pochetten voor gevoerde borstzakjes.
 • Italiaanse merken maken vaak kleinere pochetten voor opgestikte zakken met minder diepte.
 • Dikkere stoffen zoals linnen, katoen en wol moeten kleiner zijn, en lichtere stoffen, zoals zijde zijn vaak in groter formaat.
 • Te klein (zeker bij zijde) en de vouw verliest zijn vorm. Een fatsoenlijke pochet moet niet kleiner zijn dan 25 cm.
 • Vergelijk de afmetingen van de pochet (lengte en breedte) met de zak waar hij in moet passen om te kijken of het werkt.
 • Bekijk het gewicht van een pochet om te bepalen of dat goed is.

Hoe draag je een pochet?

Nu je bekend bent met de basisbeginselen, die overigens vaak ook van toepassing zijn op je hele stijl en niet alleen op een pochet, moet je nog weten hoe je een pochet het beste kunt dragen.

Er zijn twee hoofdfactoren van toepassing bij het correct dragen van een pochet;

 1. Kies de juiste pochet, waarbij de informatie hierboven erg van pas komt.
 2. Kies de juiste vouw voor de gelegenheid, je outfit en je pochet. Hierover later meer.

Nu je alles weet wat je nodig hebt (je hebt toch hopelijk WEL het eerste gedeelte gelezen hé?), hebben we nog wat tips voor het kiezen van de juiste pochet, gevolgd door een overzicht van de belangrijkste vouwmogelijkheden.

Kiezen van de juiste pochet

 • De kardinale zonde bij kleding is als je er TE gecoördineerd en bestudeerd uit ziet. Je ziet eruit alsof je het te hard hebt geprobeerd en je raakt zo je hele flair kwijt. Dit geldt zowel voor pochetten als voor alle andere kleding.
 • Je outfit moet overkomen als een geheel, maar elk item moet contrast bieden en aanvullen, niet perfect matchen, met de rest.
 • Laat de keuze van je vouw en je pochet afhangen van je stemming voor extra impact
 • Ga voor maximaal één ‘opvallend’ item per outfit. Een pochet met een fel, gewaagd patroon overheerst als hij wordt gecombineerd met een net zo gewaagde das, maar brengt verbetering aan bij een eenvoudigere
  das, gedragen met effen kleuren.
 • Behalve kleuren en motief, moet je ook kijken naar verschillende stoffen en wanneer deze het beste passen. Zijde en katoen zijn het meest veelzijdig en staan altijd goed.
 • Kijk naar de kleuren in je huidige garderobe en bedenk wat daarbij zou kunnen passen. Hoe meer jij je op je gemak voelt, hoe flamboyanter je kunt zijn met kleuren, patronen en materiaalkeuze.
 • Effen kleuren zijn altijd de veiligste optie, zeker bij formele en zakelijke kleding. Hoe donkerder de kleur, hoe formeler. Effen wit is een uitzondering - dat is altijd geschikt.
 • Prints maken je pochet minder formeel. Hoe flamboyanter de print, hoe minder serieus de pochet is.
 • Nooit meer dan 3 patronen in je outfit
 • Coördineer kleuren met andere accessoires, bijv. aardse tinten met bruine schoenen
 • Zorg ervoor dat het productlabel of merklogo niet zichtbaar is

Hoe vouw je een pochet?

Hieronder vind je enkele van de meest populaire vouwtechnieken, en als dat niet genoeg is, kijk je hier: Trendhims 52 manieren om een pochet te vouwen

De presidentiële vouw

De 1-puntsvouw

De 3-punts kroonvouw

52 manieren om een pochet te vouwen

Er zijn vrijwel geen ongeschreven regels voor het vouwen van een pochet, dus zelfs al geven we hier adviezen, dan kun je hem nog steeds op je eigen manier vouwen. Voor het geval dat je geen enkele van de opties hierboven leuk vindt, en je nog steeds op zoek bent naar inspiratie, hebben we de meest uitgebreide handleiding gemaakt voor het vouwen van pochetten, inclusief instructies:

Trendhims 52 manieren om een pochet te vouwen

Kleden voor de gelegenheid - Verschillende stijlen

We hebben je een overzicht gegeven op het gebied van etiquette, kleuren, stoffen en hoe alles bij elkaar past (of niet). Met dat in gedachte, zijn hier een aantal sociale scenario's met hints en tips om ervoor te zorgen dat je er op je best uitziet.

