365 dagen retourbeleid - we stellen geen vragen!
Verzending €4 - Gratis verzending vanaf €39-
Contacteer ons

Scheerkwast 101: Jouw ultieme gids voor scheerkwasten

Dassen-, zwijns en paardenhaar en synthetisch. Met zo veel keus op de markt tegenwoordig, is er geen excuus meer om niet de gladst mogelijke scheerbeurt te willen. Onze uitgebreide gids legt alles uit, van de keuze voor de juiste scheerkwast tot hoe je ze moet gebruiken voor een maximaal resultaat.

Heb je je al eens afgevraagd wat het doel van een scheerkwast eigenlijk is als je toch twee perfect goede handen hebt om scheerschuim op je gezicht te smeren? Wel, je bent niet de enige. De juiste scheerkwast in combinatie met enkele net zo uitstekende scheeraccessoires (rijk schuim) kunnen je leven veranderen.

Misschien niet je hele leven. Maar je scheerervaring zal er gegarandeerd door verbeteren en jouw toch al verfijnde uitstraling nog verder verfijnen.

1 Scheerkwast 101: jouw ultieme gids voor scheerkwasten1.1 Wat is een scheerkwast?1.2 Weetjes over de anatomie van een scheerkwast1.3 Waarom een goede kwaliteit scheerkwast belangrijk is1.4 Verschillende soorten scheer- of barbierskwasten1.5 Welke dassenhaarkwast is het beste?1.6 Scheerkwasthandvatten1.7 Hoe weet je of je de juiste scheerkwast hebt gekozen1.8 Hoe gebruik je een scheerkwast1.9 Je scheerkwast onderhouden1.10 Jij vroeg – wij antwoordden

Wat is een scheerkwast?

Een scheerkwast (of kapperskwast) is een kleine borstel voor in de hand, die gebruikt wordt om scheerzeep of -crème op je gezicht aan te brengen voor het scheren. Het ontwerp bestaat uit een handvat, meestal van metaal, hout, hoorn of synthetisch, en borstelhaar van natuurlijk of synthetisch materiaal.

Scheerkwasten zijn verkrijgbaar in diverse vormen, maten en materialen en vormen een essentieel onderdeel van de verzorgingsset van een man.

Weetjes over de anatomie van een scheerkwast

De kans is groot dat je termen tegenkomt met betrekking tot scheerkwasten en -accessoires, waar je nog nooit eerder van gehoord hebt. Begrijpen wat die termen inhouden is essentieel om te leren begrijpen wat een scheerkwast is en hoe je de beste kunt uitzoeken.

  1. Borstelhaar (bristle)
    Het haar of de vezel waar de kwast van gemaakt is. Borstelhaar kan komen van dieren zoals wilde zwijnen, paarden of dassen of het kan van synthetisch materiaal zijn. Elke soort borstelhaar heeft zijn voor- en nadelen.
  2. bovenzijde (loft)
    Met de bovenzijde bedoelen we de haarlengte, gemeten van de kroon van de haren tot aan de bovenkant van het handvat. De gemiddelde lengte bij de meeste scheerkwasten is circa 55 mm.
  3. Hoogte
    De hoogte is de lengte van het handvat plus de lengte van de loft om aan te geven hoe hoog de scheerkwast is.
  4. Basis
    De basis is de onderkant van de kwast. Hij is meestal afgevlakt, zodat de kwast kan worden neergezet en rechtop kan staan op een plat oppervlak. Andere kwasten hebben een afgeronde basis, zodat ze in een scheerkwasthouder of -standaard geplaatst kunnen worden en daar ook makkelijk ondersteboven in gehangen kunnen worden om te drogen.
  5. Knoop
    De knoopt is waar het haar of de borstel samenkomt en in de basis van het handvat is gelijmd. Hoe groter de knoop, hoe steviger de kwast aanvoelt op je huid en hoe meer water hij kan vasthouden.
  • Schuim
    Schuim is de belangrijkste factor bij het bepalen van de kwaliteit van het scheren. Het is het eindproduct nadat scheerzeep of -crème zijn opgeklopt tot een rijk schuimend geheel. Deze schuim of sop wordt dan gebruikt om het gezicht van een laagje te voorzien om tijdens het scheren te zorgen voor bescherming en voor het soepel glijden van het mes en tevens voor het bevochtigen van de huid.
  • 'Scrub'
    De scrub van een kwast wordt bepaald door de wrijving tussen je huid en het borstelhaar. Een kwast met een krachtige 'scrub' heeft vaak een stramme ruggengraat en een smalle knoop en verwijdert de huidcellen effectiever dan een zachtere borstel met een zachte knoop.
  • Waterbehoud
    Waterbehoud is belangrijk omdat het zorgt voor rijker, steviger schuim. Als de borstelharen niet voldoende water vasthouden, lukt het je nooit om goed sop te maken en vast te houden, waardoor het opbrengen een lang en pietluttig proces wordt.
  • Ruggengraat (backbone)
    Met de ruggengraat wordt de stijfheid van de knoop van een kwast aangeduid. De ruggengraat is dus steviger als de dichtheid van het haar of de vezels toeneemt. Hoe meer ruggengraat. hoe meer 'scrub' de kwast heeft en hoe beter hij in staat is om effectief dode huidcellen te verwijderen.
  • Scheerkom (Scuttle)
    Een klassieke 'scuttle' is een speciale scheerkom, ontworpen om je schuim of zeep vast te houden. Tegenwoordig worden scuttles gebruikt als kom om het schuim in op te kloppen.
  • Scheercrèmewarmer
    We delen geen prijzen uit voor degenen die raden wat dit is. Een scheercrèmewarmer is een apparaatje om je scheercrème of -zeep op te warmen. In tegenstelling tot een koudwaterscheerbeurt, is warme scheerzeep of -crème ideaal om je poriën te openen, waardoor het scheren makkelijker gaat en je je gladder kunt scheren.

