Bespaar 20% op alle zonnebrillen

Bespaar 20% op alle zonnebrillen

365 dagen retourbeleid - we stellen geen vragen!
Verzending €4 - Gratis verzending vanaf €39-
Contacteer ons

Je baardverzorgingsroutine voor thuis: 5 snelle stappen

Als je een baard laat groeien omdat je denkt dat die weinig onderhoud vergt... denk dan nog maar eens goed na. Hoewel een baard wel degelijk werk vereist, zorgen een paar eenvoudige stappen in de juiste volgorde ervoor dat anderen binnen de kortste keren jaloers op je zijn.

Het grootste gedeelte van je ochtendroutine doe je op de automatische piloot: poetsen, spugen en spoelen. Alles werkt prima en je weet precies hoe lang het duurt om elke ochtend klaar te zijn.

Dan begin je op een dag een baard te laten groeien en loopt je hele gechoreografeerde routine in de war. Hoe haal je het meeste uit je baard zonder stress over de extra tijd die je dan kwijt bent? Is het eerst baardolie en dan balsem? En wanneer kam je eigenlijk?

We hebben 5 stappen gemaakt voor je baardverzorgingsroutine thuis die gemakkelijk te volgen en snel te doen zijn. En het resultaat... dat spreekt voor zich.

1 Je baardverzorgingsroutine voor thuis: 5 snelle stappen1.1 1. borstel je baard1.2 2. trim je baard1.3 3. was je baard1.4 4. gebruik baardoliën en -balsems1.5 5. borstel en style je baard1.6 Jij vroeg – wij antwoordden

1. Borstel je baard

De eerste stap is om je baard (droog) te borstelen voordat je gaat douchen.

Gebruik een borstel met varkenshaar om te exfoliëren en eventuele baardroos naar boven te brengen. Borstel langzaam tegen de haren in en dwars eroverheen voor het beste resultaat. Als je vatbaar bent voor een droge huid en baardroos, zul je zien dat het zich vastzet op de uiteinden van de haren van de borstel. Maar maak je geen zorgen.... het wordt hierdoor makkelijker om ze af te spoelen onder de douche.

Gebruik vervolgens een borstel met haren met zachte uiteinden (bij voorkeur rubber) die je huid niet irriteren, en wrijf zachtjes in een cirkelvormige beweging over de huid onder je baard. Dit stimuleert de doorbloeding en de follikels. En het voelt goed.

2. Trim je baard

De tweede stap, hoewel een die niet dagelijks hoeft te worden gedaan, is het trimmen van je baard.

Het gaat er niet om je hele baard te trimmen, maar om te zorgen dat hij er goed uit blijft zien door de snorlijn bij te werken en de nek en bovenwangen te scheren.

Als het tijd is om je hele baard te trimmen – of als je bang bent om dat alleen te doen – neem dan contact op met je plaatselijke kapper. Die jongens en meiden zijn vaardige kunstenaars die wonderen verrichten met je baard.

Misschien gaat dit je gemakkelijker af voor het douchen omdat nat haar langer is dan wanneer het droog is. Nat haar wordt soms te veel getrimd.

Of je nu een trimmer of een schaar gebruikt, zorg ervoor dat je gereedschap schoon en scherp is. Je baard weghakken met botte instrumenten is net zo contraproductief als het klinkt - in plaats van netjes geknipt te worden, wordt het haar afgebroken en blijf je zitten met gescheurde punten die kunnen splijten.

Snorlijn

Gebruik eerst een tondeuze of schaartje om ongewenst haar te verwijderen, vooral onder en rond je neus. En… vergeet niet om ook af en toe de haren in je neus bij te knippen.

Kam daarna je snor recht naar beneden en verwijder alle haren onder je liplijn. Langer haar is een valkuil voor de lunch.

Nek & bovenste deel van de wangen

Het doel hier is niet om de nek- en bovenwanglijnen te veranderen, maar om ongewenste haren buiten je baard te verwijderen.

Maak je gezicht klaar zoals je zou doen voor een normale scheerbeurt maar dan met minder product zodat je de lijntjes eronder ziet.

Gebruik voor het beste resultaat een tweesnijdend veiligheidsscheermes - cartridges met meerdere mesjes raken nogal eens verstopt - om je baardlijn te volgen met korte, precieze bewegingen. Let extra goed op dat je niet in je baard snijdt. Je zou een elektrisch scheerapparaat kunnen gebruiken, maar dan zul je niet zo glad kunnen scheren.