Pochetten voor bruiloften

 • Belangrijkste stoffen: Zijde, fluweel, kasjmier, wol, tweed, katoen, of linnen als het op een strand is of een wat meer ‘relaxte’ bruiloft.
 • Halskleding: Altijd -
  Necktie or
  vlinderdas
 • Kleuren: Afhankelijk van de timing van de bruiloft. Een avondreceptie is meestal formeler dan een receptie overdag - ga dan voor donker. Als de bruiloft overdag is, kies je voor licht - neutrale en pastelachtige kleuren.
 • Regels: Pas je niet aan bij de bruiloft en zorg ervoor dat je de bruid en bruidegom niet overschaduwt, houd je aan de dresscode - een strand of een meer relaxte bruiloft vraagt ook om een meer relaxte esthetica. Een smoking is een optie als de dresscode het toestaat. Geen monochrome look.
 • Soorten vouwen:Een tip,
  De pof,
  De presidentiële

Pochetten voor de zakenman

 • Belangrijkste stoffen: Katoen, linnen, tweed en wol (houd ook rekening met het weer).
 • Halskleding:Stropdas
 • Kleuren: Alles wat donker is - marineblauw, bordeauxrood, groen, gebrand oranje. Zolang als de tint donker is, zit je goed. Wit voor een pochet is ook altijd een geweldige optie.
 • Regels: Houd het doorgaans eenvoudig en ingetogen, zeker in een conservatieve werkomgeving. Als je een creatieveling bent, kun je de tegels wat laten vieren en kun je bijvoorbeeld creatief zijn.
 • Soorten vouwen:De 1-punts vouw,
  De 2-punts vouw,
  De 3-punts kroonvouw,
  De Cagney,
  De pof met twee vleugels or
  De presidentiële. Je kunt ook twee separate vouwen proberen die elkaar aanvullen (in een borstzakje)

Pochetten voor de zondagse lunch

 • Belangrijkste stoffen: Linnen, katoen, tweed en zijde - maar alleen voor de pochet
 • Halskleding: Geen! Laat de twee bovenste knoopjes van je katoenen hemd open, en draag er een jasje op met een contrasterende structuur. Je kunt ook kiezen voor een eenvoudig shirt met een ronde hals
 • Kleuren: Je hebt hier vrij spel. Absoluut alles wat je maar wilt! Zorg er wel voor dat het kleurenpalet harmonieus is
 • Regels: Houd het casual. Een chino of een gemêleerde linnen broek is een veilige keus. Dit lijkt een stuk simpeler omdat je niet hoeft te letten op contrast met een stropdas - gebruik een pochet om kleur op te pakken van je overhemd en/of je jasje.
 • Soorten vouwen: We moedigen je aan om eens wat uit te proberen met de wat meer extravagante vouwen -
  De ventilator,
  De paradijsvogel,
  De Franse lelie,
  De gedraaide roos of
  De dubbele roos

Je pochetten opbergen

Zodra je collectie pochetten begint te groeien, wil je ze op een goede manier opbergen, zodat je ze makkelijk kunt vinden en om ze te beschermen tegen beschadiging.

Gelukkig voor ons zijn pochetten meestal gemaakt van redelijk resistente stoffen: zijde, katoen of polyester. Dat is goed nieuws, want dan hoef je je, zoals bij wol, geen zorgen te maken over insecten als je de pochetten voor langere tijd opbergt.

Hoe dan ook, het voornaamste probleem om je zorgen over te maken, ongeacht het materiaal, is schimmel op een natte of vochtige pochet, die niet goed opdroogt. Je pochetten worden normaal niet zo vaak nat, maar door morsen of regen kan dat toch wel ooit gebeuren. Weet dat als je een vochtige pochet samen met andere opbergt, dat ze allemaal schimmelrisico lopen. Dus, en dat is een belangrijk punt omdat sommige mensen je dat zullen adviseren, berg nooit je pochetten op in een plastic verpakking. Deze zijn luchtdicht en je kunt er vrijwel zeker van zijn dat er schimmel ontstaat.