Waarom een goede kwaliteit scheerkwast belangrijk is

De beste kwaliteit scheerkwasten zorgen voor een snelle en gladde scheerbeurt. Elke haar wordt grondig aangepakt en tegelijk verzacht. Als je een goed afgeronde kwast hebt, worden dode huidcellen ook meteen verwijderd en je huid wordt geëxfolieerd – iets wat vingers op zichzelf nooit voor elkaar krijgen.

Een goede kwaliteit scheerkwast zorgt voor een rijk schuim, door lucht te kloppen door scheercrème of -zeep. Het schuim beschermt en bevochtigd de huid, klaar voor een gladde scheerbeurt. Als het goed gebeurt, zorgt het gewenste schuim ervoor dat je scheermes naadloos over de te scheren huid glijdt, irritatie vermindert en een soepele afwerking garandeert.

Zonder de juiste scheerkwast, krijg je nooit geschikt schuim, en zonder geschikt schuim, kun je je net zo goed met een natte schoen proberen te scheren.

Verschillende soorten scheer- of barbierskwasten

Als je door de oneindige hoeveelheid beschikbare scheerkwasten heen scrolt, kan het zijn dat je ongeschoren hoofd ervan tolt. We tonen je daarom de meest gebruikelijke scheerkwasten en hun voordelen. Als je eenmaal door hebt hoe het zit met de sterktes en zwaktes van de meeste kwasten, kom je beter beslagen ten ijs om er een uit te zoeken die past bij jouw voorkeur.

Scheerkwast van zwijnshaar

Scheerkwasten van zwijnshaar zijn sterker en tillen het haar goed omhoog van het oppervlak van de huid. Hierdoor is het makkelijker om het schuim onder elke haar aan te brengen voor een bevredigende scheerervaring.

Een kwast van zwijnshaar is over het algemeen een goede beginnerskwast als er nog nooit eerder een hebt gekocht of gebruikt.

Voordelen

  • Wordt mettertijd zachter
  • Minder duur dan dassenhaar
  • Effectief bij het optillen van haren van de huid

Nadelen

  • Kan de eerste paar scheerbeurten oncomfortabel stijf aanvoelen
  • Houd minder water vast dan dassenhaar
  • Haren vallen sneller uit dan bij andere kwasten, vanwege de broze aard van zwijnshaar

Scheerkwast van paardenhaar

Scheerkwasten van paardenhaar komen nu weer opnieuw in de mode. En, ofschoon ze minder goed water vasthouden als sommige synthetische kwasten of kwasten van dassenhaar, zijn ze meer dan geschikt voor gebruik als je op zoek bent naar een acceptabele scheerbeurt.

