365-daags retourbeleid
Verzending €4 - Gratis optie vanaf €39-
085 301 3271 - (werkdagen van 09.00-17.00 uur)

Gepersonaliseerde accessoires voor je bruiloftkostuum

Wil jij een persoonlijk tintje toevoegen voor als de grote dag komt. Van gepersonaliseerde manchetknopen tot cadeau-ideeën voor bruidsjonkers, vroegen we tips aan de bekende weddingevent-planner Emily Burton over hoe je je bruiloft onvergetelijk kunt maken.

Ofschoon je misschien denkt dat er slechts één kledingkeuze is voor een bruidegom – smoking of kostuum – zijn er feitelijk veel meer details om persoonlijkheid en creativiteit aan je outfit toe te voegen. En als je gepersonaliseerde details gaat toevoegen, zul je er straks uniek uitzien als je elkaar het jawoord geeft.

Of het nu een pastelkleurige stropdas is met de initialen van de bruidegom of een paar stalen manchetknopen, gegraveerd met de trouwdatum, deze kleine details dragen bij aan het verhaal dat je begint zodra je ‘Ja, ik wil’ zegt.

We vroegen weddingevent-ontwerpster Emily Burton om advies over hoe je je bruiloft van normaal naar uniek kunt tillen, met zoiets simpels als de kostuumaccessoires die je draagt.

Graveren, debosseren (blinddrukken) & hittepersen

Als het over accessoires voor jouw bruiloftkostuum gaat, zijn er 3 soorten personalisering die goed werken: lasergravering, debosseren en hittepersen.

Wat is lasergravering?

Lasergravering maakt gebruikt van een laserstraal om het metaal te smelten van het voorwerp dat gepersonaliseerd wordt. Het is een extreem snelle manier die heldere tekst creëert met scherpe precisie.

Een laser gebruiken om te graveren is ook beter en veiliger voor het metaal dan andere typen gravering omdat het oppervlak van het sieraad niet werkelijk wordt aangeraakt.

Wat kan ik op mijn kostuumaccessoires laten graveren?'

“De mogelijkheden zijn eindeloos als het gaat om gepersonaliseerde teksten op bruiloftkostuumaccessoires. De trouwdatum laten graveren op een dasspeld of de initialen van het bruidspaar aan zijn horloge laten toevoegen, maken de kleine accenten extra speciaal.

En vergeet ook de bruidsjonkers niet! Op maat gemaakte manchetknopen met hun initialen erop gegraveerd of een paar bretels met een persoonlijke tekst zijn uitstekende cadeaus voor bruidsjonkers.”

Weet je niet wat je moet schrijven? Check hier onze graveringtips en -ideeën.

Wat is blinddrukken (debosseren)?

Blinddruk is een techniek gebruikt op leren riemen en portefeuilles om items te personaliseren.

Bij debosseren of blinddrukken wordt het gekozen ontwerp in het leer gedrukt om een afdruk te maken. Debosseren van leer beschadigd de achterkant van materiaal niet en wordt voor hoogwaardig leer als veiliger beschouwd dan embosseren (ook wel pragen genoemd).

Wat is het verschil tussen embosseren en debosseren?
Beide zijn perfect geschikt om leren producten te personaliseren, en ze maken beide gebruik van een metalen stukje dat verhit wordt en in het materiaal gedrukt.

Het belangrijkste verschil is dat bij embosseren het ontwerp van onderuit wordt gedrukt. Bij debosseren wordt het ontwerp verkregen door druk vanaf de bovenkant.

Embosseren kan meer details bevatten dan debosseren, maar past zowel voor- als achterkant van het product aan.

Hoe gebruik je debossering voor je bruiloft?

“Debosseren kan voor veel meer gebruikt worden dan alleen voor de uitnodigingen en andere decoraties.

Het is bijvoorbeeld ook een makkelijke manier om de cadeaus voor de bruidsjonkers extra speciaal te maken. De initialen van elke bruidsjonker laten debosseren om een leren riem of portefeuille is een mooie manier om hen te bedanken dat ze aanwezig waren op je huwelijksdag. En het is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat hun riemen matchen.

En als je op zoek bent naar een subtiel cadeau voor de bruidegom... een leren portemonnee, gedebosseerd met jouw monogram, is een aandenken dat hij ook echt zal willen bewaren.”