Berg je pochetten op zoals je ze ook zou dragen. Als je van nette vouwen houdt, bewaar ze dan ook netjes gevouwen en gestreken, zodat ze niet kreuken. Als je voor een pofvouw gaat, kun je wat minder secuur zijn met het vouwen. Prop ze echter niet te strak op want dan kreuken ze. Een andere optie is om ze plat op elkaar te leggen, maar dit wordt al snel onpraktisch en werkt alleen bij kleinere hoeveelheden.

Hoe moet je ze dus opbergen?

Hier zijn diverse mogelijkheden:

Optie 1 - Houten verpakkingen

Verreweg de meest elegante, maar ook de meeste plaats innemend en de duurste, manier om je pochetten te bewaren is in een houten verpakking. In tegenstelling tot plastic, zijn houten dozen niet luchtdicht waardoor de inhoud, indien enigszins nat, opdroogt.

Dit is een geweldige optie voor mannen met een grote klerenkast, of plaats ergens anders om de doos neer te zetten. Kistjes zoals juwelenkistjes zijn zeer interessant omdat ze aparte compartimenten hebben waardoor je de pochetten per kleur, motief, stof of hoe je ook maar wilt, kunt rubriceren.

Wij gebruiken graag een oud sigarenkistje, of een mooie cederhouten of eiken doos. Deze zien er niet alleen geweldig uit, maar geven je pochetten ook een subtiele aardse geur voor een extra touch.

Optie 2 - In je sokkenla

Vergelijkbaar met een houten doos, kun je ook een gedeelte van je sokkenla reserveren voor je pochetten.

Het hangt er vanaf hoeveel ruimte je in die la hebt, maar door ze netjes te vouwen nemen ze niet al te veel plaats in beslag.

Optie 3 - In je jasjes

Een andere makkelijke, meer minimalistische oplossing is om ze in je borstzakken op te bergen als ze ophangen. Hierdoor kun je ze opbergen zoals je ze wilt dragen en hoef je niet last-minute, in tijdnood, nog te gaan vouwen om de perfecte pochet te creëren.

Dit is ook een perfecte oplossing tijdens het reizen, als je een jasje in je tas hebt zitten.

Als je te veel pochetten hebt voor je jasjes, kun je ook de binnenzakken nog gebruiken om de opbergruimte maximaal te benutten.

Optie 4 - In een leeg tissuedoosje

Een minder elegante, maar zeer praktische oplossing is om lege tissuedoosjes te gebruiken om je pochetten in te bewaren, waar je ze een voor een uit kunt trekken als je ze nodig hebt. Dit werkt het beste als je voor de pofvouw gaat, omdat je ze dan niet opgevouwen hoeft te bewaren.

Pochetcombinaties waarmee je altijd gebakken zit

Problemen met het zoeken naar de juiste pochet bij je strop- of vlinderdas? Kijk eens naar 5 van onze favoriete pochetcombinaties.

Brodie & Bruno

Benito & Bart

Bruce & Brendan

Bert & Blair

Bjorn & Bernie

Waarom deze combinaties?

De kleuren vullen elkaar hierbij perfect aan zonder om aandacht te vechten, en ze zijn subtiel genoeg om te dragen naar diverse evenementen.

Laat het woord subtiel je niet op het verkeerde been zetten – ze zijn nog steeds eclectisch genoeg om interessant te zijn. En dat kan nooit verkeerd zijn!

Combo's voor avonturiers

Onze meest populaire combo's

Denk eraan

Vermijd de fout om je pochet exact te willen matchen met je strop- of vlinderdas (een rode stropdas met een rode pochet). Dat ziet er niet goed uit en is definitief geen stijl!

Gebruik in plaats daarvan aanvullende kleuren en combineer verschillende structuren en patronen.

