365-daags retourbeleid
Verzending € 5 - Gratis vanaf € 29
085 301 3271 - (werkdagen van 09.00-15.00 uur)
Alle accessoires
Kostuumaccessoires
Sieraden
Tassen & Portemonnees
Verzending € 5 - Gratis vanaf € 29
Trendhim
×
Trendhim
Taal:
Armbanden
Baardverzorging
Bretels
Brillen zonder sterkte
Dasspelden
Handschoenen
Horloges
Kettingen
Manchetknopen
Oorbellen
Petten, hoeden en mutsen
Pochetten
Portemonnees
Reversspelden
Riemen
Ringen
Scheren
Sjaals
Stropdassen
Tassen
Vlinderdassen
Zonnebrillen
085 301 3271
Werkdagen van 09.00-15.00 uur
Bekijk alle

Nat scheren - Jouw ultieme gids

Geen enkele man verdient een branderig gevoel na het scheren. De meest gladde scheerbeurt ooit, zonder huidirritatie, met deze uitgebreide gids over scheren. Alles van aanbevolen producten tot stap-voor-stap-gidsen.

Leren hoe je moet scheren is iets waar we allemaal mee te maken krijgen, zodra de puberteit om de hoek komt kijken. Samen met de baard in de keel krijgen, ontluikend borsthaar en die plotselinge interesse in dat leuke klasgenootje van je, is het eindelijk verdwijnen van je perzikenhuid een stap richting mannelijkheid.

En het is een val!

Het is iets dat we bijna elke dag moeten doen en niemand is het eens over het correcte gereedschap, de methode of de juiste richting – met het haar mee of juist er tegenin.

Misschien kun je dat dons gewoon beter laten zitten… maar we scheren nu eenmaal omdat dat de bedoeling is. En nu zijn wij hier om te bespreken hoe goed scheren werkt.

Het goede nieuws – er is een juiste manier van scheren. Het slechte nieuws – als je de baard nog niet in de keel hebt of je borsthaar is nog niet tot volle wasdom gekomen... daar kunnen we je helaas niet mee helpen.

Je hebt maar 1 gezicht en daar zit je voor eeuwig aan vast. Je gezicht goed behandelen en op de correcte manier scheren, is de makkelijkste manier om er het maximale uit te halen. Met dat in gedachte, hebben we deze ultieme scheergids samengesteld. Lees verder voor tips, trucs en inside-geheimen van professionals.

Nat scheren vs. droog scheren

Elke morgen worden we geconfronteerd met twee van de belangrijkste beslissingen van de dag – is één kop koffie genoeg en wil ik me nat of droog scheren.

Wat is nat scheren?

Nat scheren is het proces van scheren met gebruik van water en iets van zeep of crème om schuim te creëren.

Voordelen van nat scheren

 • Gladder scheren
 • Exfoliatie – het proces van het schrapen met een metalen mesje over je huid om dode huidcellen te verwijderen
 • Op de lange termijn goedkoper

Wat is droog scheren?

Droog scheren is scheren zonder water (logisch) met gebruik van een elektrisch scheerapparaat om het haar te verwijderen.

Voordelen van droog scheren

 • Beter voor gevoelige huid, omdat het geen huidlaag verwijdert
 • Minder risico op ingegroeide haren, maar een grotere kans op roodheid of irritatie

Ofschoon droog scheren sneller en makkelijker is dan nat scheren, heeft het niet onze voorkeur.

Noem ons maar ouderwets, maar het ritueel van nat scheren heeft iets dat het waard maakt om elke morgen voor op te staan... net zoals die eerste kop koffie.

Scheergereedschap – een gids voor de essentiële benodigdheden

Je kunt leren hoe je de gladste, mooiste scheerbeurt ooit kunt krijgen, maar toch nog blijven zitten met sneetjes, wondjes en een branderig gevoel zonder het juiste gereedschap. Scheren is een spel van vaardigheden, gecombineerd met het juiste materiaal en de kennis om dat op de juiste manier te gebruiken.

Open scheermessen

Als je het woord 'open scheermes' hoort, zie je dan ook meteen de beminnelijke James Bond in 'Skyfall' voor je, of de krankzinnige Sweeney Todd met zijn messcherpe scheermes in de straten van Londen?

De ouderwetse stijl en charme van een open scheermes wegen niet op tegen de gladheid van de scheerbeurt. Ja, er is een leercurve maar dan heb je ook een gladde huid en een scheermes dat er net zo goed uitziet op je wasbak in de badkamer dan je gezicht in de spiegel.