Voordelen

  • Zachter dan zwijnshaar

Nadelen

  • Houd minder water vast dan dassenhaar en sommige synthetische kwasten
  • Kan soms wat ruiken tijdens de eerste paar keer (shampoo voor huisdieren kan helpen met het verdrijven van onplezierige geurtjes)
  • Paardenhaar vereist meer verzorging dan dassenhaar, wat wil zeggen dat het goed schoongemaakt moet worden en goed moet worden opgeborgen als het niet gebruikt wordt, om te voorkomen dat de haren voortijdig loslaten.

Scheerkwast van synthetische vezels

Middenklasse of lagere kwaliteit synthetische kwasten worden vaak aangeduid als te stijf of te slap. het goede nieuws is dat de kwaliteit van synthetisch steeds beter wordt door verbeterde technieken, wat betekent dat we binnenkort mogelijk al kwasten van kunsthaar zullen zien die de strijd aankunnen met de beste dassenhaarkwasten.

Voordelen

  • Ideaal voor degenen die veganistisch zijn of allergisch voor dierlijk haar
  • er bestaat een grote variëteit van kwasten uit synthetische vezels, van goedkopere opties tot de kwasten die al bijna aanvoelen als echt dassenhaar
  • Synthetische vezels staan erom bekend dat ze het een redelijk lange tijd volhouden, voordat ze de geest geven

Nadelen

  • Kunnen ruw aanvoelen op je huid, zelfs na vaker gebruik
  • Goedkopere kwasten houden erg weinig water vast, wat resulteert in armzalig schuim
  • Topkwaliteit synthetische kwasten worden nog steeds gezien als inferieur aan kwasten van silvertipdassenhaar

Scheerkwasten van dassenhaar

Dassenhaarkwasten zijn absoluut de beste die er te koop zijn. Zacht en duurzaam, wordt dassenhaar door kappers wereldwijd beschouwd als de crème-de-la-crème als het gaat om prestaties en voorkomen.

Kwasten van dassenhaar kunnen jaren meegaan als ze goed worden onderhouden.

Voordelen

  • Verkrijgbaar in puur, best, (fijn) super of silvertiphaar, waarbij het schuim helemaal top is
  • Absorbeert water beter dan welke andere soort dierlijk haar of synthetische vezels
  • Minder ruw op de huid
  • Dassenhaar is ongelooflijk fijn, wat wil zeggen dat elke kwast een hoge concentratie haar heeft, wat bijdraagt tot een rijker schuim

Nadelen

  • Authentieke kwasten van dassenhaar zijn soms moeilijk te vinden, vanwege de vele goedkope imitaties op de markt
  • Kwasten van dassenhaar hebben de reputatie dat ze duur zijn, wat inhoudt dat ze waarschijnlijk niet direct geschikt zijn voor beginnende gebruikers

Welke dassenhaarkwast is het beste?

Puur dassenhaar

Kwasten van puur dassenhaar zijn het meest beschikbaar en het minst duur van alle soorten dassenhaarkwasten. Haar voor deze kwasten kan afkomstig zijn van nek, schouders, buikstreek en achterwerk van de das; haar dat ruwweg 60% van een dassenlichaam bedekt.

Een van de voordelen van het gebruik van puur dassenhaar is het vermogen om je huid goed te scrubben en te exfoliëren, gedeeltelijk dankzij de ruwheid van de gebruikte haren.

  • Kleuren variëren van donkertan tot gitzwart
  • Haren komen uit nek, schouders, buikstreek en achterwerk
  • Meestal beschouwd als kwasten om mee te beginnen

Best dassenhaar

Kwasten van best dassenhaar staan een treetje hoger dan puur dassenhaar. Het haar voor dit type kwast komt van de buik van de das, waar de haren langer zijn, plooibaarder en fijner. Dat wil zeggen dat kwasten van best dassenhaar effectiever water vasthouden dan puur haar, waardoor je makkelijker rijker schuim opklopt.

  • Kleuren variëren van lichtbruin tot grijs
  • Haren worden van de buik en van andere brede, hardere gebieden van de das gehaald
  • Beschouwd als een goede keus als je kijkt naar de prijs/kwaliteit-verhouding

(Fijn) Superdassenhaar

Superdassenhaar komt van de dorsale regionen (de rug) van de das en daar is veel minder van beschikbaar dan van puur of fijn. Het is zachter dan fijn dassenhaar, maar niet zo donzig (of duur) als silvertip. Superdassenhaar wordt vaak aangezien of gewoon op één hoop gegooid met silvertiphaar, omdat de verschillen tussen de twee soorten erg klein zijn.

