365 dagen retourbeleid - we stellen geen vragen!
Verzending €4 - Gratis verzending vanaf €39-
085 301 3271 - (werkdagen van 09.00-17.00 uur)

8 WEETJES OM JE SJAALS TE DRAGEN

We hebben een complete gids samengesteld om de meest prangende vragen over sjaals te tackelen. Alles van hoe je kleur en lengte kiest tot het beste materiaal en hoe je ze omdoet.

De sjaal

Dit 5-letterwoord staat voor het meest noodzakelijke item in een wintersurvivalkit. Het kan ook een geweldig cadeau zijn van een vriend, of een nerveuze aankoop, gedaan in een poging om je stijl een boost te geven. Hoe het ook zij, leren hoe je een sjaal moet dragen, kan een positieve aanvulling bij kelderende temperaturen… en we kunnen allemaal wel een beetje positiviteit gebruiken.

1. HOE KIES JE DE JUISTE SJAALLENGTE?

De meeste sjaals zijn rechthoekig qua vorm, en de lengte wordt van punt tot punt gemeten.

Als je het verschil weet tussen korte, medium en lange sjaals, hoef je geen meetlint tevoorschijn te toveren in de winkel. Zie je dat trouwens voor je?! Zou best grappig zijn, toch?

Korte sjaal – 140 cm

 • Goed voor formele en zakelijke uitstraling
 • Draperen (niet knopen of omslaan) bij de perfecte lengte jasje of blazer

Medium sjaal – 175 cm

 • Veelzijdig en een geweldige keus voor stijl
 • Ideale lengte om te knopen of om je nek te slaan

Lange sjaal – 208 cm

 • Vaak ‘oversized’ genoemd
 • Kan verschillende malen omgeslagen worden voor extra warmte (zoals bij Lenny Kravitz)
 • Een lange sjaal omknopen is mogelijk en kan zorgen voor een zorgeloze vibe bij de stijl van elke man

De breedte van een sjaal is redelijk standaard met 30–40 cm.

Dit is breed genoeg om je nek warm te houden, zonder dat je je gezicht bedekt. Als hij breder zou zijn, zou je eruitzien alsof je een winkel ging beroven.

Wist je...?

Welke lengte een ‘one size fits all’-sjaal heeft? Een ‘one size fits all’-sjaal valt meestal in de categorie van kort tot medium.

Hoe je de lengte checkt? Houd de sjaal vast aan de uiteinden en strek je armen. Als hij lang genoeg is voor de spanwijdte van je armen, is hij waarschijnlijk ook lang genoeg om er om je nek goed uit te zien. Oh, en je kunt hem natuurlijk ook gewoon omdoen en in de spiegel kijken. Probleem opgelost.

De enige uitzondering zijn zogenaamde colsjaals. Die zijn cirkelvormig en worden niet om je nek gewikkeld of geknoopt.

Ons advies

De juiste sjaallengte komt hierop neer: je kunt in feite met heen enkele lengte echt de mist in gaan.

Onze favoriet is er een die valt in de mediumcategorie omdat deze veel stijlopties heeft en de warmtefactor perfect is.

2. HOE KIES JE HET JUISTE MATERIAAL VOOR EEN SJAAL?

Het kiezen van het juiste materiaal is net zo belangrijk als de manier van knopen. Het materiaal bepaalt de textuur, het gewicht en de zeer belangrijke weergeschiktheidsfactor.

Hoe weet je van welk materiaal je sjaal gemaakt is? Check het label.

Wol – Kasjmier en merino

Wol is het klassieke sjaalmateriaal vanwege zijn warmte en duurzaamheid. Het is ook ademend, wat betekent dat het superwaterbestendig is en makkelijk vocht afvoert.

Wist je...?

Dat wol 30% van zijn gewicht in vocht kan vasthouden zonder vochtig te worden. Dit is belangrijk als je in een koud, nat klimaat woont (hallo, Nederland) of als je te laat bent voor de trein en je in het zweet moet werken om nog op tijd op het station te komen.

Het nadeel is dat wol soms jeuk kan veroorzaken. Voorkom jeuk van je wollen sjaal door hem met de hand te wassen en een theelepeltje of twee witte, gedistilleerde azijn toe te voegen aan het spoelwater.

Kasjmier (van de Kasjmier-geit) is gekmakend zacht, maar kostbaar, omdat één geit slecht net genoeg wol produceert voor één sjaal per jaar.