Voordelen van het gebruik van een open scheermes

 • Milieuvriendelijk – een model dat geen wegwerpmesjes gebruikt, is afvalvrij. En ook bij soorten die wel wegwerpmesjes gebruiken, verbleekt de hoeveelheid afval bij de 2 miljard scheermessen die jaarlijks in de VS bij het afval belanden. En dan hebben we het nog niet eens over verpakkingsafval. Minder afval staat gelijk aan een betere planeet. En je hebt een gladde, fijne scheerbeurt. Win-win.
 • Gladde scheerbeurt – Open scheermessen produceren aantoonbaar de gladste scheerbeurt op aarde. Er is een reden waarom professionele kappers en geheim agent 007 voor deze scheermethode kiezen.
 • Betaalbaar – Betaalbaarheid is vergelijkbaar met milieuvriendelijkheid. Er is eerst een investering nodig... maar dat is het dan ook. Wegwerpscheermessen hebben constant nieuwe mesjes nodig en elektrische scheerapparaten lopen op batterijen of moeten worden opgeladen.
 • Algehele ervaring – Een gedeelte van de gladde, schone scheerbeurt met een open scheermes, is te danken aan de nauwkeurigheid waarmee je het mes moet hanteren. Het is dat doordachte proces dat je doorsnee maandagmorgen verandert in een aangenaam ritueel.

Waar moet je op letten als je een open scheermes koopt

 • ‘Scheerklaar mes’ – Check altijd eerst of het mes ‘scheerklaar’ is. Dat wil zeggen dat de rand van het mes professioneel geslepen en aangescherpt is, klaar voor gebruik.
 • Balans & gewicht – Kies voor een mes dat stevig in je hand ligt. Je hebt de ideale balans als het gewicht van het handvat en dat van de kop gelijk zijn. Kijk goed uit dat je niet een te licht of te zwaar mes koopt. Je wilt namelijk controle hebben tijdens het scheren.
 • Mesbreedte – De mesbreedte wordt aangegeven per ⅛ inch. Het meest gebruikelijk is een breedte vanaf ⅝” tot grotere messen oplopend tot ⅞”. Bredere messen zijn lastiger te hanteren rond je neus en lippen. Een goed begin is met een mes van ⅝”.
 • Staalsoort – De meeste bladen van een open scheermes zijn gemaakt van roestvrij staal of van koolstofstaal.
  • Roestvrijstalen messen hebben onze voorkeur omdat ze minder snel roesten en de snijrand (scherpte) langer goed blijft.
  • Messen van koolstofstaal bevatten geen chroom, nikkel of molybdeen en roesten makkelijk. Het is goedkoper dan roestvrij staal en het kost minder tijd ze te scherpen en slijpen. Met koolstof staal krijg je ook een fijnere, scherpere rand.
 • De punt van een scheermes – Er zijn verschillende soorten punten met namen als Barbers Notch, Spanish Point, French Point en Spike Point. We gaan het hebben over ronde en rechte punten, omdat die het meest gebruikt worden.
  • Een ronde punt heeft onze voorkeur en is een veilig advies voor beginners. Het eind van het mes loop bolrond af naar de rand toe, zonder een scherpe punt te creëren. Hierdoor gedraagt het mes zich vriendelijker dan een rechte punt bij een plotselinge richtingwijziging of als je de hoek tijdens het scheren verandert.
  • Een rechte punt valt recht naar de rand en is ideaal om baarden en bakkebaarden te vormen . Om deze stoere jongens te gebruiken, moet je zeer precies en bewust kunnen werken – voorzichtig te gebruiken na voldoende oefening.
 • Wegwerpmesjes – Veel open scheermessen worden geleverd met wegwerpmesjes waardoor je niet hoeft te wetten of te slijpen. Als het mesje bot wordt, kun je het eenvoudig vervangen door een nieuw. De meeste gebruiken double-edge mesjes, die je eerst in tweeën moet breken. Ze kunnen worden gewisseld uit de kop van een open scheermes. Open scheermessen met verwisselbare mesjes zijn goedkoper en effectief voor een gladde scheerbeurt.

Extra materialen voor open scheermessen

 • Slijpen & wettenDe scheerriem of wet- of slijpsteen zijn onontbeerlijk als het gaat om scheren met een open scheermes.
  • De scheerriem is een riem van stierenleer, gebruikt om de rand van een scheermes te slijpen – de achterkant is gemaakt van linnen of van canvas.
  • Wetten is het proces van het verwijderen van metaal van het mes op een wetsteen (watersteen).
   Je wet een goed mes hooguit één keer per jaar, terwijl slijpen voor en na elke scheerbeurt moet gebeuren en soms ook nog eens tijdens het scheren als je een dikke, grove baard hebt.
 • Slijppasta – Om het slijpen te vergemakkelijken, kun je leerconditioner of slijppasta gebruiken. Het is niet verplicht en veel professionele kappers slijpen liever zonder hulpmiddelen.

Veiligheidsscheermessen

Veiligheidsscheermesjes worden zo genoemd omdat ze je huid beschermen tegen het mes. Ze zijn er in single (SE) of in double-edge (DE) vorm.

Door wegwerpmesjes te gebruiken en daarmee het proces van wetten en slijpen over te kunnen slaan, hebben mannen in de loop der jaren al duizenden uren bespaard, elke ochtend.