Het enige nadeel van super dassenhaar kwasten is de hoeveelheid onderhoud die nodig is om de delicate haren in tip-topconditie te houden. Dat betekent dat je ze goed moet onderhouden, willen ze hun geld waard zijn.

  • Haren worden genomen van de bovenzijde van de das
  • Het kleurenspectrum loopt van gebroken wit tot een lichtgrijs middenstuk met witte punten
  • Duur, zeldzaam en qua prestatie bijna niet te onderscheiden van een kwast met silvertipdassenhaar

Silvertipdassenhaar

Te vinden in de nek van de das, worden silvertip haren gebruikt voor de meest luxueuze kwasten ter wereld – scheerkwasten van silvertipdassenhaar. Hun reputatie als de beste van de besten komt van het feit dat kwasten van silvertiphaar de meest zachte, donzige scheerervaring opleveren en meer water vasthouden dan fijne kwasten. Hun kostprijs is relatief omdat een silvertipkwast jaren mee kan als hij goed onderhouden wordt.

Scheren met een silvertipkwast is een ervaring op zich. Meer een massage voor je gezicht, zorgt silvertiphaar voor een zacht, doch indringend aanbrengen van schuim dat daarna delicaat over het gezicht verspreid kan worden. je zou kunnen zeggen dat wanneer je ooit silvertip geprobeerd hebt, je nooit meer terug wilt naar iets anders.

  • Wordt gezien als de top van de scheerkwastketen als het gaat om kwaliteit
  • Haren voor een kwast van silvertipdassenhaar worden geplukt uit de nek of hals van het dier
  • De kleuren bevatten een crèmeachtig witte basis met een gitzwarte band en zilverkleurige uiteinden, vandaar de naam

Scheerkwasthandvatten

Een handvat van een scheerkwast moet comfortabel in je hand liggen en een goede grip hebben tijdens het schuim opkloppen en aanbrengen. Maar laten we eerlijk zijn, wie wil er nu geen handvat gemaakt van gepolijst hout of bizonbeen? Of wat dacht je van een handvat van chroom, messing, nikkel, aluminium of synthetisch materiaal?

Zwaarte en vorm zijn belangrijk als je op zoek gaat naar de perfect scheerkwast. Te veel gewicht en hij voelt misschien meer aan als een deurknop. Te weinig en hij voelt te iel. Je wilt uiteindelijk een kwast die maximale controle biedt om in en om die moeilijk bereikbare haren op je gezicht en in je nek te komen.

De beste manier om te ontdekken of een scheerkwast voor jou de juiste is, is om hem allereerst eens gewoon op te pakken. Wat je ook besluit, denk eraan dat een scheerkwast zo goed of zo slechts is als zijn haren.

Hoe weet je of je de juiste scheerkwast hebt gekozen

Hoe weet je hoe een goede scheerkwast aanvoelt als je er nog nooit een gebruikt hebt? Bij het uitproberen van een scheerkwast voor de eerste keer is het belangrijk om op onderstaande zaken te letten.

Heeft de kwast een geschikte ruggengraat? Ruggengraat (backbone), of flex zoals het soms ook wel genoemd wordt, refereert aan de stijfheid toegeschreven aan de knoop van de kwast. De mate van ruggengraat die een scheerkwast heeft is proportioneel tot hoe stijf hij is en hoe hij presteert bij het draaien en stampen als je schuim gaat maken. Scrubben gaat goed met een stijvere knoop, terwijl flex wordt gezien als het resultaat van een zachtere knoop.

verliest een scheerkwast haar bij elk gebruik? Enkele haren die achterblijven op je huid of in de wasbak in een maand tijd of zo is niet iets om in paniek over te raken bij een synthetische kwast of een van een lagere kwaliteit van zwijnshaar. Uitvallen kan verderop ht traject wel verwacht worden. Voor een goede kwaliteit synthetische kwast of een van kwast van paarden- of dassenhaar moeten de haren echter wel soepel blijven en hun vorm jaren behouden.