Er is echt niets dat je kunt doen als je in je baard snijdt. Laat het haar op natuurlijke wijze teruggroeien. Je halslijn is sowieso niet bijzonder zichtbaar en het haar is op je wangen vaak minder dicht/lang en het groeit vrij snel terug.

Waar moet mijn halslijn zitten?

Niet te hoog!

Er is een ongelukkige trend waarbij mannen het grootste deel van hun nekbaard afscheren en het haar gewoon onder hun kaak krult en daar stopt. Hierdoor lijkt het alsof je een onderkin hebt.

Er zijn 2 methoden om de juiste halslijn te vinden – plaats twee vingers boven je adamsappel. Daar moet de lijn stoppen en vervolgens symmetrisch rond je nek lopen.

Of trek je kin in je nek om jezelf een dubbele kin te geven - je baard moet de hoofdplooi volgen.

Waar moeten mijn wanglijnen zitten?

Dit varieert afhankelijk van je stijl. Voor een look met een volle baard wil je die van het midden van je oor tot je mond loopt. In een rechte lijn of met een flauwe bocht.

3. Was je baard

We zijn er zeker van dat we je de deugden van hygiëne niet hoeven te vertellen. Wat je je misschien niet realiseert, is dat je baard veel viezer kan worden dan andere delen van je lichaam en extra aandacht vereist.

In tegenstelling tot haar, wordt je baard gedurende de dag waarschijnlijk vaak aangeraakt – door jezelf terwijl je nadenkt over de grote mysteries van het leven en door je wederhelft – wat betekent dat alle ziektekiemen van deurklinken, autosturen en computertoetsenborden prompt in je gezichtshaar worden gewreven.

En vergeet het eten en drinken niet dat op je snorharen achterblijft, hoe voorzichtig je ook bent. Taco-dinsdagen zijn het ergst.

Gebruik een milde, natuurlijke shampoo en zorg voor voldoende schuim. Zorg ervoor dat je de hele baard bedekt. Verlaag de watertemperatuur voor deze stap tot lauw of koel - door heet water droogt je huid uit en veroorzaakt roos.

Zorg ervoor dat je je baard droogdept in plaats van hem krachtig droog te wrijven om schade te voorkomen.

Als je je haar föhnt, gebruik dan geen hete lucht, want hierdoor droogt elke lok tot aan de basis uit, waardoor ze broos worden en gaan splijten. Gebruik de koudste instelling die er is of dep je haar droog met een handdoek.

4. Gebruik baardoliën en -balsems

Neem na het douchen je favoriete baardolie of baardbalsem en masseer deze grondig in je baard.

In tegenstelling tot dikke vochtinbrengende crème, is olie licht genoeg om door het haar te dringen en je huid te bedekken, waardoor deze gehydrateerd en beschermd blijft.

Deze producten houden vocht vast in je haar en hydrateren ook je huid.

Hoe breng je baardolie aan

Je hebt minder olie nodig dan je denkt.

Voor alle baarden, behalve misschien de allerlangste zijn 8-10 druppels voldoende. Bij pompflesjes is dit ongeveer één pufje. Bij andere olieflesjes is dit ongeveer 3 vingerpuntjes.

  1. Druppel de olie voorzichtig op de vingerkussens van je wijs-, middel- en ringvinger van één hand (alleen het kussentje, niet het hele uiteinde van je vinger).
  2. Zodra de olie op je vingertoppen zit, doe je het op beide handen en masseer je het zachtjes in je baard. Probeer tot op de huid te masseren zonder te krassen.

Hoe gebruik je baardbalsem

Balsem geeft richting aan je baard en helpt hem vorm te geven.

  1. Verwarm eerst je handen door te wrijven.
  2. Gebruik ongeveer een halve vingernagel balsem en verdeel dat over je handen.
  3. Breng het aan door met je vingers door het haar te gaan.

5. Borstel en style je baard

Zodra de olie of balsem is aangebracht, pak je je baardborstel en verdeel je het product gelijkmatig over de baard.

Gebruik zachte, lange slagen, ga tegen de richting in en van links naar rechts om ervoor te zorgen dat je alles bedekt.