Voordelen van het gebruik van een veiligheidsscheermes:

 • Betaalbaar – De eerste investering is zeker hoger dan bij een wegwerpmes uit de supermarkt, maar dat zijn de enige hoge kosten, omdat vervangbare mesje beduidend goedkoper zijn dan wegwerpcartridges.
  Als een kant van een double-edge mesjes bot wordt, draai je hem om en kun je de andere kant gebruiken. Met een wegwerpcartridge kan dat niet.
 • Goed voor gevoelige huid – Tv-advertenties willen ons laten geloven dat meer mesjes op een scheermes gelijk staan aan een gladdere scheerbeurt. Dat is niet alleen niet waar, maar het is vaak ook de oorzaak van rode, geïrriteerde huid en een branderig gevoel na het scheren. Hoe kunnen in godsnaam meer stukjes schrapend metaal over je wang goed voor je zijn?
  • Veiligheidsscheermessen gebruiken één mesje waarmee minder druk hoeft te worden uitgeoefend dan met een cartridge-scheermes. Minder druk staat gelijk aan minder stress op je huid.
 • Esthetisch aangenaam – Oké, dit is subjectief, maar wij denken dat een veiligheidsscheermes, hangend in een roestvrijstalen scheerhouder, een upgrade is die elke badkamer nodig heeft.

Waar moet je op letten als je een open scheermes koopt

 • Single Edge of Double Edge-mesjes – De meeste veiligheidsscheermessen gebruiken tegenwoordig DE (double edge-mesjes) omdat de SE (single edge)-mesjes als te agressief worden beschouwd. Je bespaart geld met DE-veiligheidsmesjes omdat beide zijden van het mesje gebruikt kunnen worden.
 • Handvat – Je wilt dat het handvat comfortabel in je hand ligt, met een prettig gewicht en een fijne balans. Een zwaarder handvat zorgt voor meer controle.
 • Kop – De kop van het scheermes wordt gedefinieerd door de veiligheidsbeugel (de kam), die zowel in open als in gesloten vorm verkrijgbaar is.
  • Een open kam is agressiever, omdat de huid dan dichter op het blad zit. - Een gesloten kam is over het algemeen makkelijker te gebruiken en bieden een betere bescherming tegen sneetjes en wondjes.
  • De kop van een veiligheidsscheermes kan uit 1, 2 of 3 stukken bestaan. Het aantal stukken staat los van de scheerkwaliteit. Een kop uit één stuk wordt wel een open vlinderveiligheidsscheermes genoemd en bij zo'n kop is het het makkelijkst om nieuwe mesjes te plaatsen.
 • Rechte of schuine veiligheidsbeugel – In een regulier, double edge scheermes met rechte beugel, staat het mes onder een rechte hoek op het handvat. Schuine beugels houden de mesjes gedraaid vast hetgeen meer snij-actie veroorzaakt wat resulteert in gladder scheren de eerste keer. Schuine scheermessen zijn agressiever, maar een goede optie voor gevoelige huid omdat je niet meerdere keren over dezelfde huid hoeft te strijken.

Cartridgescheermessen

Open een willekeurig mannentijdschrift en je ziet een advertentie voor een cartridgescheermes . De hype gaat meestal over meer mesjes voor gladder scheren en over smeerstrips, die de huid moeten hydrateren. Dit type scheermes is uitgevonden om het scheren makkelijker te maken – maar niet voor een betere scheerervaring.

Het belangrijkste voordeel van een cartridgescheermes is dat je er snel mee kunt scheren en dat ze relatief veilig zijn – het is moeilijk om er echt schade mee aan te richten (in tegenstelling tot een open scheermes). Ze staan in ons collectieve geheugen als dé methode om te scheren. Bedankt, tv.

De lijst met redenen om niet te investeren in een cartridgescheermes is lang. Ofschoon het originele product (de houder) goedkoop is, zijn de hervulbare cartridges dat niet. Je moet ongeveer na elke 6 scheerbeurten de cartridge vervangen... afhankelijk van hoeveel dode huidcellen, haar en scheercrème tussen al die mesjes blijft zitten.

Meer mesjes is niet beter. Eén goed mes is alles wat je nodig hebt, en het is vriendelijker voor je huid.

Als je er nog niet helemaal klaar voor bent om het scheergemak op te geven, zorg er dan op zijn minst voor dat je een goed cartridgescheermes gebruikt.

Veiligheidsscheermes vs. cartridgescheermes

Ons vonnis in het debat over scheermessuperioriteit is: het scheermes dat je gebruikt, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Misschien niet het antwoord dat je wilde horen, maar het is wel het antwoord waar we helemaal achter staan.

Als je jezelf verzorgen tot prioriteit wilt maken en je hebt tijd voor een dagelijks scheerritueel – dan is een veiligheidsscheermes iets voor jou.

Als je snel wilt scheren en graag veel geld uitgeeft aan vervangende cartridges – dan is een cartridgescheermes de juiste keus. Zorg er wel voor dat je keuze jouw keuze is, en dat je niet ten prooi valt aan een geweldige marketingcampagne.

