365-dagen retourpolicy voor elke reden
Verzending € 4 - Gratis vanaf € 29
i
085 301 3271 - (werkdagen van 10.00-14.00 uur)
Alle accessoires
Kostuumaccessoires
Sieraden
Tassen & Portemonnees
Verzending € 4 - Gratis vanaf € 29
i
Trendhim
×
Trendhim
Taal:
Armbanden
Baardverzorging
Bretels
Brillen zonder sterkte
Dasspelden
Handschoenen
Horloges
Kettingen
Manchetknopen
Oorbellen
Petten
Pochetten
Portemonnees
Reversspelden
Riemen
Ringen
Scheren
Sjaals
Stropdassen
Tassen
Vlinderdassen
Zonnebrillen
085 301 3271
Werkdagen van 10.00-14.00 uur
Bekijk alle

Zonnebrillen – Bescherm je ogen tegen de zon.

Of je nu naar het strand gaat, gaat hiken of naar je werk pendelt, het beschermen van je ogen is net zo belangrijk als je huid beschermen tegen schadelijk zonlicht.

Toen jij nog een kind was, waren jouw zomers toen ook bedolven onder een dikke laag zonnecrème met beschermingsfactor 50? Een laag die je moeder voortdurend opnieuw opsmeerde, iedere keer als je uit het zwembad kwam.

Geen verrassing dit... maar ze had gelijk.

Jezelf beschermen tegen de schadelijke uv-straling van de zon is de beste manier om het risico op huidkanker en voortijdige veroudering van je huid te verkleinen. Maar bescherming tegen de zon gaat verder dan een dikke lik crème.

Niet alleen om er goed uit te zien, maar... het dragen van een zonnebril is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om jezelf te beschermen tegen schadelijk uv-licht. Het online uitzoeken van een zonnebril kan lastig zijn. Maar met de juiste kennis over waar je op moet letten, kun je de wereld in een mum van tijd weer duidelijker zien.

Laten we, voordat je kiest voor een aviator, een browline of een 'clip on'-zonnebril, eerst eens even kijken naar de belangrijkste reden om een zonnebril te dragen – bescherming.

Veiligheid voorop. Je moeder zal trots op je zijn.

Zonnebrillen met uv-bescherming

De zon geeft energie af in veel verschillende vormen. Maar het is het ultraviolette (uv A- + uv B-) licht waar we voor moeten uitkijken.

Omdat de ozonlaag langzaam steeds verder afbreekt (bedankt klimaatverandering), bereiken steeds meer uv A- en uv B-stralen de aarde. Deze stralen tasten de ogen aan en vergroten het risico op staar en andere oog-beperkende aandoeningen zoals blindheid, oogkanker en lasogen (net als zonnebrand… maar dan op je ogen).

Vergelijkbaar met hoe plastic en kranten geel worden als ze langere tijd aan zonlicht worden blootgesteld, kan langdurige blootstelling aan zonlicht ook leiden tot huidveroudering van de gevoelige huid rondom de ogen en van de lens zelf.

En jij maar denken dat zonnecrème op je neus smeren voldoende was.

Wanneer moet je een zonnebril met uv-bescherming dragen?

Volgens de WHO, brandt de zomerzon het sterkst tussen 9:00 en 15:00 uur als 75% van de dagelijkse hoeveelheid uv-straling de aarde bereikt. Voeg dat bij de reflecterende eigenschappen van sneeuw, water of de snelweg en je kijkt mogelijk plotseling naar een dubbele hoeveelheid straling.

Bescherm je ogen met een zonnebril tijdens de piekuren van 9:00-15:00.

Denk eraan dat schade door zonlicht ook in de lente, herfst en winter speelt. Draag een uv-blokkerende zonnebril en een gerande hoed of pet als je in de zon komt. Een makkelijke manier om dit te onthouden is hoe korter de schaduw, hoe groter de blootstelling aan schadelijk uv-licht.

