Trendhim EU shipping We versturen alle bestellingen vanuit Denemarken binnen de EU. Alle heffingen en belastingen naar X_VALUE zijn inbegrepen.Zie verzendopties.
We werken en versturen nog steeds zoals gebruikelijk!
365-dagen retourpolicy voor elke reden
Verzending €5 - Gratis vanaf €29
i
085 301 3271 - (werkdagen van 10.00-14.00 uur)
Alle accessoires
Kostuumaccessoires
Sieraden
Tassen & Portemonnees
Trendhim EU shipping We versturen alle bestellingen vanuit Denemarken binnen de EU. Alle heffingen en belastingen naar X_VALUE zijn inbegrepen.Zie verzendopties.
We werken en versturen nog steeds zoals gebruikelijk!
Trendhim EU shipping We versturen alle bestellingen vanuit Denemarken binnen de EU. Alle heffingen en belastingen naar X_VALUE zijn inbegrepen.Zie verzendopties.
We werken en versturen nog steeds zoals gebruikelijk!
Verzending €5 - Gratis vanaf €29
i
Trendhim
×
Trendhim
Taal:
Armbanden
Baardverzorging
Bretels
Dasspelden
Handschoenen
Horloges
Kettingen
Manchetknopen
Oorbellen
Petten
Pochetten
Portemonnees
Reversspelden
Riemen
Ringen
Scheren
Sjaals
Stropdassen
Tassen
Vlinderdassen
Zonnebrillen
085 301 3271
Werkdagen van 10.00-14.00 uur
Bekijk alle

Bewaren, schoonhouden & strijken van stropdassen

Pas goed op je stropdassen en zij zijn ook goed voor jou. Onze complete gids voor de verzorging van stropdassen van zijde, wol, polyester en katoen – van reizen en opbergen tot strijken en vlekken verwijderen.

De positie van je stropdas op je borst valt onmiddellijk op, net zoals het 'S'-embleem van Superman. En de juiste stropdas kan jouw Clark Kent-uitstraling veranderen in 'Man van staal'-materiaal.

Als je gaat investeren in een arsenaal van kwaliteitsdassen – die je jaren wilt houden – zullen er hoogstwaarschijnlijk veel vragen bij je opkomen.

 • “Hoe houd ik ze goed zodat ik altijd klaar ben om te vertrekken?”
 • “Waar moet ik ze allemaal bewaren?”
 • “Hoe zorg ik ervoor dat ik ze niet ergens kwijtraak in mijn sokkenla?”
 • “Wat kan ik doen aan die enorme wijnvlek van het diner?”

We weten het. We stelden dezelfde vragen.

We hebben alles verzameld wat je moet weten over het bewaren en schoonmaken van dassen. Tips om dassen fris en kreukvrij te houden, of je nu op weg gaat naar je werk of de wereld wilt redden van zware jongens.

Voordat we het gaan hebben over het verzorgen van stropdassen, moeten we eerst even de eerste fout corrigeren waar de meeste mannen zich schuldig aan maken – de fout die zorgt voor een dramatische terugval in de levensduur van je das.

Wil jij je das ruïneren?

Een man met jouw stijl weet ongetwijfeld hoe hij een das moet uitkiezen en op de juiste manier moet dragen. Maar weet je ook hoe je een das afdoet zonder de stof uit te rekken?

Veel kerels rukken de knoop los genoeg om hun hoofd uit de lus te kunnen halen en gooien de das dan gedachteloos over een stoel totdat ze hem weer nodig hebben.

Deze methode – de das altijd in de knoop laten zitten – ruïneert het materiaal, laat permanent kreukels achter en maakt dat de knoop er altijd flets en bleekjes uitziet.

Al eens iemand een compliment gegeven over zijn fletse, bleke das? Juist, wij ook niet.

We geloven dat mannen frisse knopen verdienen, iedere keer als ze een das dragen. Het is een van die kleine dingen in het leven, die zoveel vreugde kan brengen.

De juiste manier om een das af te doen

 1. Maak de knoop voorzichtig los
 2. Blijf hem losser maken totdat je de stof uit het grote deel van de knoop kunt halen

Tip om je das af te doen

Vermijd wrijven of vastgrijpen van de stof als je de knoop uithaalt. Te veel druk, beschadigt het garen en verkort zelfs bij de beste dassen de levensduur.