Merinowol is de ideale balans van warmte en zachtheid. Deze schapen uit Nieuw-Zeeland produceren een wol die ze warmhoudt bij temperaturen die kelderen tot -10°C. Dat is nog eens bescherming tegen de elementen.

Je hoort wollen sjaals misschien wel eens ‘grof’ noemen. Dat heeft dan echter meer met de textuur dan met het materiaal te maken. Een grove sjaal is nogal dik en lijvig en laat zich het beste combineren met een casual stijl.

Zijde

Zijden sjaals worden meer voor de show dan voor de warmte gedragen. Je draagt deze als je op weg gaat naar een stijlvolle, formele aangelegenheid, of je 'Cary Grant-stijl een boost wil geven.

De meeste ascots of sjaaldassen zijn van zijde.

Acryl

Acryl is kunstmatig en misschien niet zo zacht of ademend als natuurlijke vezels. Het heeft het voordeel dat het een goede optie is als je een gevoelige huid hebt of allergisch bent voor wol.

Polyester

Denk je aan een Hawaii-hemt uit de jaren '80?

Polyester roept misschien visioenen op van de hula, maar is eigenlijk gewoon een zeer bruikbaar materiaal met eigenschappen zoals water- en kreukbestendigheid, kleurvastheid en een hoge duurzaamheid.

Vele sjaals bestaan tegenwoordig uit een mix van polyester, die de kwaliteiten van de natuurlijke vezel behoudt (zoals wol of katoen) en die door de eigenschappen van polyester toe te voegen, de duurzaamheid en levensduur verlengt.

Als een lot uit de halsknuffel-loterij.

Katoen

Katoen, net als de meeste natuurlijke vezels, ademt. Dat betekent dat je rond je nek geen zweterig broeikaseffect creëert.

Het is ook klassiek, duurzaam en makkelijk schoon te houden.

Jersey is een soort katoen, gebruikt in sjaals voor warmer klimaat. Lichtgewicht en net alsof je een T-shirt draagt dat speciaal voor jouw nek is gemaakt.

Fleece

Heb je ooit een sjaal van fleece gedragen?

Eerst denk je dat het superwarm en zacht is… en dan begint het zweet ervan af te druipen.

De meeste fleece van tegenwoordig is kunstmatig en je zult ontdekken dat het warm is, en waterafstotend, maar weinig ademend. Met alle voordelen beschikbaar in de combinatie van natuurlijke vezels met polyester, is er eigenlijk geen enkele goede reden om fleece te dragen.

Ons advies

Uiteindelijk gaat het er bij het kiezen van een sjaal om, dat je er een wil die goed aanvoelt, je warm houdt en je stijl niet verpest.

We adviseren daarom nadrukkelijk om de sjaal eerst te proberen. Kun je hem niet proberen? Ga dan voor merinowol of voor een mix daarvan.

3. HOE VOORKOM JE DAT JE SJAAL UITVALT?

Denk je eens in dat je helemaal gek bent op je sjaal. Je look is perfect en je voelt je 100% de man. Je komt de kamer binnen, doet je jas en sjaal uit en… je hebt een baard vol pluisjes.

Deze kleine pluisjes (draadjes, dons of hoe je ook wilt noemen) stellen zich niet tevreden met alleen jouw baard. je vindt je waarschijnlijk ook op je trui, in je haar en om je heen dwarrelend als donzige sneeuwvlokken.

Er is een oplossing voor dit dilemma, zonder dat je je sjaal weer om moet doen, over je baard, om de pluisjes te verstoppen, en je je vijf minuten later helemaal het schompes zweet.

De minst dramatische optie is om eerst te kijken van welk materiaal je sjaal is – kijk, we vertelden je al dat weten van welk materiaal de sjaal is, nog van pas zou komen – en dan actie nemen.

Hoe voorkom je dat wol gaat rafelen

Rafelen is redelijk normaal bij wollen sjaals.

De oplossing is zo eenvoudig als de sjaal in de vriezer stoppen en de kou de korte vezels 'op slot' laten zetten.

 1. Vouw de sjaal voorzichtig
 2. Doe hem in een afsluitbare plastic zak
 3. Stop hem een nacht in de vriezer
 4. Haal de sjaal uit de zak
 5. Ga heen en de winter tegemoet zonder rafelen

Hoe voorkom je dat een katoenen sjaal gaat pluizen

Een goede wasbeurt is meestal alles wat je sjaal nodig heeft.