Zijn ze ethisch verantwoord geproduceerd? Een ander punt om over te mijmeren is of de scheerkwast in kwestie ethisch verantwoord is geproduceerd? Ofschoon dit voor onze vaders en grootvaders geen punt van overweging was, is er in deze moderne tijd geen excuus voor scheer- of barbierskwasten om bij het produceren geen gebruik te maken van duurzame praktijken.

Hoe voelt hij in je hand? Heeft hij die veelzeggende zwaarte over zich, een indicatie voor een goede kwaliteit kwast? Of voelt het handvat goedkoop aan en de borstelharen stekelig en dun als de kwast o je gezicht zet. Soms is de enige manier om te zien of je de juiste kwast hebt gekozen, gewoon oppakken en uitproberen.

Gaf de kwast een schone, gladde en comfortabele scheerbeurt? 'Last but not least', hoe voelde het scheren aan en zie je het verschil tussen schuim dat je gewoon met je handen opbrengt of met de kwast? De schuimtechniek kan haren aan je gezicht plakken, terwijl een scheerkwast gezichtsdons optilt voor efficiënter afsnijden, en er gelijktijdig voor zorgt dat je dode huidcellen worden verwijdert. Hij moet vocht vasthouden en makkelijk het hele gebied dat je wilt scheren, bestrijken.

Hoe gebruik je een scheerkwast

Tijd om je latent aanwezige Karate Kid te kanaliseren, al gaat het nu niet om ‘opsmeren, afboenen’, maar om ‘opschuimen, afschuimen’. Voordat je je scheerattributen aan het werk zet, adviseren we je om eerst je gezicht te deppen met een warme handdoek om de poriën te openen. Je kunt je ook scheren direct na het douchen, wat misschien net zo makkelijk is. Warme stoom maakt je huid al van nature zacht.

Pak je scheerkwast en kop, kom of kannetje en bekijk hieronder onze 'stap-voor-stap'-gids over hoe je een scheerkwast moet gebruiken voor nat scheren.

Eerst wil je een laagje crème of zeep klaar hebben in je scheerkom of -kan. Die gebruik je samen met de kwast om schuim te maken.

  1. Neem je kwast bij hete handvat en maak hem nat met warm water, en schud dan rustig het overtollige water af. Je kunt hem ook even laten weken in de kom met warm water. Gebruik warm water – geen heet.
  2. Doop de kwast lichtjes in de kom met scheercrème of -zeep en klop het tot een rijk schuimend sop.
  3. Check of het schuim goed is opgezet voor wat jij zoekt. Goed schuim is essentieel voor een gladde scheerbeurt.
  4. Breng de kwast naar je gezicht en beweeg hem langzaam met draaiende bewegingen, waarbij je alle delen van je baard of stoppels bedekt.
  5. Na het scheren, spoel je de kwast goed af met warm water om de zeep- of crèmeresten te verwijderen.
  6. Verwijder het overtollige water door de kwast uit te schudden of voorzichtig te wringen voordat je de kwast ophangt (met de haren naar beneden) in een houder.

Je scheerkwast onderhouden

  1. Spoel de kwast na het scheren af onder warm water (nooit kokend) om alle schuimresten te verwijderen
  2. Plaats de kwast in een scheerkwasthouder zodat de haren naar beneden hangen. Dit trekt het vocht weg uit het handvat en bevordert het drogen van de haren
  3. Zorg ervoor dat je houder op een droge plaats staat en niet in een kast of in een zak, om schimmelvorming te voorkomen
  4. Spoel de scheerkom of -kan af en zorg ervoor dat alle schuimresten eruit zijn
  5. Trek of ruk nooit aan de haren en droog je kwast of scheerkom nooit bij een kachel of met een föhn
  6. Laat je scheerkwast in de houder hangen om op te drogen

Je scheerkwast een “lenteschoonmaak” geven

Hoe goed je je scheerkwast ook altijd schoonhoudt, droogt en opbergt, er is altijd een kans dat hij er naar enkele maanden van dagelijks gebruik een beetje verwilderd uit gaat zien. In plaats van accepteren dat je een onooglijke en niet goed meer werkende kwast hebt of hem in te ruilen voor een nieuwe, zijn er enkele behandelmethodes die je kunt proberen om je kwast weer in zijn vroegere glorie te herstellen.

Shampoo Voeg eenvoudig wat milde shampoo (of dierenshampoo) toe aan kom, bord of kan waar je normaal het schuim in opklopt, en gebruik dan je kwast, nadat je hem onder warm water hebt gehouden, om de shampoo op te kloppen tot schuim.