Maar laat je niet in de luren leggen door een bewolkte dag. Uv-stralen zijn vasthoudend en dringen ook door wolken heen.

Tips om te shoppen voor herenzonnebrillen met uv-bescherming.

Lees altijd de beschrijving als je op zoek bent naar een zonnebril met uv-bescherming en koop er een die 99-100% uv A- en uv B-straling blokkeert. Houdt er wel rekening mee dat een bril met uv-blokkering niet hetzelfde is als een bril met gepolariseerde glazen. Een zonnebril met gepolariseerde glazen zal ook als zodanig worden omschreven.

Wat betekent uv 400-bescherming?
Dat betekent dat uv-stralen die korter dan of gelijk zijn aan 400 nanometer worden geblokkeerd. Alle uv-zonnestraling (uv A, uv B- en uv C) is korter dan of gelijk aan 400 nanometer en wordt geblokkeerd.

Je kunt uv-400 dus beschouwen als volledige bescherming tegen alle uv-straling afkomstig van de zon.

Zijn zonnebrillen met 100% uv A/uv B-bescherming beter dan die met uv 400-bescherming?
Nee, met beide ben je goed beschermd. Beide blokkeren schadelijke uv A- en uv B-straling en bieden de bescherming die je ogen nodig hebben.

Uv-stralen bereiken je ogen van alle kanten... niet alleen van de voorkant. Denk daaraan als je moet kiezen tussen rondom aansluitende zonnebrillen en zonnebrillen met kleine, ronde glazen.

Ondanks wat slimme advertenties beweren, speelt onderstaande geen rol in uv-bescherming:

 • Prijs – Zelfs goedkope zonnebrillen kunnen 100% bescherming bieden tegen schadelijke uv-straling.
 • Glaskleur & doorzichtigheid – De glazen van zonnebrillen worden behandeld met uv-absorberende chemicaliën om schadelijke uv-straling te blokkeren. Die chemicaliën zijn allemaal kleurloos, zonnebrillen met transparante glazen kunnen net zo goed schadelijke uv-straling blokkeren als brillen met donkergekleurde glazen.
 • Polarisatie – Zonnebrillen met gepolariseerde glazen zijn ontworpen om schittering van licht dat reflecteert te reduceren, niet om uv-straling te blokkeren. Gelukkig bieden de meeste brillen van Trendhim zowel 100% uv-bescherming als polarisatie.

Gepolariseerde zonnebrillen

Wij Denen wachten, net als jullie Nederlanders en Belgen het hele jaar door op de langere dagen van onze korte zomers... en lopen vervolgens de hele dag met onze ogen te knijpen omdat we alweer vergeten waren hoe scherp en verblindend fel zonlicht kan zijn.

Met gepolariseerde glazen hoef je misschien niet meer te knijpen, maar ben je niet beschermd tegen uv-straling. Kenmerken zoals het tegenhouden van schittering en uv-bescherming vereisen verschillende behandelingen die zonnebrillen kunnen ondergaan. Check de omschrijving en zorg ervoor dat je volgende bril beide heeft.

Wat is een gepolariseerde zonnebril?
Gepolariseerde zonnebrillen hebben, je raadt het al, gepolariseerde glazen. Die bieden een andere vorm van bescherming voor je ogen door schittering van reflecterend horizontaal licht te reduceren.

Zonnebrillen met polarisatie zijn bijzonder nuttig als je buiten bent in de buurt van water of sneeuw en als rijdt op een sneeuwachtige of heldere dag.

Hoe werkt een gepolariseerde zonnebril?
We zijn geen wetenschappers, maar we weten dat licht zich meestal onder verschillende hoeken verspreid als het van het oppervlak van een object afketst. Dat gebeurt als objecten een ongelijk oppervlak hebben.

Als een oppervlak glad is – zoals bijvoorbeeld een snelweg die voor je ligt, het strand op een rustige dag of het glas van een voorruit – dan reflecteert licht onder één hoek... de hoek die direct in je ogen schijnt.