Veiligheidsscheermessen zijn ontworpen voor een glad resultaat na slechts één scheerbeurt, terwijl je je met cartridgescheermessen meerdere malen moet scheren voor hetzelfde effect. Meer streken leiden tot een verhoogde kans op irritatie, roodheid en een branderig gevoel na het scheren.

Scheerkwast

Een scheerkwast (of kapperskwast) is een kleine kwast voor in je hand, die gebruikt wordt om scheerzeep of -crème op je gezicht aan te brengen voor het scheren. Het ontwerp bestaat uit een handvat, meestal van metaal, hout, hoorn of van synthetisch materiaal, en natuurlijke of synthetische haren.

Dit is een gigantisch onderwerp, waarover veel meer te vertellen valt dan we hier doen. Het creëren van mooi, rijk schuim is essentieel voor een gladde scheerbeurt.

Klik hier en lees meer over scheerkwasten en waarom dassenhaar het beste is dat je kunt krijgen .

Scheercrème & scheerzeep

Met de juiste kwast en het perfecte scheermes ben je al een goed eind op weg, maar... je hebt ook nog het juiste smeermiddeltje nodig om ervoor te zorgen dat de mesjes soepel over je gezicht glijden zonder schrapen en zonder kostbare huid kapot te maken . En een kwalitatief goede crème of zeep hydrateert de huid wat zal leiden tot een beter gevoel na het scheren.

Scheercrème is het makkelijkst in gebruik en neemt minder tijd in beslag om een warm, schuimend sop te creëren. Zeep is er in een harde vorm – zoals standaard badzeep – en je hebt er meer water en meer tijd voor nodig om het goed te laten schuimen.

De belangrijkste factoren om rekening mee te houden als je scheercrème of -zeep gaat kopen, is de zachtheid en de soepelheid van het uiteindelijke schuim. Deze twee eigenschappen hebben invloed op de bescherming voor het mes (zachtheid) en de mate van glijden (soepelheid) van het scheermes.

Ook de reuk is belangrijk. Trakteer jezelf op sandelhout of opwekkende menthol – er is geen enkele reden om ooit nog scheercrème uit een spuitbus te moeten ruiken.

Scheerkommen, mokken & scuttles

De basisfunctie van een scheerkom, mok of scuttle is om een schuimend sop te creëren en warm te houden. Hoe het sop er uiteindelijk uitziet, hangt meer af van de kwast en de crème dan van de kom of scuttle.

Scheerzeep wordt vaak al in een eigen kom geleverd. Die heeft meestal het exacte formaat van de zeep, waardoor het schuim uiteindelijk vaak alle kanten op vliegt. Investeren in een diepere scheerkom, speciaal ontworpen om sop te maken, is vaak de beste optie.

Olie voor vóór het scheren

Een product gebruiken om je baard en huid voor te bereiden voordat je scheercrème opbrengt, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Als je dik haar hebt, biedt een behandeling vooraf misschien voordelen. Er zijn veel verschillende soorten producten verkrijgbaar, maar wij adviseren het gebruik van organische kokosolie.

Kokosolie is makkelijk verkrijgbaar en verzacht het haar en de huid ter voorbereiding op het scheren. En het is veel voordeliger dan producten van drogist of apotheek.

Gebruik: Doe een klein beetje op je handen en laat het even smelten voordat je het op de te scheren huid smeert.

Aftershave

Ofschoon aftershave lekker ruikt, is dat niet het voornaamste doel ervan. Het is een goede optie als je last hebt van acne of snel puistjes of huidirritatie krijgt na het scheren.

Aftershave wordt gebruikt je poriën vrij te maken van bacteriën, die achterblijven na het gebruik van een scheermes of scheercrème. De meeste aftershaves hebben adstringerende eigenschappen, wat wil zeggen dat ze je gezicht samentrekken om je een fris en 'ik ben er klaar voor'-gevoel te geven.

Ingrediënten om op te letten:

 • Toverhazelaar
 • Aloë vera
 • Etherische teeboomolie

Ingrediënten om te vermijden:

 • Alcohol – alcohol droogt je huid uit en veroorzaakt meer irritatie

Breng aftershave op nadat je de restanten scheercrème met koud water hebt afgespoeld.

Toilettas

Ofschoon niet noodzakelijk voor een gladde scheerbeurt, misschien wel iets om over na te denken. Je scheerkit of toilettas moet voldoende ruimte bieden om alle benodigde spullen in op te bergen en moet bestand zijn tegen water (voor het geval je haastig in moet pakken en geen tijd hebt om je spullen goed te laten drogen).

Het belang van schuim

Voor de best mogelijke scheerbeurt, wil je graag dik schuim. Dat verzacht het scheermes en zorgt ervoor dat het makkelijk over je huid glijdt, in plaats van dat je moet schrapen, slepen of trekken. En het resulteert in verminderde huidirritatie en een gladdere scheerbeurt.