Die extra 2,8 seconden de tijd nemen om je das op de goede manier af te doen, maakt het verschil tussen een das die jaren meegaat en eentje die er flets uitziet.

Hoe berg je je dassen op?

Goede dassen zijn zowel een financiële als een stijlvolle investering.

Je propt toch ook geen rol bankbiljetten in je sokkenla, of wel? hetzelfde geldt ook voor stropdassen. Als je ze goed behandelt, gaan ze langer mee dan die sokken.

Het belangrijkste is om ze zo te bewaren dat kreukjes de kans hebben om eruit te trekken. Dat duurt meestal een dag of drie. Nog een belangrijke reden waarom je meer dan 1 geweldige das nodig hebt.

2 manieren om dassen op te bergen, zodat ze glad en kreukvrij blijven

 1. Hang ze op
 2. Rol ze op

Hang ze op

Als je ooit een kleerhanger hebt gebruikt voor stropdassen, heb je waarschijnlijk gemerkt dat die altijd gaan glijden en op een hoop terechtkomen aan een kant van de hanger.

Kleerhangers zijn gemaakt voor kleding. Een stropdasrek is gemaakt voor stropdassen.

Een stropdasrek hang je aan de muur of aan het kledingrek in je kast. Je hoeft er geen fortuin aan uit te geven, maar denk er wel aan dat deze investering bedoeld is om je andere investering te beschermen… je stropdassen.

Rol ze op

Het oprollen van je stropdassen is de low-cost opbergoptie.

Je kunt specifieke stropdasdozen kopen of ze in een la leggen met aparte vakjes voor elke stropdas. Je kunt ze ook in een gewone la opbergen, maar dan zonder dat je er andere artikelen bij stopt of er kleding bovenop legt.

Oprollen van je stropdassen in 3 stappen

 1. Vouw je das in tweeën in de lengterichting en houd hem dan met een hand vast
 2. Leg de das dan met de voorkant naar beneden op een vlak oppervlak
 3. Rol de das nu voorzichtig op, richting je hand

Het belangrijkste is om hem niet te strak op te rollen.

Je stropdassen moeten meteen weer tot hun natuurlijke vorm terugkeren als je ze weer uitrolt. Te strak oprollen betekent dat ze permanent gekruld zullen blijven.

Oprollen van stropdassen is ook de beste manier om ze in te pakken als je gaat reizen – vouwen levert meestal gekreukte dassen op.

Stropdasopbergtip

Gebreide (en alle stropdassen met een rechte punt) en zijden stropdassen moeten altijd worden opgerold.
Ophangen, zeker voor langere periodes kan resulteren in uitrekken en loszittende naden.

Hoe haal je kreukels uit je das?

Hoe zorgvuldig je je dassen ook opbergt, draagt en afdoet… ze kunnen kreuken.

Een goede stropdas heeft natuurlijk een volle vorm en moet niet op eenzelfde manier worden gestreken als een overhemd. Stoomstrijken is dé manier! Gebruik onderstaande temperaturen voor het beste resultaat:

 • Zijden dassen: Lage temperatuur
 • Wollen dassen: Gemiddelde temperatuur
 • Katoenen dassen: Hoge temperatuur
 • Polyester dassen: Lage temperatuur

De meeste dagelijkse kreuken zullen weer verdwijnen als je je stropdas in de badkamer ophangt, terwijl je een hete douche neemt.

Voor bijzonder hardnekkige kreukels, kun je de volgende methode proberen met een stoomstrijkijzer en je hand:

5 stappen om kreukels uit je stropdas te halen

 1. Plaats een schone katoenen doek op een strijkplank
 2. Leg de das met de opdruk naar beneden op de doek en sla de doek er omheen
 3. Voeg in kleine stukjes stoom toe uit het stoomstrijkijzer op de das, beginnend aan de korte zijde en werk dan langzaam toe naar het brede stuk
 4. Gebruik je hand met gemiddelde druk om de das vlak te strijken
 5. Draai de das om en herhaal deze methode aan de andere kant

Controleer regelmatig op kleurverlies, wat kan voorkomen als het materiaal te heet wordt. Daarom is het zo belangrijk om het stukje bij beetje te doen en te beginnen aan de minst zichtbare kant van de stropdas.

