Bespaar 10% op alle zonnebrillen

Bespaar 10% op alle zonnebrillen

365 dagen retourbeleid - we stellen geen vragen!
Verzending €5 - Gratis verzending vanaf €39-
Contacteer ons

Hoe we de Ryka hebben ontworpen

Prachtig per ongeluk.

Laten we eerlijk zijn. Niet al onze horloges zouden in het wild overleven. Het is net als bij mensen eigenlijk – indrukwekkend in een sociale setting, maar rotsklimmen in Noorwegen is voor de meeste een stuk lastiger. De Ryka is geen gemiddeld horloge. We hebben het dan ook niet ontworpen voor de gewone man.

We hebben veel prachtige horloges. Maar met de Ryka wilden we iets anders. We wilden een horloge creëren dat bijna alles zou overleven. Een horloge dat je mee zou kunnen nemen op een modderloop, daarna afspoelen en dat daarna weer zo goed als nieuw zou zijn. Een horloge dat je zou kunnen nalaten aan je kleinzoon als jij er niet meer bent. We wilden een horloge ontwerpen, zo ruig, zo sterk, zo duurzaam dat je er met een tank overheen zou kunnen rijden. Begrijp ons niet verkeerd, je zou het nog steeds kapot kunnen maken, maar een fractie van een seconde voordat het 'kedeng' zou gaan, zou je toch een twijfelmomentje hebben. Alle andere dingen hebben we echter wel voor elkaar gekregen.

Maar hoe ga je aan de slag met het ontwerpen van een horloge dat alles hebben kan wat je erop loslaat en dat dan weer ongeschonden boven komt drijven. Dat is het verhaal over hoe we de Ryka hebben ontworpen.

1 Hoe we de ryka hebben ontworpen1.1 Het begint met het uurwerk1.2 Het maken van een horloge dat vrijwel onverwoestbaar is.

Het begint met het uurwerk

Een horloge is zo sterk als zijn zwakste tandwiel.

Wat is het nut van het creëren van een waterdicht en krasbestendig horloge als de minutenwijzer eraf valt als je tegen een muur aan botst of dat 26 uur per dag gaat lopen omdat je het een paar uur per ongeluk in de zon hebt laten liggen? Het uurwerk is altijd het belangrijkste onderdeel van elk horloge en alle andere kenmerken en functies zouden nutteloos zijn als het uurwerk niet zorgvuldig was gekozen voor de juiste eigenschappen. Veel horlogeontwerpers schijnen dit te vergeten.

Voor de Ryka kozen we de ultrabetrouwbare en robuuste Miyota Cal. 6S21 chronograaf. Het is niet alleen een fantastisch betrouwbaar stukje Japanse techniek, maar de chronograaf eigenschap stelde ons in staat iets toe te voegen aan het ontwerp van de Ryka dat helemaal bovenaan onze lijst van 'meest gewilde extra's' stond, een stopwatch.

Er zijn eenvoudigweg zo veel scenario's in ruige omstandigheden waar een stopwatch handig zou zijn – van het inschatten van de nabijheid van een onweersbui als je aan het kamperen bent tot het veilig koken van wild in het wild tot het timen van jezelf als je traint voor de Tour de France... een chronograaf verandert de Ryka van een ruig accessoire in een overlevingstool.

Het maken van een horloge dat vrijwel onverwoestbaar is.

Dat is het niet... maar dat had wel zo maar gekund.

Kijkend naar de Ryka, het in je hand houden, zijn gewicht voelend, zou je denken dat het onverwoestbaar was. Wettelijk gezien echter, mogen we dat niet zeggen. Maar hoe maak je iets zo kleins en complex, zo stevig?

Behalve het regelmatig verwisselen van batterijen, is het vervangen van een kristal een van de meest voorkomende taken waar een horlogemaker mee te maken krijgt. Ze hoeven echter zelden saffierkristal te vervangen.

Saffierkristal

We weten al hoe we synthetische diamanten kunnen maken sinds 1879. De eerste in een lab gemaakte robijn is uit 1902 en saffier volgde al snel daarna, in 1909. Edelstenen zijn een stuk harder dan glas.

Hardheid bepaalt hoe makkelijk een oppervlak kan vervormen en krassen en dat wordt gemeten met behulp van de Vickers schaal (HV).