 1. Was je sjaal op de hand
 2. Voeg een theelepeltje gedistilleerde azijn toe aan het spoelwater
 3. Laat hem platgelegen drogen

Hoe zorg je dat een synthetische sjaal niet gaat rafelen of pluizen?

De meeste van deze sjaals zijn zo ontworpen dat je niet rafelen of pluizen. Dus… heb je mogelijk een hele aparte sjaal te pakken gekregen.

Was hem een keer of draag de rebelse sjaal gewoon en maak van pluisjes nieuwe, hippe accessoires voor in je baard.

Hoe verwijder je pluisjes uit een sjaal?

 • Verwijder alle kleine pluisjes met een klein schaartje of scheermesje.
 • Ben voorzichtig zodat je de rest van de sjaal niet beschadigd door te dicht bij de oorsprong te snijden of knippen.
 • Je kunt ook een truikam gebruiken, of een elektrisch scheerapparaat.
 • Als je de tijd neemt om je sjaal goed te verzorgen, zal hij jou ook goed verzorgen.

4. HOE KIES JE DE JUISTE KLEUR?

Ondanks wat je misschien ooit gehoord hebt (of gevreesd) – er zijn geen vaste regels als het gaat om het kiezen van de juiste sjaalkleur. Dit is zelfs voor wintersjaals van toepassing.

Dat betekent echter niet dat je een rode sjaal met witte strepen moet dragen naar de eerstkomende, formele gelegenheid… tenzij je wilt dat de mensen denken dat ze Wally gevonden hebben.

Ofschoon er geen vaste regels zijn, kun je rekening houden met je huidskleur en met wat je verder draagt, om de juiste kleur te bepalen.

De makkelijkste manier om je huidskleur te bepalen.

Het ontdekken van de juiste huidskleur hoeft geen lang, uitgesponnen proces te worden. In feite kan een beetje basiskennis je al voldoende helpen bij alle aspecten van je garderobe.

Je huidskleur vaststellen:

 • Rol je mouw op en kijk naar je aderen.
 • Blauwe aderen staan gelijk aan een koude huidskleur.
 • Groene aderen staan gelijk aan een warme huidskleur.
 • Als je aderen een andere kleur hebben, zoals neon of oranje, adviseren e je om onmiddellijk een doctor te bellen.

Sjaalkleuren voor warme huidskleuren

 • Diepere kleuren met goudkleurige tint
 • Geel
 • Honinggoud
 • Oranjerood
 • Roestkleur
 • Olijfkleur
 • Turquoise
 • Diepgroen

Sjaalkleuren voor koudere huidskleuren

 • Lichtere kleuren met blauw- of grijstinten:
 • Blauwe kleuren (licht of marineblauw)
 • Sierraadkleuren
 • Paarse kleuren (licht of diep)
 • Grijs

Wat is een neutrale sjaalkleur?

Als je je huidskleur weet, helpt dat bij het kiezen van een sjaal, gebaseerd op je kleuren, maar wat gebeurt er als je iets meer gedurfds wilt dan honinggoud? Hier komen dan de neutrale kleuren om de hoek kijken.

ten eerste willen we even opmerkingen dat neutraal niet hetzelfde is als saai. Het betekent ook niet alleen zwart, want ook grijs en beige zijn neutrale kleuren.

Wat draag je?

Er is een tijd en een plaats voor een ‘kijk-mij-eens’ neon dierenprint-sjaal. Al hebben we geen idee wanneer dat is, maar we houden onze opties open. We weten wel zeker dat het matchen van je sjaal bij je outfit niet per se noodzakelijk is.

Je hoeft geen zwart jasje te matchen met een zwarte sjaal. In feite is een grijze veel veelzijdiger en het voorkomt dat je al te gematcht uitziet. Probeer eens een beige sjaal als je veel tan- of andere bruinkleuren draagt.

Koppel een gedurfd gekleurde sjaal aan een wat meer neutrale outfit. probeer bijv. eens een geruite sjaal op een zwarte trui en donkere spijkerbroek. Het patroon zal ‘yeah, Ik heb deze gekocht' uitschreeuwen in plaats van ‘Ik moest me in het donker aankleden’.

Ons advies

Neutrale kleuren passen in vrijwel elke situatie.

