Bespaar 10% op alle zonnebrillen

Bespaar 10% op alle zonnebrillen

365 dagen retourbeleid - we stellen geen vragen!
Verzending €5 - Gratis verzending vanaf €39-
Contacteer ons

Herinnering aan de dood

Waarom we een horloge creëerden met een schedelthema.

Het Memento Mori-is een statement-stuk. De donkere esthetiek en het schedelmotief geven het horloge misschien een vaste plaats tussen de sieraden van de zanger van een heavy metal-band, maar de inspiratie kwam van een veel universeler sentiment - het verlangen om in het moment te leven. Een verhaal te leven dat het waard is om verteld te worden.

Epictetus, de stoïcijnse filosoof, riep zijn studenten op eraan te denken dat ze sterfelijk waren als ze geliefden kusten zoals “degenen die achter de man staan in hun triomf en hem eraan herinneren dat hij sterfelijk is.” Het is al vanaf de tijd van Socrates zo dat denkers ertoe werden opgeroepen te mediteren over de dood als pad naar vervulling.

Het is een morbide, onplezierige gedachte, maar zoals iedereen die al eens oog in oog heeft gestaan met zijn eigen sterfelijkheid je kan vertellen, is er niets dat het leven meer relativeert dan als het onvermijdelijke einde je op een zilveren dienblad wordt aangereikt - of in het geval van het Memento Mori-horloge, op een chirurgisch roestvrijstalen horlogekast.

Met de lancering van het Memento Mori-zakhorloge, het herontworpen polshorloge, en de nieuwe 'limited editions', wilden we diep graven in de inspiratie voor het horloge en het designproces van de nieuwkomers.

1 Herinnering aan de dood2 Memento mori3 Ambitie ontmoet beperkingen4 Volgende stappen

Memento Mori

Wat betekent de dood voor jou?

Voor sommigen staat een schedel voor de dood. Voor anderen, zoals voor kunstenaar Quang Ramsing Fleuret, staat het symbool voor een geleefd leven. Wat jij ook gelooft dat er na de dood met ons zal gebeuren, de enige manier waarvan we zeker weten dat we de dood zullen overleven, is door de verhalen die over ons gedeeld worden als we er niet meer zijn. We hebben dit aardse bestaan verlaten en zullen geen nieuwe hoofdstukken meer toevoegen aan het boek van ons leven. Het is dus aan onszelf om ervoor te zorgen dat wat er in dat boek staat, episch is. Een meeslepend kort verhaal gaat langer mee dan een uitgesponnen verslag van alledaagsheid, omdat dat het leven is dat de meesten van ons willen leven. We dromen van levens van verbazing, intriges en avonturen, maar slechts weinigen onder ons hebben de moed om dat leven voor zichzelf te creëren. Het Memento Mori-horloge is ontworpen om dienst te doen als een duwtje richting het leven dat je wilt leven, of als een cadeau voor iemand waarvan je weet dat hij die ongerealiseerde dromen koestert.

Het artistieke idee achter het Memento Mori-horloge vraagt om het gebruik van schedels, zandlopers, rottend fruit of flakkerende kaarsen om een idee van sterfelijkheid op te roepen, en voor ons was de schedel de duidelijkste manier om dat concept in herinnering te brengen. Bovendien is een zandloper op een horloge nogal overbodig en dus brengt een schedel op een horloge de twee sterkste symbolen van sterfelijkheid samen - het verstrijken van tijd en het einde ervan. De moeilijkere beslissing zat 'm in het mechanisme, de wijzerplaten en de achterkant van de horlogekast.

Ambitie ontmoet beperkingen

Hoe we de Memento Mori hebben ontworpen

Een kwartsmechanisme is lichter, dunner en minder duur dan een automatisch mechanisch uurwerk en het is betrouwbaarder met opstarten. Het opwinden van een horloge om het aan het lopen te krijgen versterkt echter wel het idee van tijd die beperkt is. Het maakt het concept op een bepaalde manier tastbaar - brengt het tot leven. De beslissing om voor kwarts te gaan had meer van doen met de wijzerplaat dan met het uurwerk zelf.