Je kunt sop maken in een kom, een mok of een scuttle, in je hand of zelfs direct op je gezicht.

Wij zijn voorstander van een scheerkom en van onderstaande methode:

Scheerzeep: Sop creëren in 7 stappen

 1. Vul je kom of mok met warm water.
 2. Week de scheerkwast 1-2 minuten in het water om de haren los te weken.
 3. Heef de kwast een ferme kneep (en schud er wat mee) om het meeste water (maar niet alles) eruit te schudden.
 4. Laat het water uit de kom of mok lopen.
 5. Voeg enkele druppels water toe aan de zeep om die wat zachter te maken. Neem de kwast en draai die rond door de zeep om schuim te maken.
 6. Voeg, indien nodig, nog wat water toe.
 7. Draai je kwast (met de zeep erop) rond in de kom om rijk schuim te creëren – circa 30 seconden.

Scheercrème: Sop creëren in 7 stappen

 1. Vul de kom met warm water.
 2. Week de scheerkwast 1-2 minuten om de haren los te weken.
 3. Verwijder de kwast en knijp er voorzichtig in. Knijp niet al het water uit de kwast.
 4. Laat het water eruit lekken en voeg een hoeveelheid scheercrème toe ter grootte van een amandel.
 5. Bewerk de crème met snelle draaiingen om het schuim op te bouwen. Dit kan enkele minuten in beslag nemen.
 6. Voeg wat druppels water toe als het schuim te droog is.
 7. Je bent klaar als er punten op komen en er geen bellen meer zichtbaar zijn.

Opschuimen zonder scheerkwast

 1. Maak je gezicht nat.
 2. Smeer scheercrème op je handen.
 3. Wrijf met je handen over je wangen.
 4. Veel plezier met het matige schuim... en maak plannen om een scheerkwast te bestellen.

Schuimstadia

Ideaal schuim

 • Geen belletjes
 • Makkelijk op te brengen op een scheerkwast
 • Punten behouden hun vorm
 • Makkelijk uit te spreiden op je gezicht.
 • Blijft op z'n plaats zonder uitdrogen of schilferen

Ideaal schuim is iets dat alle scheerders nastreven. het heeft een romige, yoghurt-achtige samenstelling – resulterend in een mes dat soepel over je gezicht glijdt.

Om de ideale textuur te krijgen, begin je met droog schuim en voeg je langzaam druppeltjes water toe met gebruik van een scheerkwast.

Droog schuim

 • Niet makkelijk uit te spreiden op je gezicht.
 • Oncomfortabel scheren
 • Het mes is moeilijk schoon te maken, omdat het schuim te plakkerig is
 • Droogt de huid uit en veroorzaakt mogelijk schilfers op je gezicht

Droog schuim wordt gekenmerkt door een dikke, plakkerige textuur. Dat krijg je als de kwast niet voldoende water bevat om het maken van schuim te ondersteunen.

Nat schuim

 • Geen punten
 • Grote bellen
 • Meer kans op sneetjes en wondjes
 • Verhoogde irritatie en gevoeligheid omdat het schuim niet dik genoeg is om je huid te beschermen en te verzachten

Veel beginners krijgen dit soort schuim, maar dat is makkelijk te vermijden door wat vaker en langer met de kwast in de kom te blijven draaien.

Tips om te onthouden voor het perfecte scheerschuim

Belletjes in het sop betekent dat er te veel water is bij zit – voeg wat meer crème toe voor de juiste balans. Blijf kloppen totdat je de juiste samenstelling hebt. De gemiddelde kloptijd is 1-2 minuten... dus niet te vroeg opgeven.

Als je schuim te dik is, voeg dan enkele druppels water toe en blijf draaien om de juiste textuur te krijgen. Punten zijn een teken dat je schuim klaar is.

Wat is nerf & waarom is dat belangrijk?

De nerf is de richting waarin je baard groeit.

Haal je hand door je stoppels om te bepalen naar welke kant je baard groeit. Als het ruw aanvoelt, aai je tegen de nerf in.

Karakteristieke haargroei

Wat er misschien goed uitziet op een T-shirt of op een protestposter – 'Roei tegen de stroom in' – is misschien niet het beste scheeradvies.

Scheer jij je van boven naar beneden of andersom? De meeste mannen scheren op een bepaald moment in hun leven ooit tegen de richting van de baardgroei in en beweren dat dit gladder scheert... we zijn het helemaal met hen eens. De afwerking is glad, maar er is ook een verhoogde kans op irritatie en sneetjes.

Scheren tegen de nerf in snijdt het haarzakje van onderen af en brengt het mes dus in nauw contact met je huid. Als het haar zo wordt afgesneden, trekt het onderste deel terug en kan dan ingroeien als het weer aangroeit.

Scheren met de nerf mee brengt het mes eerst in contact met het haar. Het resultaat is dat het scherpe mes minder direct contact maakt met je vlees. En dat is altijd goed.