En als je er nog steeds niet zeker van bent welke pochet je moet dragen, kies dan een standaard katoenen, witte met een eenvoudige vouw. Dat werkt altijd.

Jouw feestgesprekversie van de geschiedenis van de pochet

Van louter zakdoek tot aan een statussymbool van elegantie, de discussie over de oorsprong van de pochet is net zo verhit als een willekeurige discussie over politiek.

Hier vindt je de belangrijkste feiten op een rijtje.

 • Sommige historici geloven dat ze dateren uit de tijd van de Oude Grieken. Welgestelde Grieken gebruikten een geparfumeerd doekje om nare geurtjes uit te bannen. Veel later volgden Engelse en Franse edellieden dit voorbeeld en droegen geurige doekjes met aantrekkelijk borduurwerk.
 • Anderen zeggen dat pochetten hun oorsprong kennen vanuit de Katholieke Kerk
  Officials die witte zakdoekjes op hun linkerarm droegen om hun devotie voor God te tonen.
 • De hovelingen van e Britse Koning Richard II claimen dat hij de zakdoek heeft uitgevonden.
  Dit is dan later de pochet geworden, toen mannen ze in hun zakken begonnen te dragen.

Ongeacht de exacte oorsprong, is iedereen het erover eens dat de 15e eeuw de gouden eeuw van de pochet was, en ze waren er toen in allerlei vormen, maten en materialen. De meest verfijnde, vaak geborduurd met zijde en fijn kant, werden als familie-erfstuk doorgegeven.

In de 18e eeuw bracht de Franse Koning Louis XVI enige order in de heersende pochetchaos: onder strikte instructies van zijn vrouw Marie Antoinette, verklaarde hij dat 16 inch, of 40 cm, het universele standaardformaat werd voor alle pochetten.

Vraag & antwoord

Hoe voorkom ik dat een pochet naar beneden zakt?

Hangende pochetten zijn heel vervelend, maar helaas maar al te bekend. Hier vindt je enkele simpele oplossingen om je pochet de hele dag fris en fier rechtop te houden.

Ten eerste, als je een strakke vouw gebruikt, kun je eenvoudig de pochet aan het eind verlengen. Voor dit soort vouwen maak je van je pochet een lange rechthoek. Daarna vouw je hem tot de gewenste lengte zodat hij precies de juiste hoeveelheid uit je zak steekt. Als jouw pochet dus terug in je zak blijft vallen, maak je hem gewoon wat langer zodat hij altijd zichtbaar is.

Ten tweede moet je ervoor zorgen dat je pochet zo breed mogelijk is. Dit geldt voor alle vouwstijlen. Verbreden van je pochet zodat hij goed in je jaszakje zit, zorgt net voor dat extra stukje extra weerstand waardoor hij niet meer naar beneden glijdt.

Ten derde, als je kiest voor een rechthoekig gevormde vouw, zoals de presidentiële vouw, dan kun je een stukje karton in je pochet stoppen zodat hij wat stijver is en zijn vorm behoudt.

En ten slotte, kun je een pochethouder gebruiken. Dat zijn kleine, lichtgewicht inzetstukken, die in je borstzak zitten en de pochet op zijn plaats houden, zodat hij niet naar beneden glijdt.

Wat moet ik doen als het borstzakje is dichtgenaaid?

De meeste jasjes, zowel op maat gemaakt als confectie, worden geleverd met de borstzak (en de achterflap) dichtgenaaid. Dit staat bekend als rijgstiksel en wordt tijdens het productieproces gebruikt om het jasje en de zakken in model te houden. Om dezelfde reden wordt dat zo gelaten, ook tijdens het transport.

Er is een discussie gaande in de mannenmodewereld of je deze rijgnaden eruit moet halen. De voordelen van het erin laten zitten is dat het jasje mooi zijn vorm behoudt tijdens het dragen. Het nadeel is natuurlijk dat je geen zakken hebt en het er een beetje vreemd uitziet als je tot die ontdekking komt.