De drie meest gebruikelijke manieren om wijzerplaten van een motief te voorzien, zijn:

  • Een eenvoudige print. De schedel wordt op de wijzerplaat geprint voordat het horloge in elkaar gezet wordt. Dat is de minst kostbare manier om een horlogefront te decoreren en het minst duurzaam. Maar omdat het binnenin de kast zit, kan er niet veel gebeuren waarbij de verf beschadigt, zonder dat niet ook meteen het hele horloge kapot zou gaan. Daarom kiezen de meeste fabrikanten van betaalbare horloges voor deze methode.
  • PVD-coating/plating. Met dit proces is het mogelijk om ultradunne en duurzame metallic prints op de wijzerplaat te zetten alvorens het horloge in elkaar te zetten. Hun glans is een echte blikvanger en ze voegen weinig dikte toe aan het horloge en zien er net zo plat uit als ze zijn. Mooi en glanzend, maar gebrek aan diepte.
  • Embossering. Het dunne metalen plaatwerk van de wijzerplaat wordt in een machinepers geplaatst die het in de vorm van een mal buigt. Dat resulteert in een driedimensionaal verhoogd motief dat schaduwen werpt en licht opvangt op de rondingen. Zo'n type wijzerplaat zorgt ervoor dat een horloge 'levendiger' aanvoelt dan met een plat oppervlak, maar voegt wel dikte en gewicht toe aan het horloge. En het is bovendien duurder om te maken.

We wilden dat het Memento Mori-horloge er fantastisch uit zou zien. We wilden dat het een statement-stuk zou worden. Daarom gingen we voor 2 van de meest dure opties op de lijst. De hele wijzerplaat is eerst geëmbosseerd met het ontwerp van de schedel en de banner en daarna PVD-gecoat in matzwart. Daarna hebben we de letters en cijfers PVD-gecoat in metallic gunmetal-grijs, net als de wijzers voor een contrasterende glans in het ontwerp. De dikte en het gewicht dat dit toevoegt aan het horloge dwong ons enigszins in de richting van de keuze voor het mechanisme. Dit allemaal toevoegen aan een mechanisch horloge zou het te dik, zwaar en onhandig hebben gemaakt. We wilden een statement-horloge maken en niet een dat lastig was, zoals een zwerende vinger.

De keuze voor een kwartsuurwerk gaf ons ook de mogelijkheid om de achterkant te versieren met iets dat verder ging dan saai roestvrij staal met ATM-info en een merknaam erop. De inspiratie voor het Memento Mori samenvattend; de woorden “Don’t tell me how to live” zijn geëmbosseerd op de matzwarte achterkant.

Volgende stappen

Onze inspiratiebron: jij

De eerste editie van het Memento Mori-horloge was erg populair en we wilden dus snel uitbreiden met andere opties. We zijn dol op feedback van onze klanten omdat het ons helpt de juiste weg te kiezen. We hebben honderden ideeën over wat we verder nog willen doen, maar zonder jou zou het bij ideeën blijven. De meest gevraagde toevoeging voor de Memento Mori-collectie was een zakhorloge. En, gebaseerd op de koopcijfers, hebben we geleerd dat een Memento Mori met een stalen band ook een welkome toevoeging zou zijn.

We zijn toen gaan nadenken over hoe we elk Memento Mori-horloge uniek konden maken. We hebben een breed assortiment van sieraden uit natuurlijke stenen en veel mensen vinden het te gek dat geen enkele van die stenen exact hetzelfde is. Dat leidde ertoe dat we gingen nadenken over Memento Mori-horloges met ogen uit natuurlijke edelstenen, elk uniek, of over een wijzerplaat helemaal van natuurlijke stenen gemaakt, maar beide ideeën bleken in de praktijk helaas niet haalbaar. Het antwoord lag in een methode om het staal te vormen waardoor elk item een apart, eigen patroon kreeg. Damascusstaal wordt gemaakt door 2 soorten staal op elkaar te vouwen en te draaien of buigen om unieke patronen te krijgen. De kast en wijzerplaat van onze nieuwe beperkte oplage Memento Mori-horloges zijn gemaakt van Damascusstaal wat betekent dat ze allemaal een uniek patroon hebben. Het horloge dat jij om je pols draagt is uniek voor jou.