Dezelfde mate van gladheid die je krijgt door tegen de richting in te scheren, kan ook worden bereikt door je vaker te scheren, maar dan met de nerf mee. Zonder meerdere keren scheren, blijf je misschien met stoppels zitten.

Het is niet gevaarlijk om tegen de nerf in te strijken. En met de juiste routine voor en na het scheren, heb je misschien nooit meer last van de irritatie waar anderen over klagen. Zorg ervoor dat je een scheerkwast gebruikt om de dode huidcellen te verwijderen en de haren op te tillen als je schuim opbrengt... en gebruik een veiligheidsscheermes in plaats van een cartridgescheermes.

Hoe scheer je met een veiligheidsscheermes

Laat de intimiderende uitstraling van een veiligheidsscheermes je niet afschrikken. Door een veiligheidsscheermes te leren gebruiken, verdien je serieuze machopunten en wordt je beloond met de gladste scheerbeurt ooit.

 • Douche. Een warme douche opent poriën en verzacht je baardhaar. Als je niet kunt douchen, gebruik dan warm water op je gezicht om je huid voor te bereiden of houdt enkele minuten een warme handdoek op je gezicht en nek. Vermijd heet water, omdat je dan de natuurlijke oliën van je huid verwijdert.
 • Week je kwast. Week, terwijl je doucht of je gezicht klaarmaakt, je kwast in warm water. Gebruik geen heet water. Daardoor zetten de borstelharen uit en smelt misschien de lijm waarmee de haren vastzitten in het handvat.
 • Gebruik olie vóór het scheren. enkele druppels van een olie voor vóór het scheren, hydrateert en beschermt tegen wat er komen gaat. Kokosnootolie is een goedkope optie en blijft niet op je mes zitten.
  • Masseer de olie in het borstelhaar en ga er vluchtig mee over je gezicht. Dan kun je er mogelijk het teveel aan olie afvegen, maar niet te veel.
 • Maak je schuim klaar en breng dat op. Perfect schuim heeft de samenstelling van yoghurt zonder belletjes. Brengt het op je gezicht en nek aan met een scheerkwast. Bedek alle huid met snelle draaibewegingen om de haren uit hun schulp te lokken – denk maar aan schilderen met schuim, zonder kracht te zetten.
  • De Dashthi's , onze favoriete Deense kapper, adviseert om extra tijd uit te trekken voor de nek. “Omdat in de nek vaker haren ingroeien, zou je enkele minuten de tijd moeten nemen om daar de dode huidcellen goed te verwijderen. het gebied rond je nek extra goed voorbereiden is essentieel voor een goede scheerbeurt. We spenderen meestal circa 2-3 minuten extra aan de nek. De tijd die je aan het voorbereiden besteedt is cruciaal voor een gladde scheerbeurt.”
 • Scheer! Gebruik voor elke streek je vrije hand om je huid strak te trekken. Zo strijk je de plooitjes en lijntjes glad en breng je meer haar naar boven. Ben voorzichtig en trek de huid niet te strak (doe jezelf geen pijn). De huid te strak trekken tijdens het scheren, kan ingroeiende haartjes veroorzaken
  • Gebruik korte halen (telkens circa 50 mm) en oefen weinig druk uit. Je wilt dat het gewicht van het veiligheidsscheermes door je haar snijdt. Druk uitoefenen kan irritatie, bultjes of een branderig gevoel veroorzaken. Probeer een hoek van 30 graden te maken met je gezicht. Een cartridgescheermes volgt de welvingen en de vorm van je gezicht, een veiligheidsscheermes niet.
  • Scheer de eerste scheerbeurt met de nerf mee. Als je voelt dat het mes trekt, moet je het vervangen. Gebruik altijd een scherp mes. Een kwaliteitsmesje gaat gemiddeld 4-6 scheerbeurten mee.
  • Neem de tijd en vermijd het scheren van de huid zonder schuim erop. Als je er te lang over doet en het schuim droogt op, kun je nog wat extra schuim opbrengen.
 • Uitspoelen en herhalen. Spoel het mes elke 5-6 korte halen af met warm water. Spoel je gezicht af na de eerste scheerbeurt. Voelt het schoon en glad aan? Zo ja... super! Zo niet, herhaal dan de stappen (inclusief het opbrengen van schuim) en scheer je dan nog een keer.
  • Bij de 2e scheerbeurt, wil je je misschien al tegen de nerf in scheren... al hangt dat er misschien van af hoe comfortabel je je voelt bij het tegen de richting in scheren.
 • Afronden. Als je tevreden bent na het scheren, spoel dan je gezicht af met koud water en dep het droog (niet wrijven) met een schone handdoek. Omdat je met scheren de olie van de huid verwijdert, adviseren we om een hydraterende aftershave of crème te gebruiken om je knappe tronie te beschermen.
  • Vergeet niet om je kwast schoon te maken , je mes af te spoelen en je spullen zo op te bergen dat ze goed kunnen drogen voor je volgende scheerbeurt.
   Als je je scheermes voor langere tijd moet opruimen, doe er dan wat mesolie op voordat je het opbergt. Dat voorkomt dat vocht in de lucht ervoor zorgt dat het mes gaat roesten. Als je mes begint te roesten, kun je het beter niet meer gebruiken. Je kunt het dan beter vervangen.