Wat is hittepersen?

Een hittepers is een machine die een op maat gemaakt ontwerp afdrukt op een stuk stof – zoals een stropdas, sjaaldas, vlinderdas of pochet – en daarbij gebruik maakt van een combinatie van hitte en druk voor een bepaalde tijdsduur.

Er zijn 2 manieren van printen door middel van hitteoverdracht: vinyl-hitteoverdracht en hitteoverdracht met digitale print.

Vinyl-hitteoverdrachtsproces – Hierbij snijdt een machine letters uit in gekleurd vinyl en een hittepersmachine brengt de letters over op de stof.

Digitaal hitteoverdrachtsproces – Bij dit proces, worden de letters digitaal geprint op hitteoverdrachtpapier met gebruik van speciale inkt. Met een hittepersmachine worden ontwerp of letters dan overgebracht van het papier op het voorwerp waarop geprint wordt.

Ongeacht het type overdracht, is het de hittepersmachine die voor de hitte en de druk zorgt om de persoonlijke boodschap over te brengen op de stof. En het is veilig te wassen… behalve misschien dan je zijden sjaaldas.

Kun je zijde bedrukken met een hittepers? Veel accessoires voor bruiloftkostuums zijn van zijde. En met de juiste temperatuur, kan zelfs je zijden pochet of sjaaldas tot een persoonlijk accessoire worden gemaakt.

Hoe personaliseer je je bruiloftaccessoires?

“Je bent alleen beperkt door de feitelijke ruimte. Je wilt ook vast niet de hele songtekst van je favoriete nummer op je stropdas geprint hebben. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor de datum dat je haar ten huwelijk vroeg of voor de coördinaten van je bruiloft op een zorgvuldig gevouwen pochet.

De beste manier om een gepersonaliseerde stropdas te bestellen, zonder dat je een maatwerk-prijs betaalt, is om te kiezen voor een opdruk van je initialen of jullie gezamenlijke monogram.

Wat je ook kiest, zorg ervoor dat het iets is wat jullie allebei kunnen waarderen en wat jullie je nog jarenlang zult blijven herinneren.”

Wat is een monogram?

Al bekend sinds de Romeinse en de Griekse oudheid, is een hedendaags monogram een ontwerp dat bestaat uit 2 of meer initialen. De gebruikelijke volgorde van de initialen is de eerste naam, dan de middelste en tot slot de achternaam en dan zonder puntjes.

Ofschoon niet langer gebruikt op munten, is het aanbrengen van een monogram op een pochet, stropdas of sjaaldas of je initialen op een paar manchetknopen laten graveren, de perfecte manier om een huwelijkscadeau zo veel attenter en uniek te maken. En een manier om de kostuumaccessoires die de bruidegom draagt op zijn grote dag zo veel persoonlijker te maken.

Soorten monogrammen

Eenlettermonogram Eenlettermonogrammen gebruiken de initiaal van de achternaam of, minder gebruikelijk, de eerste letter van de voornaam.

 • Henrik Allen Jensen zou een monogram met een J nemen voor zijn achternaam of een H voor zijn voornaam.

Drielettermonogram Drielettermonogrammen zijn het populairst als huwelijkscadeau en op accessoires voor het kostuum van de bruidegom. De volgorde van de initialen hangt af van de lettergrootte en huwelijkse staat van de drager.

Voor single mannen en vrouwen zijn er 2 veel gebruikte monogrammen:

 • Dezelfde lettergrootte – Als alle letters hetzelfde formaat hebben, gebruik dan de eerste initiaal van de voornaam, de middelste naam en de achternaam… in die volgorde.
 • Groot formaat initiaal van de achternaam in het midden – Gebruik de eerste letter van de voornaam, de achternaam en de middelste naam. De achternaam staat in het midden en is groter dan de andere initialen.

Huwelijksmonogrammen

Voor de meeste bruiloften bestaat een monogram uit de namen van de bruid en de bruidegom.

“Veel van mijn klanten maken van hun monogram, een familiewapen dat ze hun hele leven verder gebruiken… op handdoeken, lakens en zelfs geëtst op glaswerk. Bij een bruiloft vind je monogrammen overal, van uitnodigingen tot op maat gemaakte decoraties.”