Je bent bijna aan het einde! De laatste stap is om je baard te vormen zoals jij dat wilt.

Gebruik nu een klein balletje snorwas om je snor op zijn plaats te houden.

Hoewel je je baard moet borstelen of kammen om te voorkomen dat hij eruitziet als een slordige puinhoop, is er een neiging tot overdrijven, vooral onder mensen die pas een baard hebben.

Zelfs de langste baard hoeft niet vaker dan 3-4 keer per dag geborsteld te worden. Zorg ervoor dat de tanden van je kam voldoende uit elkaar staan zodat je niet aan je baardharen hoeft te trekken waardoor de punten sneller splijten.

En dan ben je er klaar voor. Je ziet er goed uit en bent klaar om de wereld te veroveren. In het begin schikt dat misschien af, maar het hele proces kost je minder dan 2 minuten tijd tijdens je ochtendroutine.

En de resultaten zijn ongelooflijk als je kijkt hoeveel beter je baard eruit zal zien als je bovenstaande stappen volgt.

Tot slot zijn hier nog enkele laatste tips om je te helpen op je reis naar een majestueuze mannelijke baard.

  • Laat hem met rust. Hoe meer je eraan zit en aan je baardhaar trekt of plukt, hoe ongezonder hij zal worden en hoe slechter hij eruit gaat zien.
  • Overdrijf het niet met borstelen.
  • Baardolie is de beste vriend voor je baard.
  • Veel scheren helpt niet om je haar sneller te laten groeien. De enige bewezen manier om een dikkere baardgroei te krijgen, is om je gezondheid te optimaliseren, met name door genoeg slaap, voeding en hormonen. Gebruik een zachte borstel om de follikels te stimuleren.

Jij vroeg – wij antwoordden

Hoe kom ik van baardroos af?

Gevreesd door baardbroeders overal, neemt baardroos een zorgvuldig verzorgde heer onmiddellijk bij de keel en verandert hem in een vieze holbewoner.

Het goede nieuws is dat, in tegenstelling tot gewone hoofdroos die vaak constant zichtbaar is aan de zijkanten van je hoofd, baardroos alleen verschijnt als je baard ontwricht is, waardoor er een vage stoflaag van dode huid en andere onaantrekkelijke vlekjes op je borst achterblijft.

Het eerste wat je dus moet doen als baardroos toeslaat, is eenvoudig, voor de hand liggend, maar bedrieglijk moeilijk.

Hou op. Met. Je. Baard. Te Spelen.

Het tweede is beseffen dat baardroos meestal droge huid is onder je gezichtsdons. Ofschoon baarden je tere wangen beschermen tegen zon, wind en regen, vormen ze ook een effectieve barrière voor een basis huidverzorgingsregime.

Als je onze aanbevolen verzorgingsroutine volgt zoals hierboven, dan zou baardroos niet zo'n probleem voor je moeten zijn. Maar als het toch optreedt, zijn hier de essentiële punten om je baard weer in zijn gelukkige schilfervrije staat te krijgen.

Als baardroos zich blijft voordoen (denk aan maanden, niet aan dagen), kan het probleem ernstiger zijn en moet je een dermatoloog raadplegen om er zeker van te zijn dat je geen huidaandoening hebt.

Nog een laatste tip: van heet douchen droogt je huid uit en dat veroorzaakt schilfers. Als baardroos een terugkerend probleem is, overweeg dan om de temperatuur een paar graden lager te zetten en in plaats daarvan je haar en baard met lauw water te wassen.

Waarom heb ik gespleten haarpunten en hoe kan ik dit herstellen en voorkomen?

Gespleten haarpunten in een baard vormen een probleem, zeker naarmate je baard langer wordt. Ze laten je baard er pluizig en onverzorgd uitzien... wat waarschijnlijk niet de look is waar je voor gaat. Behalve dat je er morsig uitziet, weet je ook dat je gespleten haarpunten hebt als je baard plotseling ruw begint aan te voelen en gaat jeuken.

Er zijn verschillende redenen voor gespleten haarpunten, maar ze komen allemaal neer op zwak of droog haar. Het analyseren en oplossen van de onderliggende oorzaak kost tijd, dus wees niet teleurgesteld als de situatie niet in één nacht wordt opgelost.