Wacht even... de beste manier om je veiligheidsscheermes vast te houden

Als je het mes te dicht bij de kop (het gedeelte om te snijden) vasthoudt, oefen je mogelijk te veel druk op het mes uit, dat kan resulteren in sneetjes of een branderig gevoel na het scheren. Scheren onder de juiste hoek zorgt ervoor dat het gewicht van het scheermes het werk doet en soepel en zachtjes over je gezicht glijdt.

Over het algemeen kun je een scheermes met een korte steel het beste met 3, en een met een langer handvat het beste met 4 vingers vasthouden. Scheermessen met kortere handvatten moeten wat lager worden vastgepakt.

Het idee is dat je bij het scheren zo min mogelijk druk uitoefent. Dit in sterk contrast tot bij het gebruik van een cartridgescheermes. Denk eraan dat je het mes het werk laat doen... niet jouw brute kracht.

Jij vroeg – wij antwoordden

Hoe raak ik ingegroeide haren kwijt en hoe voorkom ik dat ze terugkomen?

Volgens een onderzoek, gepubliceerd in het International Journal of Cosmetic Science , zijn er maar enkele manieren om ingegroeide haren te bestrijden en om te voorkomen dat je ze krijgt.

 • Was je gezicht voor het scheren om de haren te verzachten en ingegroeide en laagliggende haren naar boven te halen.
 • Zorg voor een ruimhartige hoeveelheid scheercrème om de druk die je moet uitoefenen bij het scheren te verminderen. - Je huid is het blijst als hij niet te gespannen staat en als het scheermes er soepel overheen glijdt.
 • Scheer regelmatig met korte, lichte halen. Het is bewezen dat dagelijks scheren een positief effect heeft op ingegroeid haar.
 • Gebruik altijd een hydraterend aftershave-product.

Als je al last hebt van ingegroeide haartjes, kan het gebruik van een gezichtsmiddel dat dode huidcellen verwijdert, verlichting brengen.

Andere remedies zijn het gebruik van een warme handdoek op je gezicht, circa 5-7 minuten, om de poriën te openen en het haar te verleiden op te komen.


Hoe voorkom ik een branderig gevoel na het scheren (scheerbrand)? Hoe raak ik een branderig gevoel na het scheren kwijt?

Je kunt een branderig gevoel na het scheren voorkomen door vooraf je huid goed te prepareren en door schone, scherpe mesjes en rijk, hydraterend schuim te gebruiken bij het scheren.

Als je irritatie aan je gezicht ervaart, en die vervelende bultjes die met zo'n branderig gevoel gepaard gaan, smeer dan een dun laagje kokosnootolie op je huid. Kokosnootolie heeft een ontstekingsremmende en antiseptische werking en wordt vaak gebruikt om geïrriteerde huid en zelfs brandwondjes te verzachten.


Is het goed om iedere dag te scheren?

Iedere dag scheren hoeft niet schadelijk of pijnlijk te zijn voor de huid. Als je je goed scheert en je huid met regelmatig hydrateert, kan je dagelijkse scheerroutine zelfs iets worden waar je naar uitkijkt.

Denk aan het belang van het gebruik van olie voor het scheren, een kwalitatief goede scheerkwast, een scherp mes en een hydratatiemiddel na het scheren.


Hoe vaak moet een man zich scheren?

Voorbij zijn de dagen dat je je slechts om de andere week hoefde te scheren. Nu je een volwassen man bent geworden, moet je je zo vaak scheren als nodig is. Moet je er voor je werk altijd gladgeschoren uitzien? Groeit je haar met de snelheid van wolfman?

Als je je niet dagelijks wilt scheren, moet je het midden zien te vinden tussen een beetje een stoppelbaard en het moment waarop dorpelingen met brandende toortsen je appartement willen bestormen.


Kan gezichtshaar door het scheren toenemen? Kan ik mijn baard sneller laten groeien?

We hebben dit waarschijnlijk allemaal al eens gehoord op enig moment in ons leven. Sommige jongens in de klas zeiden dat door te scheren je baard sneller ging groeien... en toen renden we allemaal snel naar huis om onze vaders te smeken ons te leren hoe we ons moesten scheren.

De waarheid is – scheren laat je haar niet sneller groeien en maakt je baard niet dikker . Het voelt misschien ruw aan naarmate het langer groeit en lijkt donkerder, maar het is niet dikker en scheren zal ook niet leiden tot een volle baard in minder dan de natuurlijke tijd.


Is het beter om te scheren boven de wasbak of in de douche?