Wiens initialen komen eerst bij een bruiloftsmonogram? Traditioneel, als de bruid de familienaam van haar man aanneemt, komt haar initiaal eerst, dan die van hun gezamenlijke achternaam en tot slot de initiaal van zijn voornaam.

Emma Marie Andersen en Lars Michael Hansen zouden dus EHL als gezamenlijk monogram kiezen. E voor haar eerste initiaal, H voor hun gezamenlijke achternaam en tot slot L voor zijn eerste initiaal.

Drielettermonogrammen voor huwelijken Net als monogrammen voor single mannen, zijn er ook 2 soorten drielettermonogrammen voor huwelijken en getrouwde koppels:

 • Dezelfde lettergrootte – Kies voor bruidsjonkers en voor de bruidegom letters van hetzelfde formaat (ook wel blokstijl voor monogrammen genoemd) De volgorde van zijn initialen is dan eerst de voornaam, dan de middelste naam en dan de achternaam. Als hij geen 2e voornaam heeft, dan kan er ook voor 2 letters gekozen worden.
 • Groot formaat initiaal van de achternaam in het midden – Bij de meeste getrouwde koppels is de grote initiaal in het midden die van hun gezamenlijke achternaam, met de initiaal van de eerste letter van de voornaam van de bruid aan het begin en die van de bruidegom als laatste.

Waar gebruik je monogrammen?

Emily adviseert: “je kunt op vrijwel alles een monogram laten zetten, van de kostuumaccessoires van de bruidegom tot aan de servetten bij de receptie. Maar alleen omdat het kan, wil nog niet zeggen dat je dat ook moet doen.

Denk eraan dat een beetje persoonlijkheid vaak wel voldoende is. Neem bijvoorbeeld je kostuumaccessoires. Jazeker, je kunt je initialen op je stropdas, op je pochet, je manchetknopen en op je dasspeld zetten... maar wil je dat echt elk accessoire dat je draagt om aandacht vraagt?

Ga voor 1 of 2 gepersonaliseerde stukken – bijvoorbeeld op zijn bruiloftmanchetknopen en pochet. Beide zijn klein genoeg om te voorkomen dat de initialen om aandacht schreeuwen, maar hij weet dat ze beide speciaal zijn.”

Gepersonaliseerde huwelijkscadeaus

Of je nu gaat shoppen voor de bruidegom of op zoek bent naar cadeaus voor de bruidsjonkers, niets maakt het zo speciaal als een persoonlijk tintje.

“Creëer iets dat gewaardeerd wordt en een leven lang gedragen kan worden. Dat kan bijvoorbeeld een paar kleine manchetknopen zijn met het nieuwe monogram van het gelukkige bruidspaar erop, of een stropdas met de gezamenlijke achternaam van het koppel.

Het vinden van een uniek cadeau voor een bruidsjonker hoeft ook niet zo moeilijk te zijn.

 • Zorg ervoor dat wat je geeft uit je hart komt.
 • Ren niet naar een winkel en koop meteen het eerste wat je tegenkomt.
 • Neem even wat extra tijd om na te denken over wat die man nu werkelijk mooi zal vinden.

Ik heb vaak bruidsparen gehad die als cadeau voor de bruidsjonkers kozen voor een 'Weekend Care Package'. Daarin zitten bijvoorbeeld items zoals een scheerset met een gegraveerd scheermes, een pak speelkaarten en een flesopener met een monogram.

Het hoeft ook niet per se voor elke persoon in je bruidsgevolg hetzelfde cadeau te zijn.

Als een van je bruidsjonkers een fervent liefhebber van pochetten is, bestel voor hem dan een gepersonaliseerd model met zijn initialen. Als jouw getuige wel een portefeuille kan gebruiken, koop dan een klassieke tweevoudige portemonnee met zijn naam erin gedebosseerd.

En als de bruid in spe gaat shoppen voor een huwelijkscadeau voor haar bruidegom, moet ze niet vergeten dat een accessoire gepersonaliseerd kan worden met meer dan alleen een monogram. Denk bijvoorbeeld aan de plaats waar jullie elkaar voor het eerst hebben ontmoet, aan jullie eerste kus of zelfs aan de datum waarop hij zijn aanzoek deed. Dat zijn allemaal prachtige herinneringen die misschien wel net passen binnen het maximum aantal karakters op jouw persoonlijke cadeau.”

