365 dagen retourbeleid - we stellen geen vragen!
Verzending €5 - Gratis verzending vanaf €39-
Contacteer ons

Verlovingsringen voor mannen

Een groeiende trend

Als je een gewone cisgender-man bent van ergens buiten Zuid-Amerika en Noord-Europa, vraag je je misschien af: “Verlovingsringen voor mannen? Is dat een ding?”

Jazeker. Die bestaan echt. In veel delen van de wereld, dragen zowel mannen als vrouwen een ring aan hun ringvinger als symbool van hun verloving. In IJsland, worden verlovingsringen exclusief verkocht als sets van twee. Dankzij de groeiende erkenning van huwelijken van dezelfde sekse en van gendergelijkheid, verspreid deze traditie zich inmiddels ook naar andere delen van de wereld.

Maar waar komt die traditie van verlovingsringen vandaan en waarom begint dit nu pas aan te slaan bij mannen.

1 Verlovingsringen voor mannen1.1 Korte geschiedenis van de verlovingsring1.2 Huidige verlovingstradities1.3 Hoe draag je als man een verlovingsring1.4 De verschillende soorten verlovingsringen voor hem1.5 Trouwringen vs. verlovingsringen1.6 Lang verhaal kort...

Korte geschiedenis van de verlovingsring

Een teken van bezit werd omgebogen tot een teken van devotie.

De Romeinen geloofden dat de vierde vinger van de linkerhand (waarbij de duim abusievelijk ook als vinger werd aangemerkt) bevat de zgn. Vena Amoris, de liefdesader. Ondanks deze romantische naam, waren verlovingsringen destijds een teken van eigenaarschap. De meeste verlovingsringen waren gemaakt van hennep, leer of bot en alleen de meest welvarende mannen gaven hun toekomstige echtgenotes ringen van goud of zilver en dan alleen nog maar om hun rijkdom te laten zien.

Het gebruik van verlovingsringen verspreidde zich over heel Europa in de middeleeuwen vanwege de lange wachtperiode tussen verloving en huwelijk. Ze werden toen echter alleen gedragen door vrouwen en ze stonden meer symbool voor eigenschap dan voor partnerschap.

Het was zelfs zo dat een huwelijk pas in de 20e eeuw als partnerschap werd gezien tussen gelijken en de tradities die verloving en huwelijk omgaven waren daarom ook voortdurend aan veranderingen onderhevig. Elke cultuur heeft licht afwijkende tradities als het gaat om verloving, en in de wereldwijde gemeenschap waarin we nu leven, is het jouw keus hoe jij je relatie wilt vieren.

Huidige verlovingstradities

Een smörgåsbord aan opties

In navolging van koppels van dezelfde sekse, kozen veel mannen ervoor om een verlovingsring te gaan dragen om hun toekomstige echtgenote te eren. Waarom zou zij een teken dragen dat ze bezet is, en hij niet? Jij hebt haar misschien gevraagd, maar haar antwoord haalde jullie allebei uit de markt. Het wordt ook steeds gebruikelijker dat vrouwen de man vragen om te trouwen in plaats van andersom.

Kuisheidsringen en belofteringen vallen in dezelfde categorie als verlovingsringen omdat ze staan voor een bepaalde vorm van trouw en qua stijl zit er erg weinig verschil tussen.

Een verlovingsring is een belofte. Een belofte die je doet om trouw te blijven aan je partner, zelfs als je dat wettelijk gezien nog niet hoeft. In die zin is een verlovingsring eigenlijk nog indrukwekkender dan een trouwring. Een verlovingsring betekent dat je ervoor kiest trouw te blijven aan je partner. Een trouwring betekent dat je daarvoor kiest uit belastingtechnisch oogpunt. Sommige koppels kiezen er zelfs voor om eeuwig verloofd te blijven.

Hoe draag je als man een verlovingsring

Er zijn geen regels - alleen richtlijnen

Je draagt een verlovingsring aan je ringvinger - aan welke hand bepaal je zelf. Plaatselijke gebruiken kunnen verschillen. In sommige culturen, worden verlovingsringen aan de linker ringvinger gedragen en hergebruikt als trouwring. In andere, draag je ze aan je rechterhand en dan gaat de trouwring links. Weer andere dragen ze links en verhuizen ze later naar rechts om plaats te maken voor een trouwring of hangen ze zelfs aan een ketting om de nek of gebruiken ze helemaal niet meer nadat ze getrouwd zijn. Britse heren dragen hun trouwring soms aan dezelfde vinger onder de zegelring van hun familie.

Om een lang verhaal kort te maken, de keus is echt aan jou. Als je de lokale gebruiken wilt volgen, vraag dan advies aan je lokale juwelier, maar bedenk wel dat het jouw relatie is, jouw verhaal, en jouw keus.

De verschillende soorten verlovingsringen voor hem

Comfort of veiligheid? Flashy & flitsend of een lange levensduur?