Daarna masseer je de shampoo in de kop van de kwast met je hand, waarbij je moet uitkijken dat je de haren geen geweld aan doet. Spoel hem daarna af met koud water totdat al het sop eruit is. Dan voeg je weer shampoo toe en herhaal je het hele proces. Vergeet aan het eind niet om de kwast weer goed af te spoelen.

Een laatste keer goed bewegen en schudden van de kwast plus een fijne kam maak je de schoonmaakbeurt af en wrijf je de laatste rafelige haren weer recht. Als extra stap, kun je er ook nog conditioner aan toevoegen.

Jij vroeg – Wij antwoordden

Waarom moet ik een scheerkwast gebruiken?

Een scheerkwast gebruiken is de meest efficiënte en effectieve manier om gezichtshaar op te tillen van de huid en om scheercrème of -zeep op te brengen op alle plaatsen die je wilt scheren.

Dat zorgt niet alleen voor een gladdere scheerbeurt; het exfolieert, hydrateert en smeert je huid. Bovendien gebruik je minder zeep of crème dan wanneer je het met je handen zou doen.

Hoe weet ik of mijn scheerkwast de goede is voor mij?

De beste manier om te bepalen of een scheerkwast geschikt is voor je, is om zijn prestaties te beoordelen, na ongeveer een maand. Teen die tijd zijn de haren zachter geworden, maar moeten ze nog steeds hun vorm hebben behouden als de scheerkwast rechtop staat op een plat oppervlak.

De kwast zelf moet zacht en comfortabel aanvoelen op je huid en moet een glad geschoren gezicht opleveren zonder uitslag.

Hoe lang gaat een scheerkwast gemiddeld mee?

De meeste, goedkopere kwasten (bijv. van paardenhaar, lagere kwaliteit synthetische of zwijns-of varkenshaarkwasten) gaan ergens tussen enkele maanden en een paar jaar mee als ze goed schoongemaakt, gedroogd en correct opgeborgen worden. eersteklas dassenhaar of goede synthetische kwasten, indien net zo behandelt als hierboven beschreven, moeten het wel 3 tot 10 jaar volhouden of zelfs nog langer.

Je scheerkwast goed onderhouden is de X-factor die bepaalt hoelang hij meegaat. Het maken en opbrengen van schuim zonder veel kracht, kan helpen om de levensduur te verlengen, net zoals schoonmaken met een milde shampoo, indien nodig.

Mijn kwast verliest haar – is dat normaal?

Als je scheerkwast haar verliest in alarmerende hoeveelheden of als je veel schuim moet gebruiken en vaker moet scheren om bij alle haren te komen, kun je misschien beter switchen naar een betere kwast van een andere haarsoort.

Licht verlies gedurende de eerste twee weken van gebruik is niet zo'n ramp, maar als er bosjes haar uitvallen, heb je een probleem. Denk eraan dat onderhoud essentieel is om ervoor te zorgen dat het haar goed blijft en niet in grote hoeveelheden uitvalt. Draai nooit aan de haren of was ze te energiek en laat ze altijd goed drogen nadat je de kwast hebt uitgespoeld. Als lange haren uitvallen met lijm aan de onderkant, dan is dat een teken aan de wand, dat je kwast zijn levenseinde nadert.

Moet ik een scheerkwast gebruiken met schuim of zeep?

Of je wel of geen scheerkwast moet gebruiken met schuim of zeep is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wij adviseren om eerst met beide opties te experimenteren om te kijken hoe je huid reageert. het belangrijkste is dat je er zeker van wilt zijn dat het schuim of de zeep kan worden opgeklopt tot een rijk schuimend sopje. Als je, na meerdere pogingen, geen dik genoeg schuim kunt maken, dan adviseren we om iets anders te proberen.

Hoe haal ik het maximale uit het gebruik van mijn scheerkwast?

Om het maximum aantal kilometers uit je kwast te halen, moet je er zeker van zijn dat je hem op de juiste manier schoonmaakt, droogt en opbergt.

Gebruik uitsluitend warm (geen kokend) water na het scheren om je kwast schoon te maken en hang hem daarna ondersteboven in een houder om hem te laten drogen. Berg de kwast nooit op op een vochtige plaats, zoals bijv. in een toilettas of kast.