En dat is wat schittering is. Einde van de les!

Een gepolariseerde zonnebril zorgt ervoor dat verticaal licht je ogen nog wel kan bereiken, maar dat horizontaal licht wordt geblokkeerd.

Gepolariseerde zonnebrillen hebben glazen waarop speciale chemicaliën zijn aangebracht, waardoor het licht wordt gefilterd door verticale openingen te creëren. Dat betekent dat alleen verticale lichtstralen je ogen bereiken.

Deze chemicaliën en hun moleculen kun je vergelijken met de lamellen van jaloezieën. De lamellen zorgen ervoor dat alleen het licht dat erdoorheen dringt, gezien wordt. Het andere licht wordt geblokkeerd.

Gepolariseerde glazen doen hetzelfde... maar dan verticaal. Verticaal licht bereikt je oog, terwijl horizontale lichtgolven – schittering – geblokkeerd worden. Dat is ook de reden dat wat je ziet met een gepolariseerde zonnebril, wat donkerder is dan normaal. Details zul je echter makkelijk en scherper zien.

Wanneer moet je een zonnebril met gepolariseerde glazen dragen?

Net zoals het risico op zongerelateerde oogschade op bepaalde tijdstippen groter is, geldt dat ook voor schittering en verblinding.

Water, sneeuw en auto's kunnen licht in je ogen weerkaatsen en, omdat reflecterend uv-licht net zo veel schade aan huid en ogen kan veroorzaken dan direct uv-licht, zijn daarom dubbel zo schadelijk. De Europese Code tegen kanker waarschuwt dat sneeuw tot 85% uv-licht weerkaatst en water tussen 5-10%.

Mogelijk ondervind je problemen bij het bekijken van beelden op LCD- (liquid crystal display) schermen, zoals je smartphone, autodashboard of bankautomaat. Geen groot probleem, tenzij je een vliegtuig bestuurt en de monitoren duidelijk wilt zien. Namens alle passagiers; doe je bril dan af.

Hoe kies je de beste zonnebril met gepolariseerde glazen

Net als met het shoppen naar zonnebrillen met uv-bescherming, is het belangrijk om de beschrijving te lezen.

 1. Ga voor 100 – Het allerbelangrijkste om op te letten bij het kopen van een gepolariseerde zonnebril is of hij ook 100% uv-straling blokt.
 2. Denk groots – Als je echt voor veiligheid gaat, denk dan eens een zonnebril die rond valt en zo ook het uv-licht dat van de zijkanten komt, reduceert.
 3. Laat kleuren buiten beschouwing – Donkere glazen of glazen met een spiegelcoating zijn er misschien wel stijlvol uit maar dat alleen is niet genoeg om schittering te reduceren of je zicht te sparen.
 4. Vergeet het prijskaartje – Herenzonnebrillen hoeven geen godsvermogen te kosten om hun werk naar behoren te doen. Ga voor een bril met 100% uv-bescherming en gepolariseerde glazen... niet voor de prijs.

Herenzonnebrillen & stijl

Voor het geval het nog niet glashelder is... de beste zonnebrillen voor mannen zijn degene die totale bescherming bieden tegen de schadelijke uv-stralen van de zon en die schittering reduceren met gepolariseerde glazen.

Nu je weet waar je op moet letten, verschuift de vraag naar elke stijl zonnebril je het beste staat.

Zonnebrillen & Gezichtsvorm

Online shoppen voor zonnebrillen is minder makkelijk als naar de hoofdstraat gaan en een triljoen brillen uitproberen.

We vroegen de professionele make-up artiest en stylist Cianne Denize naar haar tips voor de beste zonnebril voor de 4 hoofdcategorieën gezichtsvormen – vierkant, ovaal, rond en hartvormig – zonder dat je ze heft te passen.