De belangrijkste redenen voor gespleten haarpunten zijn:

  • Te veel kammen
  • Föhnen (vooral met hete lucht)
  • Trimmen met bot gereedschap

Het eerste wat je moet doen is je baard btrimmen en de gespleten punten verwijderen. Dit verkleint de kans drastisch dat het zich verder langs de haarschacht verspreidt, waardoor een kleine ergernis kan veranderen in een bijna onherstelbare catastrofe.

Het tweede is om terug te gaan naar de basisprincipes van baardverzorging en te zorgen voor goede voeding tijdens je verzorgingsroutine met baardolie en/of balsem.

Hoe maak ik mijn baard zachter?

Een goede verzorgingsroutine zou je baard zacht en pluizig moeten houden.

Welke baardborstel moet ik gebruiken voor stug, stijf haar?

Bij het kammen of borstelen van je baard wil je klitten en knopen zo voorzichtig mogelijk verwijderen.

Vermijd ten koste van alles trekken en rukken - want dat beschadigt je baard langdurig.

Als je grof, stijf haar hebt, is het eerste wat je moet doen, een goede verzorgingsroutine aanwennen om het haar zachter te maken. Stijf haar is ongezond haar.

Je moet ze nog steeds borstelen, maar gebruik dan een kam met wijde tanden en borstel het haar voorzichtig om zo de knopen voorzichtig los te maken.

Moet ik een borstel of een kam gebruiken voor mijn baard en snor?

Gebruik een of beide.

Borstels met varkenshaar zijn goed om een gelijkmatige verdeling van oliën en balsems te garanderen.

Kammen werkt goed om richting te geven en klitten te verwijderen. Zorg ervoor dat de tanden tot aan je wangen reiken.

Voor snorren gebruik je een mini-snorkam. Een normale borstel kan te groot zijn.

Welke producten maken mijn baard zachter en makkelijk om te sylen?

Baardolie is de beste vriend van je baard. Regelmatig opbrengen houdt vocht vast en temt je baard, waardoor je zachte, gladde lokken krijgt.

Gebruik een milde shampoo om je baard onder de douche schoon te maken voor het beste resultaat.

Wat is het verschil tussen olie, balsem en wax voor mijn baard?

Het verschil tussen deze producten zit hem in voeding of richtingvastheid.

Baardolie bevat natuurlijke steunoliën die je huid en je haar de bescherming en voeding bieden die nodig is.

Baardbalsem bevat deze oliën ook, maar voegt een element van richtingfixatie toe (zoals haargel), zodat je je baard kunt stylen en hij zijn vorm behoudt.

Was gebruik je over het algemeen voor je snor of je nu alleen een snot laat staan of ook een baard hebt. Net als haarwas of gel, houdt snorwas je snor gedurende de dag in vorm. Wax heeft vaak een sterkere fixatie dan balsems.

Kan ik baardolie gebruiken als ik een gevoelige huid heb?

Ja. Controleer goed de lijst met ingrediënten en zoek er een uit zonder synthetische stoffen. Misschien wilt je geparfumeerde producten vermijden, omdat de huid hierdoor vaak uitdroogt.

Kunnen mensen zonder baard baardolie gebruiken?

Ja.

Baardolie is een effectieve manier om je huid te hydrateren en kan gebruikt worden als je gladgeschoren bent of bij lichte stoppels.

Breng de olie op zoals je zou doen bij een baard, maar dan niet zo veel zodat je er niet vettig uitziet.

Moet ik mijn baard conditioneren? Hoe vaak per week?

Je kunt je baard afzonderlijk conditioneren of een was gebruiken incl. conditioner wanneer je je baard wast.

Conditioner helpt je baard te verzachten en te beschermen. We raden aan om je baard 2 keer per week te conditioneren.

Als ik een balsem of was gebruik, moet ik dan olie gebruiken? Welke volgorde moet ik aanhouden?

Baardbalsems bevatten meestal al steunoliën en essentiële oliën, dus je hoeft dan geen extra olie te gebruiken. Als je huid droog is, gebruik dan eerst olie en daarna een baardbalsem.

Onze suggestie en die van de Dashtis is om altijd baardolie te gebruiken – dat is het enige dat je niet mag overslaan.

Was bevat geen olie en is puur om de haarrichting vast te zetten. Je moet was aanbrengen na normaal gebruik van olie.