  • 10000HV Diamant – het hardste materiaal dat ons bekend is.
  • 2200HV Saffierglas – het hardste materiaal dat gebruikt kan worden om horlogekristallen te maken.
  • 88HV Gehard mineraalglas – de gebruikelijkste glassoort, gebruikt voor horlogekristallen.
  • 500HV Hesalietglas – meest gebruikt in oudere, goedkopere kwarts en digitale horloges.
  • 30-80HV IJzer – voor context.

De Ryka heeft een dubbelgewelfd saffierkristal en je moet goed je best doen om ergens sterker, duurzamer horlogekristal te vinden. Vlak saffierkristal is relatief makkelijk te maken, maar gewelfd - en zeker dubbelgewelfd - is veel complexer en daardoor duurder. De welving maakt het kristal echter structureel sterker zodat het grote druk kan weerstaan (bijv. tijdens het duiken) en beter schokken kan absorberen (als je bijvoorbeeld mannelijke dingen aan het doen bent met je mannelijke mannenhanden).

Een gewelfde vorm aan één kant vervormt ons zicht op het horloge waardoor het, behalve vanuit een bepaalde hoek, moeilijk leesbaar wordt. Met een koepelvorm aan beide kanten wordt dat probleem verholpen. Antireflecterende coating werd daarna toegevoegd om de schittering van de zon te elimineren.

De kast

Het front van het horloge is waar je naar kijkt, maar de kast is wat je bedient. Het was voor ons belangrijk dat het horloge onder alle omstandigheden makkelijk leesbaar zou zijn, of dat nu op 100 meter onder water was of op 8000 meter boven zeeniveau. Daarom kozen we voor de lay-out van het klassieke duikershorloge met dikke wijzers en opvallende accenten met Zwitsers lumen voor helder nachtelijk zicht.

De bezel is ruw evenals de knoppen en de kroon. Dat is gedaan zodat je het horloge volledig kunt gebruiken zonder je handschoenen uit te doen. Ga lekker snowboarden met de Ryka aan de buitenkant van je handschoen gebonden en neem dan zelf je tijd op vanaf de top van de berg tot beneden. De achterkant van het horloge en de kroon zijn beide geschroefd in plaats van geperst voor extra duurzaamheid en stevigheid.

PVD-coating

Ga naar je plaatselijke ijzerwinkel en zoek naar stalen drilboortjes. Sommige boortjes uit het hogere segment hebben een goudkleur. Dat is titaniumnitride en dat is er opgebracht om het boortje te beschermen tegen dat waar het in boren moet – ander staal.

Het proces van elektonenstraalverdamping (PVD) behelst titaniumnitride dat door superverhitting wordt teruggebracht naar zijn plasmastaat en in een vacuüm ruimte op het oppervlak van het object wordt ”geschoten”. Vergeleken met de meeste oppervlaktebehandelingen, is dit zeer milieuvriendelijk. Geen met chemicaliën gevulde baden waar het object in gedoopt wordt en geen verfafval dat door de gootsteen wordt gespoeld.

Dit proces reduceert wrijving en maakt het drilboortje veel harder en duurzamer. En omdat PVD-coating niet schilfert als de drilboor zijn weg zoekt door massief staal, schilfert het zeker niet van je horloge. Door kleine hoeveelheden pigment aan het mengsel toe te voegen, konden we roségoud- en zilverkleuren creëren en ook regenboogkleuren, blauw, zwart, koper, koffiekleur, gunmetal-grijs en andere kleuren.

Minder wrijving betekent dat items die in contact komen met het stalen oppervlak er makkelijk afglijden in plaats van dat ze eraan blijven plakken en een blijvend litteken achterlaten. Deze combinatie van lage wrijving, hardheid en getinte glans maakt PVD-coating perfect voor het creëren van duurzame sieraden en allerlei soorten accessoires van chirurgisch roestvrij staal. Het feit dat het ook nog eens veel minder duur is dan edelmetaal is alleen maar extra bonus.

Het bandje

Alles aan de Ryka is ontworpen met functionaliteit als eerste insteek. De geweven band van het Amerikaanse leger met enkele lus van de is extreem sterk, ademt goed, is gemaakt van niet-absorberend nylon en is makkelijk verwisselbaar – de lus loopt gewoon onder de springveren van de horlogekast door. Je kunt het zelfs in de was gooien na een bijzonder smerig avontuur, terwijl je ondertussen de kast zelf degelijk schoon schrobt.