Zonnebrillen | Koop 2 en bespaar 20%

Zonnebrillen | Koop 2 en bespaar 20%

365 dagen retourbeleid - we stellen geen vragen!
Verzending €5 - Gratis verzending vanaf €39-
Contacteer ons

De betekenis van uv-bescherming op een zonnebril

Wat het is, hoe het werkt, en waarom je er iets om zou moeten geven.

Laten we één ding duidelijk stellen: uv-bescherming heeft niets te maken met hoe donker je zonnebril is en polarisatie is weer iets heel anders. Dit zijn allemaal essentiële kenmerken om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste zonnebril, maar details over wat wat is, zijn soms moeilijk te vinden of te begrijpen. Hier vind je dus alles wat je moet weten over uv-bescherming van zonnebrillen.

1 De betekenis van uv-bescherming op een zonnebril1.1 Uv-bescherming1.2 Zonnebril (getint)

Uv-bescherming

Zoals bijna alles in het heelal, is licht een golf. De golflengte bepaalt de kleur die onze hersenen toekennen aan de golven die onze ogen waarnemen. Zichtbaar licht heeft een golflengte van 400 - 700 nanometer (nm) - 700 is rood en 400 violet. Dit is het bereik van het elektromagnetisch spectrum dat wij als kleur zien. 

Golven boven de 700 zijn infrarood. We zien infrarood licht niet, maar we voelen het wel als warmte op onze huid. Golven onder de 400 zijn ultraviolet. Uv-licht is onderverdeeld in 3 categorieën, uv-A (315-400 nm), uv-B (280-315 nm), en uv-C (100-280 nm). Het overgrote deel van uv-C wordt tegengehouden door de ozonlaag als het de atmosfeer binnenkomt. 95% van de uv-straling waar onze huid last van heeft, is uv-A, dat bijdraagt aan huidveroudering. 5% is uv-B, dat verbranding veroorzaakt. Zowel uv-A als uv-B beschadigen het DNA in je huidcellen, waardoor mutaties ontstaan die tot huidkanker kunnen leiden, en ook andere gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

Wanneer je een bril koopt die "100% uv-bescherming" biedt, is die bril voorzien van een filter dat alle golflengten binnen het uv-bereik (10 - 400 nm) tegenhoudt. Waar uv400 voor staat is in basis "deze zonnebril blokkeert elke golflengte onder de 400 nm."

Wat is dus nu het verschil tussen uv400 en 100% uv-bescherming? Geen. Het ene is de technische term (uv400) en het andere is een makkelijker te begrijpen uitleg van die term. Beide zonnebrillen beschermen je ogen tegen uv-licht en stellen je in staat om je dag te leven zonder je zorgen te maken over verbrand hoornvlies. Maar, zoals hierboven al gezegd, heeft dit heel weinig te maken met de donkerte van de bril. Net als zonnebrandcrème kunnen brillen die bijna transparant zijn volledige uv-bescherming bieden omdat ze de golflengten van licht dat we toch niet kunnen zien, blokkeren.

Uv-stralen zijn het hele jaar door aanwezig en het dragen van een zonnebril die 100% uv-bescherming biedt (uv400) is de gemakkelijkste manier om het risico op diverse ernstige oogaandoeningen te verminderen.

Zonnebril (getint)

Dus nu hullen we ons in duisternis. Als je je ogen dichtknijpt bij fel licht, ontstaan er groeven in je ooghoeken en bij de brug van je neus. Als je dat consequent en gedurende lange tijd doet, zul je niet alleen permanent rimpels kweken op die plaatsen (kraaienpootjes), maar je zet zo ook de dunne reepjes huid waar de rimpels zich plooien in de schaduw, waardoor de mix verkleurt.

Met een donkere zonnebril kun je de spieren rond je ogen ontspannen en je dag doorbrengen zonder de hele tijd je gezicht te belasten. Dit kan de reden zijn waarom mensen met zonnebrillen er meer ontspannen en zelfverzekerd bijlopen in vergelijking met hun, met de ogen knijpende, vrienden.

Maar daar schuilt gevaar in. Veel mensen geloven dat een donkere zonnebril een betere uv-bescherming biedt. Dat is echter niet het geval. Er zijn minder dure (laten we ze noemen wat ze zijn: goedkope) zonnebrillen die de helderheid verminderen maar onzichtbaar uv-licht niet tegenhouden. Deze zonnebrillen zijn ronduit gevaarlijk. Waarom? Als je ogen zich aanpassen aan de duisternis, gaan je pupillen open om meer licht binnen te laten. Als je zonnebril alleen maar de helderheid vermindert, laten je pupillen veel meer uv-straling toe tot je ogen, dan wanneer je helemaal geen zonnebril zou dragen. Cataract, maculaire degeneratie en zelfs de ontwikkeling van oculair melanoom - een zeldzame vorm van kanker - hebben meer kans als je pupillen verwijd zijn en uv-licht vrijelijk naar je ogen stroomt. Daarom is het belangrijk het verschil te kennen en precies te weten welke golflengtes door je bril worden geblokkeerd. Elke zonnebril die wij verkopen heeft een uv400-classificatie, wat betekent dat hij 100% bescherming biedt tegen het hele uv-spectrum - ongeacht hoe donker of licht hun kleur is.

Voor maximale bescherming tegen rimpels en uv-schade aan je ogen en de omliggende huid, is een gepolariseerde, nauwsluitende uv400-zonnebril de juiste keus. Omdat je zonnebril alleen beschermt tegen het licht dat door de glazen valt, bereiken de lichtgolven die van opzij, van boven of van onderen door je glazen heen naar binnen glippen dus direct je ogen en de gevoelige huid eromheen. 5-10% van alle huidkanker begint rond de ogen.

Al het andere over zonnebrillen, lees je in onze ultieme gids over zonnebrillen.

Als je er klaar voor bent om een zonnebril te kopen met de juiste bescherming, bekijk dan hier ons hele assortiment zonnebrillen.