4 dingen die elke bruidegom moet weten over gepersonaliseerde accessoires.

 • Minder is meer – “Kies 1 of 2 accessoires om te personaliseren. Het is geen kleuterschool... niet alles hoeft jouw naam te dragen.”
 • Maak het duidelijk – “Voor welke boodschap je ook kiest; zorg ervoor dat je bruid het begrijpt als ze het ziet. Een 'inside joke‘ is niet grappig als jij de enige bent die lacht.”
 • Match de bruiloftskleuren – “Zorg ervoor dat alle accessoires passen bij het algehele kleurenschema van de bruiloft.” Controleer het nog een keer extra voordat je besteld, want gepersonaliseerde kunnen niet geretourneerd worden. Lees voor meer over matchen,
  Emily’s advies hier.
 • Maak van de bruid de ster – “Ja, het is ook jouw grote dag… maar het is toch voornamelijk haar grote dag. Welk accessoire of persoonlijke touch je ook kiest, zorg ervoor dat zij de ster van de show is. En blijf dat dan doen totdat de dood jullie scheidt.”

Jij vroeg – wij antwoordden

Wat zijn de trends voor gepersonaliseerde of op maat gemaakte kostuumaccessoires voor bruiloften?

“In het deel van de VS waar ik woon, is het populair om de achterkant van een horloge te laten graveren met de trouwdatum en de initialen van het bruidspaar. Ik heb ook al met veel bruidegoms samengewerkt die een persoonlijke boodschap lieten borduren in de binnenzak van hun kostuumjasje.”

Hoeveel moet ik uitgeven aan cadeaus voor de bruidsjonkers?

Als je cadeaus gaat kopen voor je bruidsjonkers, denk dan eerst na over de volgende vragen:

 • Hoeveel bruidsjonkers heb ik uitgenodigd voor mijn bruiloft?
 • Hoever moeten ze reizen?
 • Moeten ze een speciale outfit kopen voor de ceremonie? En zo ja, hoeveel kost ze dat?
 • Welke andere onkosten hebben ze nog voor de bruiloft?

“Ofschoon er geen allesomvattende regel is voor cadeaus voor bruidsjonkers, is een goede standaard om ongeveer 20-30% aan cadeaus te spenderen van wat je bruidsjonkers voor jouw bruiloft moeten uitgeven.

Koop iets waarmee je hen laat weten hoeveel het voor jou betekent dat ze onderdeel uit maken van jullie leven en tijd uittrekken om dat samen met jullie te vieren.”

Hoe shop ik voor huwelijkscadeaus met een monogram?

Het huwelijkscadeau dat je geeft, moet net zo memorabel zijn als de ceremonie zelf. Het toevoegen van een monogram aan een huwelijkscadeau is voor de bruidegom een geweldige manier om het evenement te herdenken.

“Check, voordat je bestelt, bij de bruid of een goede vriend van de familie of ze van plan is om haar eigen achternaam te houden. Daarmee weet je hoe je de initialen van het monogram moet opzetten.”

Houd er rekening mee dat, als je iets eenmaal hebt laten personaliseren, het niet meer geruild kan worden.

Kunnen ook andere cadeaus voor mannen van een monogram worden voorzien?

Ja. Monogrammen zijn niet uitsluitend voor huwelijkscadeaus... zelfs single mannen hebben hun initialen op hun manchetknopen of zorgvuldig op hun favoriete vlinderdas gezet.

Voor cadeaus voor mannen adviseren we om de initialen te gebruiken van hun eerste, middelste en achternaam, in die volgorde. Dat is een formaat dat er goed uitziet op alles, van horloges tot stropdassen, en het wordt makkelijk herkent als zijn initialen.

Wat is de karakterlimiet bij Trendhim voor graveringen, hittepersen en debosseren?

Onze karakterlimieten zijn als volgt:

 • Graveringen – 20 karakters
 • Hittepersprinten – 7-20 karakters (afhankelijk van het product)
 • Debosseren – 5 karakters