365 dagen retourbeleid - we stellen geen vragen!
Verzending €4 - Gratis verzending vanaf €39-
Contacteer ons
Sluit je aan bij de Trendhim Tribe

Meld je aan bij de Tribe voor exclusieve kortingen, stijlinspiratie en meer!

Door je e-mailadres op te geven, ga je akkoord met ons privacybeleid en het ontvangen van e-mailaanbiedingen en nieuws over onze producten. Je kunt je altijd uitschrijven om de Tribe weer te verlaten.

FEDORA HOEDEN

Fedora hoeden zijn de ultieme belichaming van de klassieke hoofdbedekking voor mannen en werden voor het eerst populair in de 'Roaring Twenties', de roerige twintiger jaren van de vorige eeuw. Vandaag de dag zijn ze een integraal onderdeel van de kledingkast van de echte heer. Gebruik het 'drop-down'-menu om het juiste materiaal en de perfecte kleur te selecteren.

16 producten
16 producten

MELD JE AAN OM €400 TE WINNEN

Meld je aan om op de hoogte te blijven van onze stijltips, speciale aanbiedingen en info over nieuwe productlanceringen. Je doet automatisch mee aan een maandelijkse trekking waarmee je een cadeaubon van €400 kunt winnen.

Ik ben op de hoogte van Trendhims privacybeleid. Uitschrijven kan op elk moment.

MELD JE AAN OM €400 TE WINNEN

Meld je aan om op de hoogte te blijven van onze stijltips, speciale aanbiedingen en info over nieuwe productlanceringen. Je doet automatisch mee aan een maandelijkse trekking waarmee je een cadeaubon van €400 kunt winnen.

Ik ben op de hoogte van Trendhims privacybeleid. Uitschrijven kan op elk moment.

WAT IS EEN FEDORA?

Wat hebben Indiana Jones en Frank Sinatra gemeen? Ze begrepen allebei de stijl die een fedora biedt. Een fedora is een zachte, vilten hoed met een beoogde kroon van circa 11 cm hoog en een zachte rand van 6,4 cm breed. De fedoravorm is al op meerdere soorten hoeden toegepast, zoals op de Panamahoed en de Trilby.
De fedora varieert, gebaseerd op:

Rand – De rand van de fedora kan in een hoek naar beneden hangend worden gedragen, of naar boven, of zoals de bijnaam klikrandhoed al zegt, naar boven aan de achterkant en naar beneden aan de voorkant. De rand kan worden afgewerkt in diverse breedtes, posities en materialen met ruwe, gestikte, gesneden of afgewerkte randen.

Kroon – De top van de hoed, de kroon kan op verschillende manieren gevormd worden, waarbij de meest gebruikelijke de zgn. druppelkroon is. Een ruitvormige vouw of een middenvouw zijn ook populair.

Deuk – Scherpte en plaats van de deuk variëren ook bij diverse stijlen.

Materiaal & kleur – De meeste fedora's zijn gemaakt van wolvilt. Vilt is een materiaal dat is gemaakt van samengeperste, gematteerde vezels. Fedora's zijn beschikbaar in diverse kleuren, waarbij zwart, grijs, donkerbruin en kaki het meest populair zijn.

Lint – Fedora's zijn synoniem aan een stoffen lint boven de rand. Sommige hebben ook nog een decoratieve veer.

WAAROM FEDORA?

De werkelijke geschiedenis van de fedora is een raadsel. Velen beweren dat de naam zijn oorsprong vindt in een toneelstuk, ‘Fédora’ genaamd, van de Franse schrijver Victorien Sardou. een van de hoofdrollen, prinses Fédora Romanoff, droeg een hoed, die vergelijkbaar was met wat we nu kunnen als de fedora voor mannen. Waar of niet, het is een goed verhaal.

Prins Edward van Groot-Brittannië droeg de fedora in de jaren rond 1920, en de hoed verving al snel de bolhoeden, platte petten en hoge hoeden. De populariteit steeg in de twintiger jaren tijdens de drooglegging door gangsters en later nogmaals door Hollywood-sterren in de jaren '40 & '50. Ofschoon misschien niet meer zo algemeen gebruikt als toen, is de fedora nog steeds een essentieel item voor de man die er keurig uit wil zien, voor de hipster en zelfs voor de moderne man.

HOE KIES JE EEN FEDORA VOOR MANNEN?

Als je een hoed uitzoekt, houd er dan rekening mee dat de rand in proportie moet zijn met je schouders. Een smalle rand voor een slanke bouw. Een bredere rand voor bredere schouders.

HOE VIND JE DE JUISTE MAAT

Plaats een meetlint rond je hoofd op de plaats waarde hoedrand moet zitten.

Breng de uiteinden bij elkaar op je voorhoofd.

Zorg ervoor dat het lint niet te strak zit.

Lees de omtrek af van het lint en kies je maat.

Verschillende hoeden zitten anders op jouw hoofd. Misschien wil je zelfs je hoed op een bepaalde manier een beetje kantelen. Meet daarom zoals je wilt dat de binnenrand van de hoed moet komen te zitten. Hoeden staan meestal het meest comfortabel op circa 1 cm boven de oren.

Als je hoofdomtrek in de lagere regionen valt van de afstand tussen twee maten, dan kunnen zgn. hoedopvullers uitkomst bieden en zorgen voor een comfortabele pasvorm.

WAAR KOOP JE EEN FEDORAHOED VOOR MANNEN?

Als je op zoek bent naar een zgn. 'Cavanagh'-rand, dan moet je zoeken naar een echte vintage fedora, omdat deze techniek van met de hand afgewerkte randen tegenwoordig niet meer gebruikt wordt. In alle andere gevallen, bied Fawler opties van katoen tot wol en zelfs op de fedora geïnspireerde Panamahoeden, geweven van Ecuadoraanse Toquilla-stro. We zijn ervan overtuigd dat Frank en Indiana ons assortiment wel zouden goedkeuren.