Wat is de beste soort scheerkwast voor een stijlvolle, moderne man?

De beste soort scheerkwast voor de stijlvolle, moderne man is afhankelijk van één ding… hoe stijlvol te bent! Als je op zoek bent naar de allerbeste scheerkwast, dan is dat zonder twijfel een kwast van silvertipdassenhaar. Als je een kwast wilt die het beste waar voor zijn geld biedt, kijk dan een naar een kwast van paardenhaar.

Wat is het verschil tussen een peervormige of waaiervormige scheerkwast?

In theorie, is het verschil tussen een peer- en een waaiervormige scheerkwast de hoeveelheid oppervlak die hij in een keer bestrijkt.

Peervormige kwasten zijn vaak wat smaller, maar bieden vaak meer precisie bij het opbrengen van het schuim, dankzij de manier waarop de haren taps toelopen naar een afgeronde kroon. Waaiervormige scheerkwasten zijn ontworpen om uit te waaieren en bedekken een groter oppervlak.

Bestaat er zoiets als een reisscheerkwast?

Yep! Reisscheerkwast zijn veel kleiner dan en normaal formaat scheerkwast, en sommige hebben zelfs geventileerde tasjes met gaatjes bovenin om ze snel te laten drogen. Bij sommige reiskwasten kun je zelfs de haren uittrekken en na gebruik weer terugduwen in het handvat.

Hoe kies ik de juiste maat voor mijn scheerkwast?

Voor de meeste mensen zijn afmetingen een kwestie van persoonlijke smaak. Als je graag een groter oppervlak met de kwast wil bestrijken, ga dan gerust voor een wat grotere kwast. Een smallere of kleinere doet uiteindelijk hetzelfde.

Kun je een scheerkwast gebruiken met scheerschuim?

Ja, je kunt een scheerkwast gebruiken met scheerschuim. Als je echter nat wilt scheren als een echte professional, dan kun je daar beter van afzien.

Als je op jacht bent naar scheerattributen voor nat scheren, denk er dan aan dat zowel gel als schuim vermeden moeten worden vanwege de hoeveelheid schadelijke bacteriën en minerale oliën die in de potjes zitten.

Crème is ongetwijfeld de beste manier om een consistent sop te creëren en bovendien zorgen de hydraterende eigenschappen ervoor dat je huid zijdeachtig glad aanvoelt als je klaar bent. Scheerzeep kan ook gebruikt worden, maar je schrikt misschien van het enorme aantal soorten dat wordt aangeboden. Van drievoudig gemalen tot harde zeep, semi-harde zeep en zelfs iets dat in het Engels 'croap' genoemd word (cream soaps, crèmezeep), de ideale zeep voor jou hangt uiteindelijk af van prijs en voorkeur.

Hoe werk ik een scheerkwast in?

Een scheerkwast inwerken is de enige manier om die zeer onmiskenbare en vaak onplezierige geur kwijt te raken die een nieuwe kwast afgeeft. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je het maximale uit je kwast kunt halen. Om een kwast in te werken, moet je hem eerst fatsoenlijk uitwassen met afwasmiddel.

Laat hem daarna circa 10-15 minuten inweken in het afwasmiddel met warm water, waarbij je ervoor zorgt dat je het handvat rechtop houdt om dat droog te houden. Tot slot maak je een keer schuim aan, waarbij je de gebruikte kwast aan de kant zet met het schuim nog in het haar. Laat het zo een nacht zitten. De volgende dag hoef je hem dan alleen nog maar uit te spoelen met warm water en te laten drogen.

Het nut hiervan is om vocht te introduceren uit water en om met het schuim, de haren zachter te maken en klaar te maken voor toekomstig gebruik. Houd er rekening mee dat het enkele weken kan duren voordat een scheerkwast goed werkt. Heb dus enig geduld. De hierboven genoemde stappen zijn simpelweg een manier om het proces te versnellen.

MELD JE AAN OM €400 TE WINNEN

Meld je aan om op de hoogte te blijven van onze stijltips, speciale aanbiedingen en info over nieuwe productlanceringen. Je doet automatisch mee aan een maandelijkse trekking waarmee je een cadeaubon van €400 kunt winnen.

Ik ben op de hoogte van Trendhims privacybeleid. Uitschrijven kan op elk moment.