Stop meteen en verlaag de temperatuur als je kleurverlies ziet. Wacht totdat de stof is afgekoeld (1-2 minuten) voordat je verdergaat.

Nadat je beide zijden met de stoom hebt behandeld, hang je de das op om te drogen en af te koelen.

Met serieuze kreukels en vouwen moet je misschien naar de stomerij. Zorg ervoor dat ze de stropdas niet met een machine plat drukken en zo de natuurlijke rol ruïneren – stel voor dat ze dat handmatig doen.

Stoomtip

Verwijder eerst volledig alle vlekken voordat je aan het stomen slaat, omdat zo'n vlek door de hitte erin gebrand wordt en daarna dus onmogelijk nog te verwijderen is.

Vermijd kreukels zoveel mogelijk door je stropdassen zorgvuldig af te doen en op te bergen. Zo makkelijk is het!

Hoe maak je je stropdas schoon?

Je stropdas bevindt zich op een hachelijke plaats, precies daar waar je voedsel knoeit. het is feitelijk een pastasaus-magneet.

Net iets geknoeid? Tijd voor actie en snelle reflexen. Net zoals Superman met snel op zich afkomende kogels. Hoe sneller je een vlek behandelt – hoe makkelijker je er nog vanaf kunt komen.

Wat moet je doen als je eten of drinken op je stropdas knoeit?

 1. Verwijder zoveel mogelijk eten met een lepel of een bot mes.
 2. Verwijder zoveel mogelijk vocht of olie door het met een servet te drogen.
 3. Gebruik een vochtig servet om de vlek te deppen (niet wrijven). Bruisend water werkt erg goed.

Extra speciale vlekken vragen extra speciale aandacht.

Vettige vlekken: Doe er talkpoeder of maïzena op en laat het enkele uren zitten.

Inkt: Laat de inktvlek eerst drogen voordat je hem probeert te verwijderen. Door water toe te voegen gaat de inkt uitlopen en wordt de vlek zelfs nog groter. Eenmaal droog, dep je de vlek met een beetje ontsmettingsalcohol of handgel en een doek. Laat het drogen en herhaal dit totdat de vlek eruit is.

Rode wijn: Doe de das meteen af en strooi er een grote hoeveelheid tafelzout op om het op te zuigen. Niet over het zout wrijven…gewoon op de vlek laten zitten. Daarna verwijder je het restant van de vlek met dezelfde ontsmettingsalcohol-methode als bij de inkt.

Schoonmaken van zijden stropdassen

We adviseren om je zijden stropdas naar de stomerij te brengen. Als je de methodes hierboven gebruikt, ga dan heel voorzichtig te werk en test het eerst op een niet zichtbare plaats van je stropdas, voordat je er vol induikt.

Watervlekken en kleurverlies zijn problemen bij zijde, zeker bij verkeerd wassen of bij langer dan 5 minuten in water dompelen. Vermijd watervlekken door echt alleen de werkelijke vlek te behandelen door hem te deppen met een koude, vochtige doek.

Altijd gewoon laten drogen en niet uitwringen of draaien.

Schoonmaken van wollen stropdassen

Wollen stropdassen gaan vaak vervilten als je niet goed worden schoongemaakt. Dit wil zeggen dat ze gaan kroezen en mogelijk krimpen van ruwe aanraking en wisselende watertemperaturen.

We adviseren om het schoonmaken van je wollen stropdassen over te laten aan de stomerij.

Schoonmaken van katoenen & polyester stropdassen

Polyester en katoenen stropdassen kunnen met de hand worden gewassen als er wat ongewenste lunchresten op terecht komt.

Om een opgedroogde vlek te verwijderen...

 • Gebruik een babydoekje en veeg de vlek af in één richting
 • Niet agressief heen en weer wrijven
 • Oefen slechts lichte of middelmatige druk uit en controleer het doekje regelmatig om te kijken of de vlek er al af gaat (het doekje zal dan vies worden)

Hoe was je een katoenen of polyester stropdas met de hand

 1. Vul een schone wasbak met koud of lauw water
 2. Voeg een eetlepel wasmiddel toe
 3. Stop de das in het water en roer hem wat rond
 4. Laat hem daarna 10 minuten weken
 5. Haal de das uit het water, maak de wasbak leeg en vul hem opnieuw met schoon, koud water
 6. Doe de das weer in het water om de zeepresten af te spoelen (herhaal dit totdat er geen zeep meer in zit en het water schoon blijft)
 7. Druk het overtollige water uit de das met een handdoek
 8. Hang de das op om te drogen.

