Bespaar 20% op alle zonnebrillen

Bespaar 20% op alle zonnebrillen

365 dagen retourbeleid - we stellen geen vragen!
Verzending €5 - Gratis verzending vanaf €39-
Contacteer ons

Zo krijg je de juiste baard voor jou

Wij hebben alle tips, trucs en producten verzameld die je nodig hebt om een zachte, volle en gezonde baard te laten groeien. Of je nu aan je eerste stoppelbaard begint of al een echte Viking bent, zorgen dat je baard je gezichtsvorm beter laat uitkomen is altijd een goed idee.

Geen twijfel mogelijk. Baarden zijn in!

Mannen hebben zich altijd uitgedost met baarden. Historisch gezien is gladgeschoren de trend. Een gladde scheerbeurt is in het Westen al populair sinds het Victoriaanse tijdperk, maar de afgelopen 10 jaar is er een opleving in het aantal bebaarde heren.

Iedere man zou op een zeker moment in zijn leven eens moeten proberen zijn baard te laten staan. Misschien ziet het er echt niet uit of komt je baard niet goed uit de verf, maar er is maar één manier om het zeker te weten: laten groeien.

En de redenen om een baard te laten groeien gaan verder dan louter nieuwsgierigheid.

Het gezichtshaar van mannen heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een teken van evolutionaire en sociale waarde voor:

  • Een teken van gezondheid en fitheid
  • Laten zien dat je seksueel volwassen en capabel bent (je wilt niet dat mensen er anders over denken)
  • De 'concurrenten' laten zien dat je op het hoogtepunt van volwassenheid bent, dus agressief en klaar voor de strijd (een 'badass' in de letterlijke zin)

Mannelijkheid mag dan een modewoord, een vrkeerd woord en een algemene meningskwestie zijn geworden; vanuit biologisch oogpunt is er geen twijfel mogelijk – baarden zijn mannelijk en laten dat ook meteen zien.

In het wetenschappelijke Evolution and Human Behaviour Journal werd vastgesteld dat van mannen met een baard, een snor, een sik en gladgeschoren mannen, de mannen met een baard door vrouwen het aantrekkelijkst werden gevonden.

Maar niet alleen het aantrekkelijkst.

De vrouwen beoordeelden mannen met volle baarden als mannelijker, volwassener, knapper, dominanter, zelfverzekerder, moediger, liberaler, non-conformistischer en ijveriger. Geen verkeerde lijst van kwaliteiten om mee geassocieerd te worden.

En voor wie zich zorgen maakt over het hebben van een baard op het werk, weet dan dat je er met een mooie, goed verzorgde baard net zo schoon en professioneel uitziet als je gladgeschoren collega.

Het enige wat je nog te doen staat is die baard te laten groeien.

1 Zo krijg je de juiste baard voor jou1.1 Wat voor soort baard moet ik laten groeien?1.2 De juiste baard kiezen voor jouw gezichtsvorm1.3 Zo laat je voor de eerste keer een baard groeien1.4 Geef jouw baard de juiste start1.5 Jij vroeg – wij antwoordden

Wat voor soort baard moet ik laten groeien?

Ofschoon jouw baard uniek is voor jou, heb je toch iets in gedachten om naar te streven. Een baard laten groeien is een oefening in geduld. Eén onhandige schaarbeweging kan je weken of maanden kosten, dus doe niet zomaar wat.

Of je nu gaat voor een stoppelbaard of voor een echte Gandalf, je wilt een baard die past bij je gezichtsvorm en die je gezicht versterkt. Niet een die gewoon de contouren van je gezicht volgt op een vaste lengte.

Naast gezichtsvorm zijn er nog een paar andere punten waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een stijl.

  • Lengte - Hoe lang wil je je baard? Dat kan afhangen van persoonlijke stijl en sociale/professionele context.
  • Kale plekken - We hebben allemaal een unieke baardbedekking. Waar en hoe groot jouw kale plekken zijn, zal bepalen welke stijl het beste werkt.
  • Dichtheid - Dit is genetisch bepaalt en sommige mannen zijn gewoon niet in staat om een dikke, volle baard te laten groeien, hoe hard ze het ook proberen.

De juiste baard kiezen voor jouw gezichtsvorm

Een baard die overal even lang is, is echt een verspilling van potentie. Je wilt dat je baard en je gezicht goed bij elkaar passen voor een gladde, symmetrische look.

Hier zijn een paar tips om dat te bereiken, gebaseerd op je gezichtsvorm.

Ovaal gezicht

An oval face is a middle ground between other face shapes and generally the most appealing.

If this applies to you, you’re lucky and most beard shapes will suit you well.

Vierkant gezicht

Laat je baard voller groeien op je kin en korter aan de zijkanten. Een langere, smalle baard maakt je gezicht langer zonder dat het breder wordt.