Denk eraan dat de sjaal een accessoire is – een zeer functioneel accessoire weliswaar, maar een accessoire. de sjaal de hoofdrol geven in je look en stijl (een felle kleur misschien) is misschien geen geweldig idee, omdat we de sjaal sowieso meestal af doen, zodra we binnen zijn.

5. HOE KIES JE DE JUISTE SJAAL VOOR DE JUISTE GELEGENHEID?

Winter is een geweldig seizoen voor de stijl van een man, en de sjaal is een belangrijke speler om er op je best uit te zien. Ga je naar kantoor, of ben je op weg naar een blind date in een café?

Denk eraan dat een sjaal meer kan doen dan je alleen maar warm houden. Hij kan ook dienstdoen als hint naar je stijlvolle kant… en stijl heeft nog nooit iemand pijn gedaan bij een blind date. Functie en mode – twee van onze meest favoriete woorden.

We hebben onze suggesties voor het dragen van de juiste sjaal op het juiste moment, hieronder bij elkaar gezet. Het is nu tijd om je kennis over materiaal en kleur samen te voegen. Je gaat nu echt diep, man!

De juiste keus maken, zorgt voor de juiste boost, houd je warm en misschien is nu dan ook eindelijk tijd voor die 2e date.

Weekend

We weten dat een chill weekend niet per se hoeft te betekenen, dat je de hele dag binnen blijft om Game of Thrones te bingewatchen. ongeacht waar je bent, een man met jouw stijl en karakter zal uiteindelijk uit de schaduw stappen en dan moet je er op je best uitzien.

We stellen voor dat je je favoriete spijkerbroek en je leren jas combineert met een grijze of marineblauwe sjaal, van medium lengte en van merinowol. Of ga voor een mix van wol en polyester voor extra comfort, en waarvan je zeker weet dat hij niet pluist.

Je kunt hier ook kiezen voor een dikkere sjaal, als je op zoek bent naar een casual, maar toch doordachte stijl.

 • Lengte: Medium tot lang
 • Kleur: Grijs of marineblauw
 • Materiaal: Mix van wol/polyester
 • Knoop: De relaxte of de makkelijke

Werk

Ja, je kunt een sjaal ook samen met een stropdas dragen. Bedenk wat voor soort overjas je gaat dragen en match (of vul aan) met de juiste materialen – denk aan wol in combinatie met wol of katoen of met… je snapt het idee.

Beperk de textuur tot een minimum door te blijven bij kasjmier of merinowol en vermijd te dikke sjaals. Match de sjaal met je pak, maar blijf bij een neutraal spectrum.

Je zit altijd goed met een lichtgrijze wollen sjaal van korte lengte, die perfect onder je jas valt. Draag een sjaal van medium lengte, als je extra warmte zoekt o een langere naar je werk.

 • Lengte: Kort tot medium
 • Kleur: Lichtgrijs
 • Materiaal: Wol
 • Knoop: De klassieke

Sport

Weten welke sjaal je kunt dragen, voegt een extra laagje warmte toe aan je voetbalwedstrijdje in het park.

Ga voor een colsjaal om je nek lekker warm te houden. Dat is een cirkelvormige sjaal, die je draagt zonder knoop of omslag. Ze hebben het bijkomende voordeel dat ze minder gevaar opleveren dan een lange rechthoekige sjaal, die op het veld achter je aan wappert.

Zoek naar een sjaal van natuurlijke vezel of een mix natuurlijke vezel/polyester (zoals katoen of acryl). De natuurlijke vezels ademen goed en zorgen ervoor dat je niet verdrinkt in je eigen zweet.

 • Lengte: Colsjaal
 • Kleur: Alles wat past bij je huidskleur
 • Materiaal: Natuurlijke vezels of een mix natuurlijk/polyester
 • Knoop: Niet nodig

Formeel

Bij formele evenementen gaat het meer om stijl dan om functionaliteit.

Omdat je waarschijnlijk je formele kostuum wel zult combineren met een donkere overjas, kies dan een sjaal die niet onder je jas uit hangt als hij niet is omgeslagen.

Hoe vaak ga je formeel? Precies. Ga dus voor het goede spul, doe eens gek en ga voor een sjaal van kasjmier.