Schoonmaaktips

Vermijd bleekmiddel. Bleekmiddel maakt zelfs van je allerwitste polyester of katoenen das, een gele nachtmerrie.

Wasmachines en drogers zijn ruw en stropdassen zijn delicaat. Je das in de wasmachine stoppen zal dus een gekreukte das opleveren en de zorgvuldig gevouwen laagjes stof en voering van een goed gemaakt product vernielen.

De enige manier om nooit een kreuk, vouw of vlek te krijgen, is door nooit een das te dragen.

Omdat dat dus niet gaat gebeuren… het op een na beste is gewapend te zijn met de juiste kennis om die kreuken en vlekken aan te pakken.

Je dassen goed verzorgen is niet zo moeilijk als je misschien dacht en de beloning weegt zonder meer op tegen de tijd en moeite. Als je je das ziet als een investering, is de kans groter dat je hem op de juiste manier afdoet, hem oprolt voordat je hem opbergt en uitkijkt met eten.

Iedereen krijgt op enig moment in zijn leven wel eens een vlek, dus maak je daar nu maar niet druk om. Er is altijd een manier om ze eruit te krijgen… of je bedekt die stouterd gewoon met een dasspeld en noemt het stijl.

Jij vroeg – wij antwoordden

Kunnen stropdassen in de wasmachine?

Wasmachines zijn ruw en stropdassen zijn delicaat. Je das in de wasmachine stoppen zal dus een gekreukte das opleveren en de zorgvuldig gevouwen laagjes stof en voering van een goed gemaakt product vernielen.

Datzelfde geldt voor drogers! Drogers zullen de bovenlaag en voering beschadigen en zijn dus ook geen goed idee.


Kun je een stropdas naar de stomerij brengen?

Ja. De meeste stoffen, zoals bijvoorbeeld zijde of wol kunnen het beste door een professionele stomerij worden schoongemaakt.

Maar, denk eraan: Als er te hard op wordt gedrukt (bijvoorbeeld machinaal), dan kunnen de vezels beschadigen en de das ruïneren. Zorg er daarom voor dat de stomerij je das altijd met de hand perst om de ronde randen te beschermen.


Hoe vaak moet ik mijn stropdas schoonmaken?

Je moet je stropdas alleen schoonmaken als hij vies of gevlekt is. De sleutel voor een blije stropdas is om hem zo lang mogelijk schoon en vlekvrij te houden.


Hoe haal ik de stank van rook uit mijn stropdas zonder hem te wassen?

Als je stropdas schoon is, maar naar rook ruikt, hang je hem in de frisse lucht om de geur te verdrijven.

Buiten is ideaal, maar vermijd direct zonlicht omdat dat de kleuren aantast. Je kunt hem ook binnen hangen, vlakbij groene planten. Bladrijke planten zijn perfect voor het absorberen van chemicaliën en om lucht te zuiveren .


Hoe pak je een stropdas in als je gaat reizen, zonder dat hij kreukt?

De beste manier om een stropdas in te pakken om te reizen, is om ze op te rollen.

Pak het smalle deel en draai dat om je hand waarbij je een losse rol creëert. Doe de opgerolde das in een afsluitbaar plastic tasje en stop hem dan voorzichtig in een van de schoenen, die je meeneemt (een van de schone schoenen!) – de schoen beschermt de stropdas als je bagage van luchthaven naar luchthaven heen en weer gegooid wordt.

Neem een lekkere hete douche als je aankomt in je hotel en hang de das op in de badkamer. Laat de stoom en de zwaartekracht hun werk doen en afrekenen met kreuken en vouwtjes.


Hoe pak je een stropdas in als cadeau?

Rol de das op, net alsof je op reis gaat. Nadat je hem hebt opgerold, zoek je een doos die past. We adviseren om de doos aan de binnenkant te voeren met tissues – dat zorgt ervoor dat het er allemaal net wat mooier uitziet. En vergeet de kaart niet!


Terug
Reset mijn wachtwoord

Hoera! We hebben je een e-mail gestuurd. Je kunt bijna inloggen!

Geef hier je e-mailadres inE-mail is niet geldig