Ovale gezichtsvorm

Wat is een ovale gezichtsvorm?
“Bij een ovaal gezicht is de lengte langer dan de breedte van de jukbeenderen. Deze man heeft een breder voorhoofd in vergelijking met zijn kaaklijn.”

Zonnebrillen voor een ovaal gevormd gezicht
“Dit is een uitgebalanceerde gezichtsvorm die goed past bij de meeste stijlen zonnebril.

De beste moeten de sterke punten van je gezicht benadrukken en de mindere punten afzwakken. Dat betekent dat mannen met een ovaal gezicht hoeken moeten toevoegen aan de zachte lijnen.

Shop voor zonnebrillen die geometrisch, rechthoekig of enigszins vierkant zijn, zoals aviator -zonnebrillen.”

Vierkante gezichtsvorm

Wat is een vierkante gezichtsvorm?
“Een vierkante gezichtsvorm wordt gekenmerkt door een sterke kaaklijn en duidelijk zichtbare jukbeenderen.”

Zonnebrillen voor een vierkante gezichtsvorm
“Als je gaat shoppen voor een zonnebril voor een vierkante gezichtsvorm, ga dan voor ronde randen om je opvallende gelaatstrekken wat af te zwakken. Shop voor traanvormige of ronde glazen.

Een zonnebril met een dunner montuur, zoals brillen van metaal, maken het gezicht zachter zonder de mannelijkheid te verbergen die vierkantige gelaatstrekken laten zien.

Vermijd vierkante of rechthoekige vormen omdat die je hoofd kort doen lijken door de hoeken van het gezicht te benadrukken En niemand wil een kort hoofd.”

Ronde gezichtsvorm

Wat is een rond gevormd gezicht?
“Mannen met een rond gezicht hebben veel gemeen met mannen die een ovaal gezicht hebben. Een rond gezicht wordt gekenmerkt door zachte gelaatstrekken en een licht gebogen kaaklijn en wenkbrauwen.

De jukbeenderen zijn meestal langer en het smalle voorhoofd is vrijwel symmetrisch ten opzichte van de kaaklijn.”

Zonnebrillen voor een rond gevormd gezicht
“Kies voor hoeken! Het belangrijkste voor een zonnebril voor mannen met een rond gezicht is om het gezicht langer te laten lijken.

Als je een ronde gezichtsvorm hebt, breekt een rechthoekig of vierkant montuur de zachte vormen, maakt de wangen dunner en laat je gezicht dunner en langer lijken.

Hoekige en geometrische zonnebrillen voegen scherpere lijnen toe om een balans te creëren tussen de ronde welvingen van je gezicht en de strakke lijnen van het montuur. Bij mannen zorgt het dragen van een dikker montuur ook voor meer breedte.

Herenzonnebrillen met kleurende glazen bieden een andere vorm van verlenging.

Vermijd ronde brillen of brillen die de rondheid en welvingen van het gezicht benadrukken.”

Hartvormige gezichtsvorm

Wat is een hartvormig gezicht?
“Mannen met een hartvormig gezicht hebben een breder voorhoofd en wenkbrauwen in vergelijking met hun jukbeenderen en puntige kin.

Sommige stylisten beschouwen dit als de meest veelzijdige vorm van alle gezichtstypen, maar ik denk dat een ovale gezichtsvorm net zo makkelijk is om er de juiste bril voor te vinden.”

Zonnebrillen voor een hartvormig gezicht
“Mannen die gezegend zijn met een hartvormig gezicht, zien er op hun best uit in een zonnebril van gemiddeld formaat om balans te creëren tussen de smalle kin en het brede voorhoofd en de brede wenkbrauwen.

Aviator-zonnebrillen zijn daar geweldig voor en hebben een bredere onderkant om de breedte van de kin te versterken.

Ik adviseer om donkere kleuren te vermijden omdat die de gezichtslijn verstoren. Ga in plaats daarvan voor een randloos of lichtgekleurd montuur. Als je niet van randloos houdt, kies dan een dun, metalen montuur.