Als het haar uitgroeit, kun je je baard een ronde, ovale vorm geven voor een mooi contrast met je meer hoekige botstructuur.

Rond gezicht

Similar to square faces, you’ll want to grow a beard that’s longer on the chin than on the sides.

Round faces tend to be as long as they are wide. A more angular beard (not too sharp) will complement nicely.

Rechthoekig gezicht

Omdat je gezicht langer is dan breed, wil je de verhouding beter uit laten komen met een baard die aan de zijkanten voller is dan op de kin.

Dat geeft je smallere gezicht een breder aanzien.

Driehoekig gezicht

Een driehoekig gezicht maakt het lastig om een goede baard te krijgen, omdat je kaak al breder is dan je voorhoofd.

De gemakkelijkste optie is om je baard kort te houden.

Een andere optie is om een baard te laten groeien die bij je kin langer is dan aan de zijkanten en die naar binnen toe gevormd wordt voor een ovaal effect.

Ruitvormig gezicht

Net als bij driehoekige gezichten kan het bij een ruitvormig gezicht moeilijk zijn om een goede balans te vinden voor een baard.

Je wilt een baard die bij je kin langer is dan aan de zijkanten. Met zeer hoekige jukbeenderen moet je haar bij je kin iets korter zijn dan elders om een mooie ronde vorm te krijgen.

Zo laat je voor de eerste keer een baard groeien

Je hebt een doelstelling gekozen op basis van je gezichtsvorm en andere factoren.

Maar hoe begin je nu eigenlijk?

Het is geen hogere wiskunde. Stop met scheren om een baard te beginnen.

Hoe kun je gezichtshaar sneller laten groeien? Hoe snel het haar groeit en hoe vol je baard wordt, verschilt van man tot man. Je wilt eerst een goede baard laten staan voordat je er iets mee gaat doen.

Door je baard uit te laten groeien, zie je hoe hij van nature groeit en ontdek je de eventuele eigenaardigheden van je baardgroei. Zo weet je hoe je hem straks, als het zover is, het beste vorm kunt geven.

Afhankelijk van hoe dik je baard is, kan het moeilijk zijn om deze periode door te komen - dunne, piekerige baarden zien er bij de start niet mooi uit.

Het makkelijkst om deze fase door te komen is tijdens een vakantie of 'no-shave'-november, omdat je hem dan kunt laten groeien zonder al te veel schuldgevoel.

Beginnersjeuk – Wat te doen tegen baardjeuk

Baardjeuk is bij de meeste baarden een veel voorkomend probleem in het begin. Bij de meeste mannen stopt de jeuk na een paar weken, maar het kan langer duren als je een gevoelige huid hebt.

Veel mannen komen nooit verder dan dit stadium, hoe vaak ze ook proberen een baard te laten groeien. Een van de meest voorkomende redenen waarom mannen zich na een paar weken toch weer scheren, is dat ze niet meer tegen de jeuk kunnen als hun ruwe stoppels, die tot stompe, harde punten zijn geschoren, doorgroeien.

Als je dit stadium eenmaal voorbij bent, wordt het haar aanzienlijk zachter en verdwijnt de jeuk.

Verdwijnt de jeuk niet of komt die later terug, dan heeft dat waarschijnlijk niets met je baard te maken, maar met een droge huid of een andere huidaandoening. Een goede verzorgingsroutine kan helpen om je huid zacht en gehydrateerd te houden.

Wanneer trim je je baard?

De algemene vorm kun je het best aan je kapper en zijn/haar expertise overlaten, maar er zijn wel wat dingen die je thuis kunt doen.

Een daarvan is het trimmen van je snorlijn zodat die boven je mond blijft.

Wat je ook kunt doen is je hals scheren en het bovenste gedeelte van je wangen om een duidelijk onderscheid te maken tussen baard/niet-baard.

Klik hier voor meer informatie over het trimmen van je snor en wangen.

Baarden en fitness

Een van de meest over het hoofd geziene aspecten van het kweken van een baard is je algemene gezondheid. Hoewel dit geen fitnessartikel is, zijn er 4 basisonderdelen waar je op moet letten voor een optimale baardgroei: slaap, hydratatie, voeding en testosteron.

Slaap Niet alleen voel je je door slaaptekort vreselijk, maar het verhoogt ook het cortisolgehalte (stresshormoon), wat schadelijk is voor je haar en baard.

De precieze tijd die je slapend moet doorbrengen varieert, maar over het algemeen is dat 7-9 uur, afhankelijk van leeftijd, conditie en hoeveel je van je baard houdt.

Hydratatie De eerste stap naar een gezonde, zachte en goed gehydrateerde baard is zorgen dat jij goed gehydrateerd bent!

Er zijn verschillende vuistregels voor de hoeveelheid water die je moet drinken, maar die zijn allemaal vrij willekeurig en hangen af van talloze factoren. De basisvoorwaarde is dat je urine helder is en je niet om de 5 minuten naar de wc hoeft te rennen.