We adviseren je om je te scheren boven de wasbak, nadat je een warme douche hebt genomen. Waarom? De spiegel. En bovendien is het makkelijker om je spullen op de rand van de wasbak te hebben dan vreemd balancerend in de douche.

Scheren boven de wasbak

 • Voor – Materiaal kan makkelijk worden afgespoeld tussen het gebruik door
 • Tegen – Kan veel tijd kosten als je je dagelijks scheert
 • Tegen – Als je je huid niet goed voorbehandelt, kun je na het scheren een branderig gevoel ervaren.

Scheren in de douche

 • Voor – De stoom houdt je huid soepel
 • Tegen – Schuim kan makkelijk wegspoelen waardoor je er meer van nodig hebt
 • Tegen – Te veel water kan ervoor zorgen dat het scheermes overspringt – zeker als het schuim wegspoelt
 • Tegen – Waar laat je al je spullen?!

Hoe stap ik over van droog naar nat scheren?

Welkom! Overstappen van droog naar nat scheren is een grote stap, waarover niet licht gedacht moet worden.

Je huid heeft er ongeveer een maand voor nodig om te wennen aan een nieuwe manier van scheren. Als je de overstap maakt, geef je huid dan voldoende tijd om te wennen aan de nieuwe manier, voordat je de handdoek alweer in de ring gooit en weer terug stapt naar droog scheren.


Hoe stop je het bloeden van een snee of wondje?

Je hebt jezelf gesneden bij het scheren. Proficiat, je bent ook maar een mens! Ervan uitgaand dat het slechts een sneetje is en geen doorgesneden halsslagader, kunnen onderstaande technieken van pas komen.

Toilettissues. We hebben het allemaal wel eens gezien – kleine stukjes toiletpapier, geplakt aan het gezicht van zo'n arme man als hij zich aan boord wurmt van een volle trein. Hij had een slechte ochtend, maar daar kunnen we van leren.

Dep de snee met het toiletpapier om het gebied te drogen en het meeste bloed te stelpen. Nadat je klaar bent met scheren, spoel je je gezicht af, breng je een hydraterend middel op en dan plak je een klein stukje toiletpapier op de snee.

Eenmaal droog (circa 5 minuten), kun je het papiertje weghalen en de huid deppen met wat water om het beetje achtergebleven, opgedroogd bloed weg te halen. De les die we van die andere man kunnen leren is deze – wacht niet met scheren totdat je al te laat bent voor je werk! Gun jezelf de tijd om je klaar te maken.

IJsklontjes. Houd een ijsklontje tegen de snee om de bloedvaatjes te vernauwen, waardoor zich sneller een bloedpropje vormt.

Lipbalsem. Pak een schone tube balsem en smeer er een beetje van op de snee om hem dicht te stoppen en te laten genezen.

Aluinstaaf. Een makkelijk te gebruiken stick van aluminiumsulfaat helpt de poriën van je huid te stollen en in te trekken. Antibacteriële eigenschappen zorgen ervoor dat de snee schoon en vrije van infecties blijft.


Nieuwe artikelen

Hoe we de Traveller's Collectie hebben ontworpen

We lijden allemaal aan het verlangen om de wereld te ontdekken. Deze pijn heeft ons geïnspireerd tot het ontwerpen van e...

Trouwringen voor mannen – Jouw ultieme gids

Van het kiezen van de juiste ringmaat tot het shoppen voor niet-traditionele ringen; ontdek hoe je jouw trouwring kiest...

Geneeskrachtige armbanden voor mannen – Wat sierstenen kunnen doen

Ontdek wat armbanden met sierstenen voor mannen zo speciaal maakt en hoe je de juiste armband vindt.

Valentijnscadeaus voor hem

Van in Denemarken ontworpen horloges tot ringen, kettingen en armbanden, vind deze Valentijnsdag een cadeau voor hem dat...

Wat is een 24-uurs horloge met enkele wijzer & waarom zou je die dragen?

Ontdek hier hoe je bij een 24-uurs horloge met enkele wijzer de tijd afleest en hoe je het horloge moet instellen, en le...

Wat is een maanfase-horloge & hoe stel je het in

Leer hoe je 's werelds oudste horlogecomplicatie moet lezen en instellen – het maanfase-horloge

Herenarmbanden; schoonhouden & verzorgen

We beantwoorden al jouw vragen over het schoonmaken en onderhouden van herenarmbanden. Van zwemmen met kralenarmbanden t...

4 vragen voordat je een skelethorloge koopt

Je zelf deze 4 vragen stellen, zal je helpen bij het uitzoeken van het juiste horloge met opengewerkte wijzerplaat en er...

Hoe draag je een zakhorloge met stijl?

Van het kiezen van het zakhorloge tot leren welk gaatje te gebruiken; check hier hoe je je zakhorloge op de juiste manie...

Bekijk alle artikelen
Terug
Reset mijn wachtwoord

Hoera! We hebben je een e-mail gestuurd. Je kunt bijna inloggen!

Geef hier je e-mailadres inE-mail is niet geldig