Je zult ze in ieder geval wel moeten verwijderen uit je borstzakje als je een pochet wilt dragen. Hiervoor gebruik je een mes of schaartje om de naden los te tornen. Daarna kun je de draad er voorzichtig uittrekken. Ben ERG voorzichtig en raak niet de stof van het jasje als je dit gaat doen; dus bij voorkeur niet nadat je net een nacht hebt doorgezakt. Wat je ook doet: scheur de zak niet open omdat je daarmee de stof van het jasje mogelijk voorgoed beschadigd.

En voor de echte toegewijden: het beste gereedschap hiervoor is een tornmesje, speciaal ontworpen om naden te verwijderen zonder het materiaal te beschadigen.

Kan ik een pochet dragen zonder stropdas?

Ja dat kan en wordt tegenwoordig zelfs steeds gebruikelijker.

Hoewel een das nog steeds erg formeel aandoet, geeft een pochet bij je blazer en spijkerbroek of chino een vlotte, hippe touch aan je outfit en is tevens meer casual of beter geschikt bij warm weer.

Hoe duurzaam zijn pochetten?

Hoe lang je pochet meegaat is afhankelijk van hoe je ermee omgaat. De hoofdzonde is als je je pochet als zakdoek gebruikt om te vegen of schoon te maken. Zijde zal daardoor zonder twijfel beschadigen, en katoen zal snel gaan vlekken en onbruikbaar worden.

Een andere doodzonde is schimmel dat gevormd wordt als de pochet niet op de juiste manier wordt bewaard. Bekijk het hoofdstuk ‘Je pochetten opbergen’ hierboven voor meer informatie over hoe je schimmel kunt vermijden.

Zijn sommige materialen beter geschikt voor bepaalde vouwen of poffen? Bijv. zijde als pof, linnen als vouw.

Ja. Terwijl katoen en linnen bij de meeste vouwen prima voldoen, is zijde minder stijf en dus meer geschikt voor ongestructureerde vouwen.

Welke materialen passen het best bij elkaar?

Over het algemeen kun je zeggen dat hoe gladder het materiaal is, hoe formeler het staat.

Als je een pochet wilt matchen bij je jasje, is het een goed idee om ruwer materiaal af te laten steken tegen een gladdere stof. Denk bijv. aan een hoogwaardig dichtgeweven colbert met een katoenen zakdoek, of aan een zijden pochet met een ruwere katoenen blazer.

Zijn er situaties waarbij ik patronen kan combineren?

Als je net begint, kun je je beter aan één patroon houden om veilig te zitten.

Als je je meer thuis voelt, kun je 2 of zelfs 3 patronen combineren. Houd er wel rekening mee dat een combinatie van 3 patronen erg lastig is. Een treffend voorbeeld is om patronen te variëren op je pochet, overhemd en stropdas. De truc is dat de patronen een verschillend formaat moeten hebben.

Je kunt dus weg komen met het matchen van vergelijkbare kleuren en patronen (zorg alleen dat je er niet al te gelikt uitziet, want dan kom je onnatuurlijk over). Maar de gouden regel bij het combineren van patronen is om de schaal te variëren. Als je bijvoorbeeld een pochet hebt met een fijn stippenpatroon, moet je die niet combineren met een stropdas met een dunne streep, maar juist met een dikgestreepte das.

Het matchen van patronen met een vergelijkbare schaal geeft je uitstraling een wat onplezierig, duizeligmakend effect op de mensen om je heen en kun je dus het beste te allen tijde vermijden. 


Is er een uniforme, kant-en-klare look die altijd voor iedereen werkt?

Met een wit linnen pochet, een donkerblauw colbertje en een helderwit overhemd, kom je altijd goed voor de dag.

Waar kun je het beste een pochet kopen?

Als je een pochet koopt, is het belangrijk om niet alleen naar de pochet te kijken, maar naar hoe het eruit ziet als je hem draagt.

Afhankelijk van je voorkeur, adviseren we daarom een fysieke winkel waar je ze zelf kunt uitproberen, of een online shop met een gerenommeerde leverancier. Kijk dan wel goed naar de foto's om zo een goed gevoel te krijgen over de kwaliteit en de stijl van een pochet.

Welke standaard pochetten zou je voor de garderobe van een man aanbevelen?