En koop geen ronde zonnebril, omdat die de aandacht vestigen op het voorhoofd waardoor dat groter lijkt.”

Wat nu als je gezicht niet perfect is?

Wat doe je als je gezichtsvorm eigenschappen heeft waar je minder blij mee bent en weinig zelfvertrouwen aan over houdt.

We vroegen Cianne Denize om stijltips die ze gebruikt bij alles van Netflix-series tot redactionele artikelen in tijdschriften.

 • Grote neus – “Voor mannen met een forse neus; draag een browline-zonnebril. Die vestigt meer de aandacht op je ogen en dus minder op je neus.”
 • Groot voorhoofd – “Als je je zorgen maakt over het feit dat je voorhoofd alle aandacht trekt, ga dan voor een aviator-zonnebril. Dat is een stijl die het bij vrijwel alle gezichtstypen goed doet en de aandacht afleidt van een groot voorhoofd.”
 • Smalle ogen – “Als je ogen dicht bij elkaar staan, draag dan een zonnebril met een doorzichtig montuur. Vermijd alles wat te breed oogt of je eindigt al scheelkijkend.”
 • Klein gezicht – “Als je je gezicht langer wilt laten lijken, pak dan een randloze zonnebril of een bril met een hoge neusbrug. Die trekken de aandacht naar de rand van je gezicht in alle richtingen.”

Welke kleur glas past het beste bij een zonnebril?

Ofschoon tint en kleur bij een zonnebril lang niet zo belangrijk zijn als uv-bescherming of polarisatie, heeft de kleur die je kiest, invloed op de hoeveelheid zichtbaar licht dat je ogen bereikt en hoe goed je andere kleuren ziet.

Donkere kleuren – grijs en bruin – zijn geweldig voor activiteiten overdag. Hoe donkerder de kleur, hoe minder je ogen vermoeid raken bij heldere weersomstandigheden.

 • Grijs is aan populaire kleur die je vaak ziet bij zonnebrillen voor mannen en die ervoor zorgt dat je kleuren kunt waarnemen in hun puurste vorm.
 • Amber en bruinkleurige glazen kunnen kleuren tot op zekere hoogte vertekenen, maar verhogen wel het contrast tegen groene en blauwe achtergronden, zoals bij gras of luchten.

Lichte kleuren – geel, oranje en roze – zijn het meest geschikt voor gemiddeld tot weinig licht en zie je vaak bij zonnebrillen die helemaal rond afsluiten en andere sportbrillen voor mannen.

 • Gele en oranjekleurige glazen kunnen het contrast verhogen en dingen kunnen er scherper uitzien.
 • Roze-kleurige glazen, zoals geel en oranje, zorgen voor veel diepteperceptie en versterken contrast, waardoor je omgeving helderder lijkt.

Hoe maak je je zonnebril schoon?

Wie van ons maakt zich schuldig aan het beademen van brillenglazen en die dan schoonvegen met onze mouw?

Ofschoon je daarmee misschien vlekken en vegen verwijdert... geeft dat een verhoogd risico op krassen op je glazen.

Een papieren zakdoekje of servet gebruiken is overigens net zo slecht. Omdat die in feite allemaal gebaseerd zijn op hout, zijn ze hoogst agressief en is je bril daarna nog stoffiger dan voordat je begon.

De beste manier om je zonnebril schoon te maken...

 1. Maak eerst de neuspads schoon. De delen die echt je gezicht raken zijn waarschijnlijk het viest. Dat zijn de brugstukken voor je neus, de pads voor je slapen en de randen. Veeg deze af met een niet-schurend microvezel doekje.
 2. Spoel af met water. Neem een bakje met warm water en voeg wat druppels mild afwasmiddel toe. Plaats de zonnebril erin om al het vuil en zand te verwijderen. Wrijf dan voorzichtig met je vingers over de glazen om overtollige zonnebrandcrème en olie te verwijderen.
 3. Drogen. Haal de bril uit het water en droog hem af met een schone, microvezel doek die niet pluist.