 • Lengte: kort tot medium
 • Kleur: Zwart
 • Materiaal: Kasjmier
 • Knoop: De formele

Avondje uit

Laten we eerlijk zijn, bij de keuze voor je stijl bij een avondje uit wordt zelden gekeken naar de temperatuur. Niemand pakt zich in in een dekbedachtig skipak om naar een club te gaan.

Wol of een mix van wol met polyester is ideaal. Denk dun, niet dik.

Houd je bij het altijd trendy zwart of grijs om je strakke, urban look aan te vullen.

Herinner je je die blind date nog? Als je je van je gedurfde kant wil laten zien, ga dan voor een bordeauxrode of donkergroene optie - zorg er wel voor dat het niet vloekt bij je outfit of je hele baard vol pluist!

 • Lengte: Medium
 • Kleur: Zwart of grijs
 • Materiaal: Wol
 • Knoop: De makkelijke

6. HOE KNOOP JE EEN SJAAL?

Misschien wel het meest gewilde advies in het sjaalkoninkrijk gaat over omslaan, knopen, styling, draperen… je snapt het wel.

We vroegen het aan Heidi, hoofdontwerper van Bohemian Revolt, voor haar favorieten en hulp bij het aanleren van knopen en omslagen. Ze kon het beperken tot 5 manieren om een sjaal te dragen, eenvoudig, stijlvol en warm.

Elk zijn ze makkelijk draagbaar zonder dat het lijkt alsof je die ochtend uren bezig bent geweest om je sjaal goed te schikken. Plus, slechts bij 1 van deze manieren komt er daadwerkelijk en knoop kijken, de anderen zijn manieren van omslaan.

De makkelijke

De makkelijkste manier om een sjaal te dragen. Zonder inspanning. Het is een combinatie van warmte en gemak, die je kunt gebruiken bij zowel dikke en minder getextureerde sjaals. Te gebruiken voor mediumlange tot lange sjaals.

Hoe te knopen

 1. Drapeer de sjaal om je nek, waarbij je het ene uiteinde langer laat dan het andere
 2. Sla het lange stuk om je nek (een keer bij een medium en twee keer bij langere sjaals)
 3. Pas de sjaal zo aan dat de einden redelijk symmetrisch zijn
 4. Houd de omslag losjes voor koudere temperatuur of trek hem strakker voor meer warmte

De relaxte

De ideale omslag om warm te blijven en er tegelijkertijd casual uit te zien. Gebruik een dikke sjaal – maar niet te dik, omdat je niet zo zwaar wilt zijn dat je bij een stevige wind omvalt. Over wind gesproken; deze stijl is geweldig voor winderig weer, omdat de einden veilig ingestopt zijn en niet wegwapperen. Te gebruiken voor mediumlange tot lange sjaals.

Hoe te knopen

 1. Drapeer de sjaal om je nek, zodat een uiteinde veel langer is dan het andere
 2. Sla het lange uiteinde om je nek totdat je slechts een punt overhoudt
 3. Stop beide zijden in de omslag (je verstopt ze als het ware)

De klassieke

Dit is een knoop die je per se moet kennen. Hij verwijst naar een knoop, omdat hij op zijn plaats vergrendeld wordt i.p.v. omgeslagen (zoals bijv. ' de gemakkelijke'). Deze methode werkt goed bij koud weer, omdat de knoop knus in je nek past en, afhankelijk van het materiaal, ook werkt ook prima bij zowel een casual als een zakelijke stijl. Te gebruiken voor lange sjaals.

Hoe te knopen

 1. Vouw de sjaal in de lengte in tweeën
 2. Drapeer de gevouwen sjaal om je nek (je moet dan een kant met een lus hebben en een kant met de twee losse einden)
 3. Pak de open einden en trek ze door het gat met de lus
 4. Trek de knoop aan

De formele

Deze is precies wat je nodig hebt, als je een sjaal combineert met je formele kleding. Werkt ook perfect als je je sjaal draagt om een vleugje kleur toe te voegen, zonder de show te stelen. Te gebruiken voor korte tot mediumlange sjaals (afhankelijk van de lengte van je jas).

Hoe te knopen

 1. Drapeer de sjaal onder je overjas en zorg ervoor dat beide einden symmetrisch zijn
 2. Overlap de einden onder je sjaal
 3. Zorg er bij het dragen van de jas voor dat je nog net de kleur van de sjaal ziet

De knoop van Omi

Je weet over welke sjaal het hier gaat – de handgemaakte gebreide of gehaakte sjaal, met liefde gemaakt, maar geen sjaal waar je zelf voor zou kiezen. Deze sjaals zijn meestal nogal groot en uitzoeken hoe je die moet dragen is niet de manier waarop jij een gemiddelde zaterdag graag wilt doorbrengen. Heidi heeft een omslag waarbij iedere sjaal van je favoriete tante, oma of schoonmoeder makkelijk te dragen is. De lengte toont de liefde. Bel je omi!