Iedere man moet minimaal een witte, linnen pochet in de kast hebben. De meeste kostuumdragers hebben er een stuk of 5, waarmee ze afwisselen en zodat er altijd minimaal een klaar ligt om te dragen.

Je kunt deze voor vrijwel iedere vouw gebruiken en het zorgt bij iedere outfit voor een verbetering. Het is absoluut het meest veelzijdige item bij je outfit.

Kan ik een pochet dragen bij een driedelig maatpak, of is dat te veel van het goede?

Een 3-delig maatpak is al een statement tegenwoordig, dus zorg ervoor dat je er niet al te gelikt, oververzorgd uitziet. Het komt er bij het kleden op aan om er natuurlijk uit te zien, alsof jouw stijl moeiteloos tot stand is gekomen.

Dit gezegd hebbende, als je ermee weg kunt komen, zul je zeker indruk maken.

Wat is de beste pochet voor een bruidegom?

Dat is afhankelijk van de bruiloft. Waar die wordt gehouden, wat de dresscode is, etc.

Zoals altijd is de context bepalend. Maar als we aannemen dat de bruiloft traditioneel is, dan geeft een puur witte, zijden pochet de perfecte balans weer tussen formaliteit en flair.

Kan ik een pochet dragen in een overjas?

Je ziet tegenwoordig steeds vaker dat een pochet wordt gedragen in de borstzak van een overjas. Maar moet je dat ook doen?

Wij zijn van mening dat dit erg bestudeerd overkomt. Er is geen enkele reden te bedenken om een zakdoek of een pochet in de borstzak van je overjas te dragen, en wij raden het dan ook af om dit te doen.

Maar als je het niet met ons eens bent, dan weet je in ieder geval dat je niet de enige zult zijn die het doet.

Hoe kan ik een vouw persoonlijk maken? Bijv. door twee vouwen te combineren.

Er zijn vouwen voor elke gelegenheid en in 95% van de gevallen kun je het gewoon bij een van de klassiekers houden.

Maar als je je eens bijzonder avontuurlijk voelt, kun je zeker experimenteren met combinaties en je eigen stijl bedenken. Zorg er dan wel voor dat het er goed uitziet. 


Zijn sommige kleuren beter geschikt voor informele gelegenheden?

De algemene kleurentheorie zegt dat lichtere tinten informeler zijn. Denk bijv. aan een lichtgrijs kostuum met een houtskoolkleurige pochet.

Het belangrijkste bij kleuren is echter dat het contrast in je outfit past bij je persoonlijke contrast in teint en haarkleur.

Een bleke huid en donker haar komen bijvoorbeeld veel beter uit bij sterk contrasterende kleding, terwijl bij eenzelfde huidskleur met blond haar een zachter contrast beter staat.

Hoeveel pochetten heb ik nodig?

Dat mag je helemaal zelf bepalen. Het absolute minimum is een witte, linnen pochet, maar verder is het helemaal afhankelijk van jouw smaak, stijl en budget.

Begin eerst eens met 1 en bouw dat dan verder uit als je een pochet ziet die je mooi vindt, of zoek naar inspiratie op blogs / bij andere mensen / je eigen verbeelding.

Een ding om aan te denken is dat je geen fortuin hoeft te spenderen aan pochetten om prachtige designs op kwalitatief goede stoffen te vinden.

Kan ik een normale zakdoek als pochet gebruiken?

Het antwoord hier is ja.

Je kunt bijv. een linnen of katoenen zakdoek als pochet gebruiken (mits schoon), maat het formaat kan vaak een beperkende factor zijn.

Wat je in ieder geval niet wilt is een uitpuilende borstzak, en zakdoeken zijn meestal aanzienlijk groter dan pochetten waardoor ze een onbehoorlijk grote bult kunnen creëren als ze te groot zijn voor de zak. Een beter antwoord zou dus zijn: ja... maar denk aan het formaat.

Wat is de beste manier om een pochet te strijken?

Pochetten kunnen gestreken worden op het vlakke gedeelte aan de binnenkant, waarbij je moet uitkijken dat je de handgerolde randen niet raakt. Voor de zekerheid kun je een strijkdoek gebruiken om te voorkomen dat er een glanzende schijn ontstaat.