Voeding Bovenop alles wat je al gehoord hebt: suiker en junkfood verzwakken je haar. Dit maakt niet alleen de kans op gespleten baardpunten groter, maar ontneemt je baard ook zijn natuurlijke glans en zachtheid.

Naast een goede, complete voeding zijn bepaalde vitaminen en mineralen essentieel voor een sterke, dikke baard.

Van geen van deze producten is bewezen dat ze de groei, snelheid of dikte bevorderen, maar bij een tekort kunnen ze wel de weg naar een majestueuze baard bemoeilijken ... of zelfs onmogelijk maken.

Gebruik alleen supplementen als je je vitaminen niet op een andere manier binnen krijgt. Idealiter haal je alles wat je nodig hebt uit een goed uitgebalanceerd dieet (dat ook eiwitten bevat, sportschoolfanaten)!). Als je eenmaal de aanbevolen dagelijkse dosis hebt bereikt, wordt alles daarboven uitgescheiden als afval en is meer mogelijk zelfs schadelijk.

Biotine (vitamine B7) Verantwoordelijk voor de gezondheid van de huid en de productie van keratine.

Te eten voedingsmiddelen: aardappelen, hazelnoten, walnoten, havermout, gerst

Vitamine D en ijzer Laag vitamine D- en ijzergehalte veroorzaakt haaruitval. Net als biotine zal het binnen krijgen van de aanbevolen hoeveelheid je haar niet sneller doen groeien of dikker maken, maar een tekort is zeker een punt van zorg voor iedereen die graag zijn baard/haar wil behouden.

Te eten voedingsmiddelen (vitamine D): vette vis (tonijn/ makreel), kaas, eigeel, sommige voedingsmiddelen verrijkt met vitamine D (sommige zuivelproducten, sinaasappelsap, granen). Te eten voedingsmiddelen (ijzer): gedroogde paddenstoelen, zemelen, boekweit, lever, kornoelje, cashewnoten, haver, linzen, pinda's.

Vitamine A Onvoldoende vitamine A kan haaruitval veroorzaken.

Het is ook essentieel voor de talgproductie. Dit is het natuurlijke vet dat zich in je haar vormt en dat voorkomt dat je haar broos en droog wordt.

Te eten voedingsmiddelen: wortelen, sla, zoete aardappelen, kabeljauwleverolie, kalkoenlever, muskaatpompoen.

Testosteron Er is een duidelijke correlatie tussen hoog testosteron en dik haar. Als tiener krijg je gezichtsbeharing door het stijgende testosterongehalte.

Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke methoden die je kunt gebruiken om het gehalte te verhogen.

  • Slaap 7-9 uur per nacht. We noemden hierboven slaapgebrek al vanwege het effect op de cortisolproductie. Onderzoek laat zien dat
    meer slaap gelijk staat aan meer testosteron.
  • Honger jezelf niet uit. Misschien wil je een paar kilo afvallen, maar calorie-arme diëten vertragen het voortplantingssysteem en verminderen de testosteronproductie.
  • Weerstandstraining. Het is aangetoond dat gewichtheffen, en dan met name met forse bewegingen zoals bij squats en deadlifts, het testosteronniveau verhoogt. Het verhoogt ook de spiermassa en zorgt voor meer vetverbranding, wat ook weer het testosterongehalte verhoogt.

Geef jouw baard de juiste start

Jij vroeg – wij antwoordden

Moet ik mijn baard in de zomer afscheren?

Veel mannen laten hun baard groeien in de winter en scheren hem af in de zomer uit angst voor oververhitting.

Zie je baard als een schild, niet als een verwarming.

Terwijl hij je gezicht in de winter beschermt tegen kou en wind, beschermt hij je 's zomers ook tegen de zon, waardoor je juist koeler blijft in plaats van het warmer krijgt. Het is alsof je wangen permanent in de schaduw zitten.

Is het goed of slecht om baardolie gebruiken als je je baard wilt laten groeien?

Baardolie is de beste vriend voor je baard. Het is een must voor het kweken van een gezonde baard met zacht haar.

Is olijfolie goed voor de baardgroei?

Olijfolie kan worden gebruikt als natuurlijke baardolie en heeft veel voordelen voor huid en haar... inclusief het voorkomen van roos.

Het probleem is dat olijfolie een lage absorptiegraad heeft, wat betekent dat het in je baard blijft zitten waardoor je baard vet lijkt als je te veel hebt gebruikt.

Het voordeel van de meeste baardolie is dat het snel intrekt waardoor je er fris uitziet.

Waarom jeukt mijn baardhaar?

Baardharen die beginnen uit te groeien kunnen jeuken, omdat de ruwe, harde stoppels voor het eerst in de huid prikken.

Dit gevoel verdwijnt meestal na een paar weken, maar het kan een uitdaging zijn voor mannen die net beginnen.