Hoe te knopen

 1. Drapeer de sjaal om je nek zodat beide einden achter je vallen
 2. kruis de einden en breng ze naar de voorkant
 3. Maak de knoop wat losser voor een meer relaxte look of als je de hitte absoluut niet meer kunt hebben. trek hem strakker om de echte liefde te voelen

Het is belangrijk te onthouden dat individuele stijl en zelfvertrouwen een enorm grote rol spelen bij de methode die je kiest. We zijn fans van spelen en uitproberen om te kijken wat het beste werkt… en we zijn fans van onze oma's!

7. HOE HOUD JE JE SJAAL SCHOON?

Je sjaal is vies. We gooien niet graag met modder, jongens, maar jullie staan niet alleen. Onze winteraccessoires worden vaak verwaarloosd als het gaat om wassen.

Het is geen kwestie van een slechte hygiëne, althans dat hopen we niet.

Het heeft te maken met huidcellen, olie, eau-de-cologne, druppelende ochtendkoffie, en zo nu en dan wat niesen en proesten, waardoor je sjaal wat aandacht verdiend. En dat aandacht geven is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Het is niet zo makkelijk als je flanellen hemd is de wasmachine gooien, maar enkele welbestede minuten kunnen je sjaal weer een nieuw leven schenken.

Hoe was je een sjaal op de hand

 1. Vul een emmer met koud water en gooi er enkele druppels babyolie bij.
 2. Dompel je sjaal erin.
 3. Laat hem 10 minuten weken.
 4. Gooi het zeepwater weg.
 5. Voeg schoon, koud water toe om de sjaal uit te spoelen.
 6. herhaal dit tot het water helder blijft.
 7. Wring uit en pers voorzichtig het overgebleven water uit de sjaal.
 8. Leg de sjaal plat om een droge handdoek om te drogen.

Extra sjaalschoonmaaktips

 • kijk uit dat je niet trekt, stretcht of rukt, omdat de stof hierdoor zijn vorm kan verliezen.
 • Vermijd de droger. De wasdroger is niet je beste vriend. hierdoor zal je sjaal krimpen. Droger – slecht.
 • Voeg een theelepeltje witte, gedistilleerde azijn toe aan het spoelwater. Azijn beschermt de vezels en houdt de kleuren levendig. Maak je geen zorgen over de geur; deze zal verdwijnen als de sjaal droogt.

Denk je misschien dat dit een eeuwigheid gaat duren en dat spoelen onder de kraan net zo goed gaat? dat zou inderdaad makkelijker zijn, maar de directe druk kan de stof beschadigen, zeker bij wol of bij een gebreide sjaal.

Sommige sjaals zijn geschikt voor in de wasmachine (sommige katoensoorten of mixen), maar waarom zou je het risico lopen? Je baalt verschrikkelijk als je hem erin hebt gegooid en hem er dan uithaalt als een sjaal die voor een mini-jou bedoeld is.

We stellen voor dat je hem met de hand wast. En ja, het is ook veilig voor sjaals waarop staat ‘alleen chemisch reinigen’.

Hoe vaak moet ik mijn sjaal reinigen?

We adviseren dat je je sjaal 2–3 keer per seizoen wast.

Je wilt natuurlijk het materiaal niet ruïneren door het te vaak te wassen… en om te niezen gebruik je natuurlijk een zakdoek of tissue.

Zorg ervoor dat je je sjaal in ieder geval nog een keer goed wast, voordat je hem aan het eind van het seizoen opgevouwen of opgerold in een la stopt.

Beschouw je sjaal als een soort eerste frontlinie tegen winterse elementen. Een schone frontlinie is een veilige.

8. HOE WEET JE WANNEER JE GEEN SJAAL NODIG HEBT

We houden van sjaals. Dat is inmiddels waarschijnlijk wel duidelijk, toch? Maar, net zoals dat kleine zakje op je spijkerbroek – soms heb je hem niet nodig. Weten wanneer je je in moet pakken en wanneer je je nek de vrijheid moet geven, is net zo eenvoudig als je sjaal als een accessoire beschouwen in plaats van als een noodzaak.