Hoe verwijder je krassen van een zonnebril?

Tja, dat is nou vervelend. Helaas is het zo dat als je zonnebril eenmaal bekrast is, hij bekrast blijft.

Als je echter met je volgende bril bovenstaande schoonmaakinstructies volgt, verklein je de kans op krassen aanzienlijk.

Jij vroeg – wij antwoordden

Zijn goedkope zonnebrillen slecht voor je ogen? Zijn dure zonnebrillen beter?

De belangrijkste factor bij het shoppen van een zonnebril voor mannen is of ze wel of geen 100% uv-bescherming bieden.

Kijk naar de beschrijving. Als ze de bescherming en de gepolariseerde glazen hebben waar je naar op zoek bent, dan is de hoogte van de prijs waarschijnlijk afhankelijk van het merk, het materiaal of andere designkenmerken.


Is een zonnebril die je op je gewone bril kunt zetten (clip-on) net zo goed als een gewone zonnebril?

Clip-on-zonnebrillen zijn geweldig voor mensen die een bril op sterkte dragen of die een voorkeur hebben voor glazen die blauw licht tegenhouden.

Zolang als jouw clip-on-bril maar 100% uv-bescherming beidt en gepolariseerde glazen heeft, zit je goed.


Moet een zonnebril je wenkbrauwen bedekken?

Voor mannen moet de bovenkant van het montuur de lijn van je wenkbrauwen volgen. Met te veel wenkbrauw boven je zonnebril zie je eruit alsof je constant verbaasd kijkt.


Moet ik een zonnebril met gepolariseerde glazen aanschaffen?

Als je skiet, waterskiet, golft, vist, buiten sport, fietst of zelfs autorijdt, is het de moeite waard om na te denken over een zonnebril met gepolariseerde glazen.

Als het om zicht gaat, kan schittering zowel vervelend als gevaarlijk zijn. Als je lichtstralen in je ogen krijgt die afketsen van de auto die voor je rijdt, is dat gevaarlijk.

Omdat veel herenzonnebrillen gepolariseerde glazen hebben, hoef je niet te kiezen tussen uv-bescherming of bescherming tegen schittering. En met ontelbare stijlen om uit te kiezen, is het zelfs nog makkelijker om een keuze te maken.

Beschermt een oudere zonnebril mijn ogen nog steeds?

Als je je favoriete zonnebril al jaren draagt, vraag je je misschien af of je nog steeds goed beschermd bent tegen schadelijk uv-licht.

Onderzoek geeft hierop nog steeds geen helder, direct antwoord. Als je weet dat je de bril hebt gekocht met 100% uv-bescherming, is de enige manier om te checken of alles nog steeds werkt, om ermee naar een optiek te gaan en de bril te laten testen.

Of... bespaar je de trip en koop gewoon een nieuwe voor de zekerheid.


Wanneer moet je geen zonnebril dragen?

Als het belang van het beschermen van je ogen tegen schadelijk uv-licht nu nog niet duidelijk is... dan moet je misschien je ogen een keer laten controleren.

Aan de andere kant heeft onderzoek aangetoond dat mensen die 's morgens meer aan licht worden blootgesteld, beter slapen dan mensen die dat niet zijn. Dat komt omdat zonlicht helpt bij het instellen van de interne klok van je lichaam en slaap reguleren.

Onderzoek geeft aan dat 's morgens tot 9:00 zonder zonnebril lopen, een goed idee is... tenzij je in de zon staart of werkt/speelt in extreem heldere omstandigheden met een hoge concentratie schittering.


Terug
Reset mijn wachtwoord

Hoera! We hebben je een e-mail gestuurd. Je kunt bijna inloggen!

Geef hier je e-mailadres inE-mail is niet geldig