Stof met een patroon kan het beste alleen aan de andere kant worden gestreken. Bij diepe kreuken of vouwen kun je voordat je gaat strijken, eerst aan de andere kant voorzichtig stomen met een stoomstrijkijzer of stomer. Ben daar wel erg voorzichtig mee, want sommige stoomstrijkijzers of stomers spugen waterdruppels, die watervlekken kunnen creëren.

Wat zegt een bepaalde vouw over mij?

Iedere vouw heeft zijn tijd, plaats en stemming.

Hoe zuiverder en gestructureerder een vouw is, hoe formeler en meer gereserveerd het eruit ziet. Bij een bijzonder gewaagde outfit kan een gereserveerde pochet het geheel wat dempen tot een harmonieus geheel.

Ongestructureerde vouwen aan de andere kant, zijn informeler en expressiever. Zoals altijd is de context de sleutel en moet je altijd je pochet aanpassen aan de gelegenheid en je stemming.

Is het te riskant om tags of labels van een pochet af te halen?

Dat hangt ervan af hoe strak deze zijn opgenaaid. Er is een risico dat je een naadmerkje blijft zien. Als je ze dus wilt verwijderen, doe het dan heel voorzichtig met een tornmesje of een ander scherp, dun mesje.

Bedankt dat een pochet net een ijsberg is: 90% is verborgen in je jaszak. Dus zelfs als je het label niet verwijderd, of wel maar je ziet het naadmerk nog, wil dat nog niet direct zeggen dat dit ook zichtbaar moet zijn.

Maakt het type pochet nog verschil?

Terwijl de overgrote meerderheid van jasjes en blazers zakken zonder flap heeft, hebben informelere (Italiaanse) jasjes soms opgezette zakken die er aan de buitenkant van het jasje zijn opgenaaid in tegenstelling tot zakken die in de voering van het jasje zijn genaaid.

Als je kiest voor een jasje met een opgezette zak, weet dan dat de borstzak meestal kleiner is, waardoor linnen of katoenen pochetten meestal te groot zullen zijn en uitpuilen.

Moet een pochet een verdikking hebben of plat zitten?

Je wilt altijd dat je pochet zo plat mogelijk zit, zodat het je silhouette niet doorbreekt. Een uitpuilende zak ziet er niet elegant uit. Het is daarom belangrijk dat je het formaat van je borstzak in de gaten houdt bij de keuze voor de juiste pochet.

Bestaan er ook voorgevouwen pochetten?

Net als voorgestrikte vlinderdassen, bestaan er ook voorgevouwen pochetten. Die bestaan uit een perfect gevouwen stukje stof, gehecht aan een stijf kaartje dat in je zak past. Houd er wel rekening mee dat je bij deze pochetten de stijl niet kunt veranderen.

Hoe vouw je een zakdoek?

Je vouwt een zakdoek net zoals je een pochet zou vouwen; een schone katoenen zakdoek is net zo veelzijdig als een pochet.

Zakdoeken kunnen wel aanzienlijk groter zijn dan pochetten, en kunnen, afhankelijk van de kwaliteit, gemaakt zijn van dikker, ruwer materiaal. Beide zaken kunnen leiden tot een onaantrekkelijke uitstulping in je zak. Kies dus je zakdoek met zorg.

Hoe vouw ik een pochet als James Bond?

De beste Bond-acteurs, Sean Connery en Daniel Craig, zijn beiden pochetliefhebbers.

De Bond van Connery draagt altijd wit linnen, terwijl die van Craig een katoenen zakdoek matcht bij zijn wit en lichtblauwe hemden.

Zij zijn beiden voorstander van de presidentiële vouw, een eenvoudige en elegante, rechthoekige vouw.

Wil je meer?

Als je dit artikel leuk vond, zorg er dan voor dat je bericht ontvangt zodra we meer uitbrengen. Meld je hieronder aan.

Ik ben op de hoogte van Trendhims privacybeleid. Uitschrijven te allen tijde.