Kijk naar wat je wilt dragen, voordat je besluit of je een sjaal nodig hebt of niet.

Ga je op stap in een coltrui en bijpassend jasje? Wil je je urban street-stijl laten zien in een hoodie met een col?

Als je antwoord daarop ja is, wil je misschien daar niet ook nog een sjaal aan toevoegen, zodat je stijlstatement smoort in goede bedoelingen. Pak je nek echter lekker in als het buiten super koud is. Functionaliteit is altijd nog belangrijker dan mode.

Het is helemaal aan jou.

Ja, er zijn adviezen en richtlijnen, maar hier komt 'je eigen man zijn' om de hoek kijken. Jij mag de keus maken en daar voor 100% achter staan.

Dat is de beste look en het werkelijke 'must-have'-accessoire voor elk seizoen.

Honinggoud, merinowol, rechthoekige afmetingen, dik, afsluitbare zakken – wie wist dat er zoveel te leren was over sjaals?

Het komt er allemaal op neer hoe je je voelt. We willen dat je deze weetjes als richtlijn gebruikt om een sjaal te zoeken die jouw persoonlijke stijl accentueert en je warm houdt.

Klaar om je winterlook te upgraden? Je hebt de kennis… dus ga erop uit, sla hem om en laat het koude weer zien wie er de baas is.

Jij vroeg – Wij gaven antwoord

Kan ik mijn sjaal in mijn spijkerbroek stoppen?

We zijn 100% voor individuele uitstraling, maar het antwoord hier is nee. Sla je sjaal om, of laat hem gewoon lekker lang hangen… maar stop hem niet in je broek.

Is een dikkere sjaal altijd warmer?

Een dikkere sjaal betekent niet altijd meer warmte. Het is belangrijk om naar het materiaal te kijken dan naar de dikte.

Als je warmte wil, ga dan voor een dikke, wollen sjaal.

Kan een man een unisekssjaal dragen?

Je kunt alles doen wat je maar wilt, kerel. Ben jezelf.

Dat gezegd hebbende, willen we wel waarschuwen tegen te veel franje, sjaalpinnen, felle prints of superlicht materiaal, omdat die met name voor vrouwen zijn bedoeld.

Wat voor een soort sjaal kan een man dragen bij een trenchcoat?

We adviseren altijd natuurlijke vezels of een mix daarvan met polyester in alle sjaals. Als je er een wilt combineren met een trenchcoat, ga dan voor een sjaal van mediumlengte tot lang (170–210 cm) en neem een neutrale kleur voor een mooie aanvulling.

Is er een sjaal die overal bij past?

Dit is een geweldige vraag! Een sjaal van gemiddelde lengte van grijs wol (weinig textuur) zal makkelijk overal bij passen. Grijs is een makkelijke kleur die goed past bij je donkere winterstijl.

Waarom dragen niet meer mannen sjaals?

Wij zijn van mening dat meer mannen sjaals zouden moeten dragen! Veel mannen denken dat sjaals te vrouwelijk zijn, maar dat is zo ver bezijden de waarheid. Een sjaal is een geweldig winteraccessoire en een echte mix van functionaliteit en mode.

Kan een man een sjaal dragen met een vest?

Een sjaal met een vest kan lastig te combineren zijn, als je hem niet op de juiste manier omslaat. Je kunt hem dan het beste losjes dragen (niet te strak om je nek) om te voorkomen dat je eruitziet alsof je te veel tijd hebt doorgebracht met het schikken van je postzegelverzameling.

Kan ik gelijktijdig een stropdas en een sjaal dragen?

Een sjaal dragen met een stropdas is net zo makkelijk als leren welke knoop of omslag je moet gebruiken. We stellen de klassieke knoop voor, of om je sjaal los te dragen. Zo zie je er altijd scherp en professioneel uit.

Wat kan ik doen aan het pluizen van mijn sjaal?

Een pluizende sjaal is niet zo'n big deal, totdat het een big deal wordt!

Een goede wasbeurt zal het probleem meestal al oplossen. Als het echter een wollen sjaal is, is de oplossing net zo makkelijk als het opvouwen; je stopt hem in een afsluitbare zak en gooit hem 24 uur in de vriezer. De kou zal de korte vezels 'op slot' zetten en je kunt weer pluisvrij de winterkou tegemoet.

Kan ik mijn sjaal in de wasmachine wassen?

Of je sjaal wasmachineproof is, hangt af van het materiaal waarvan hij gemaakt is. We adviseren overigens altijd om je sjaal op de hand te wassen, iets dat niet veel tijd kost en je vermijdt het risico van krimpen of beschadiging.

Kan een man een sjaal met franjes dragen?

Een sjaal voor mannen kan franjes hebben… met mate. De franje moet minimaal zijn en in dezelfde kleur als de sjaal. Vermijd extra lange franjes of franjes met kraaltjes, tenzij je auditie doet voor een tv-show uit de jaren '70.

Kan een man een sjaal met een motief dragen?

Het met succes dragen van een sjaal met een motief hangt af van de print (het patroon). Bohemian Revolts hoofdontwerper, Heidi, adviseert om je outfit neutraal te houden en je sjaal het middelpunt te laten zijn.

De meeste sjaals met patronen zijn van zijde of van een stof met een vergelijkbaar gevoel. Speel eens wat met verschillende soorten knopen en omslagen om te kijken wat het beste werkt.

Wat is de meest mannelijke manier om een sjaal te dragen?

Er is geen mannelijke manier om een sjaal te dragen – alleen manieren om je persoonlijke stijl en gevoel te accentueren.

Kijk eens naar het Terracotta-leger in China, Als je denkt dat sjaals niet mannelijk kunnen zijn. Die kerels tilden de sjaal en de 'met mij valt niet te spotten'-look naar een geheel nieuw niveau.

1. Teruggeslagen omslag

Hoe?

 • Sla de sjaal om je nek en zorg ervoor dat beide uiteinden even lang zijn.
 • Neem een uiteinde van de sjaal en sla die over de nek naar de tegenoverliggende schouder.
 • Doe daarna hetzelfde met het andere uiteinde.
 • Schik daarna de sjaal nog even om je hals indien nodig.

2. De knooploze knoop

Hoe?

 • Sla de sjaal om je nek, waarbij een uiteinde langer is dan het andere.
 • Neem het lange stuk van de sjaal en breng dat naar achteren en over zichzelf zodat je een lus vormt. Dan haal je het einde naar beneden en door de lus.
 • Pak het andere eind van de sjaal en trek dat door de lus om een knoop te vormen.
 • Werk de knoop naar boven tot aan je nek door rustig aan beide uiteinden te trekken zodat je de knoop naar boven schuift.

3. Erover & eromheen

Hoe

 • Sla de sjaal om je nek, waarbij een uiteinde langer is dan het andere.
 • Neem het lange stuk van de sjaal, kruis die over het korte uiteinde en breng het van onderen door de opening bij je nek om te knopen.

4. Eenmaal eromheen & erdoor

Hoe?

 • Neem het lange einde van de sjaal en draai dat een keer tot een lus om je nek.
 • Dan neem je hetzelfde uiteinde en stop je dat door de lus, die je net hebt gemaakt.
 • Pak de andere kant van de sjaal en trek die door de lus om de knoop af te maken.

5. De ultieme nekwarmer

Hoe?

 • Vouw de sjaal in tweeën en sla hem om je nek.
 • Neem een van de losse uiteinden van de sjaal en trek die door de lus, gevormd door het gevouwen stuk.
 • Draai de lus en trek dan het andere eind door de lus om de knoop af te maken.

Onze favoriete sjaals voor de winter

Mannen, als het gaat om het shoppen voor de ideale sjaal, is het belangrijk om het doel in het oog te houden – waar ga je hem voor gebruiken?

Wil je een sjaal om je warm te houden als je door wind en sneeuw naar je werk fietst? Of zoek je een stijlvol accessoire – de kers op de taart van je onberispelijke look? Of… wil je het allebei?

Met de juiste kennis, is het kiezen van een herensjaal makkelijk. De ochtendrit op de fiets naar je werk als het buiten sneeuwt… tja, dat is een hele andere situatie.

Kolsjalen voor mannen

Voor de ochtenden dat je geen tijd wilt spenderen aan het knopen van een sjaal, kun je een van deze kolsjaals gebruiken en ben je klaar om te gaan!

We adviseren er een, gemaakt van jeukvrije merinowol voor die extra koude, winderige dagen – zoals die dagen waar Nederland zo berucht om is!