Materialen

Zoals ook geldt voor trouwringen, zijn verlovingsringen traditioneel van goud, platina of zilver, maar net als de meeste tradities, is dit aan het veranderen. Je kent vast wel een ouder heerschap dat zijn gouden trouwring al decennialang draagt Als je daar dan goed naar kijkt, zie je waarschijnlijk dat hij vol deukjes en krassen zit en hij kan je waarschijnlijk vertellen hoe vaak hij de ring al heeft laten bijslijpen en polijsten. Dat is omdat, behalve dat ze duur zijn, goud, zilver en platina ook zacht zijn.

Moderne materialen zoals titanium, keramiek, koolstofvezel, chirurgisch roestvrij staal, wolfraam en zelfs silicone bieden alternatieven die sterker zijn, comfortabeler, betaalbaarder en die langer meegaan.

Titanium is sterk, weegt weinig en is hypoallergeen; keramiek is niet-geleidend; chirurgisch roestvrij staal is betaalbaar, sterk en makkelijk te vormen en silicone is elastisch, comfortabel en makkelijk vervangbaar. De materiaalkeuze wordt niet langer beperkt door traditie. Kies het materiaal dat het beste past bij jou en je levensstijl.

Oppervlaktebehandelingen

Laten we eerlijk zijn, ringen van puur goud of platina kosten je een arm en twee ribben uit je lijf. En dat is ook de reden dat veel mensen kiezen voor een vergulde verlovingsring. De meest gangbare zijn chemisch vergulde sterling zilver ringen met een laagje goud aan het oppervlak toegevoegd. Deze manier van platering resulteert in een dun laagje dat mettertijd zijn kleur verliest en, omdat het een laagje metaal is dat is opgebracht over een ander metaal, zal het gaan schilferen als het beschadigt. Ieder krasje toont het verborgen basismetaal eronder, en omdat zowel zilver als goud zacht zijn, moete je met dit soort ringen echt heel voorzichtig zijn als je ze langer mooi wilt houden.

Een relatief nieuwe manier op oppervlaktes te behandelen is PVD-coating. Titaniumnitride wordt oververhit tot plasma en wordt dan op het metaal van het object 'geschoten' in een vacuümkamer. Het versmelt op die manier op moleculair niveau met het oppervlak. Omdat dit in een vacuüm gebeurt en dan op zulke extreme temperaturen, is het proces milieuvriendelijk. Dit proces resulteert in bijna geen afvalmateriaal en er komen vrijwel geen chemicaliën vrij. De harde keramische laag die gevormd wordt is krasbestendig, wordt niet dof en, omdat het op moleculair niveau met het oppervlak is versmolten, zal het niet schilferen of verkleuren.

Maat en vorm

Trouwringen zijn niet voor niks eenvoudig. Ze zijn bedoeld om een heel mannenleven gedragen te worden en dus moeten ze passen bij elke man en bij elke stijl. We gaan allemaal door fases in ons leven en veranderen onze stijl naar gelang de fase, maar onze trouwringen moeten onveranderlijk zijn.

Dat hoeft niet per se op te gaan voor verlovingsringen. Als je niet van plan bent om die ook als trouwring te gebruiken of te verhuizen naar je andere hand als je trouwt, wordt een verlovingsring alleen gedragen vanaf de tijd dat je 'ja' zegt tot de tijd dat je 'ik wil' zegt. Je kunt er dus helemaal los mee gaan. Zolang als je hem aan je ringvinger draagt, zal hij uitstralen wat jij ermee wilt zeggen. Check de ultieme wegwijzer - ringen voor mannen voor meer informatie over ringsoorten en maten.

Als je van plan bent om je verlovingsring als (of met) je trouwring te dragen, ga dan voor iets eenvoudigs dat niet botst met andere dingen die je draagt. Als je je huidskleur warm getint is, is goudkleurig altijd een veilige keuze, en als je huidskleur koud is, zal zilver of staal het goed doen. En, zoals altijd, past zwart overal op, maar dat ziet er misschien niet zo feestelijk uit als kleur voor je verlovingsring.

Een verlovingsring voor mannen mag opvallend en mannelijk zijn, maar moet niet komisch oversized zijn, of al te sierlijk. Ga voor een ring tussen 6 en 10 mm dikte en dan zit je in de juiste zone van de mannelijke stijl. Als je met je handen werkt, kan geborsteld staal of een satijnen look de slijtsporen verbloemen die onvermijdelijk zullen optreden en een textuur of patroon zorgt ervoor dat de sporen minder zullen opvallen. Ongeacht hoe sterk of krasbestendig materiaal is, na verloop van tijd ontstaat er altijd wat slijtage. Het verschil zit 'm in de mate van slijtage en hoe prominent de sporen aanwezig zijn.

Profiel

Dit is waarschijnlijk het onderwerp dat bij verlovingsringen het meest over het hoofd wordt gezien. Ringen zijn er in een veelheid aan profielen, zoals te zien is op de tekening hieronder, en de meeste verlovingsringen voor mannen vallen in de categorie 'classic court' of 'flat'.

Een 'flat'(vlakke) ring heeft harde randen en straalt een onbewerkte of grove esthetiek uit. Deze ringen zitten erg goed omdat de hele breedte in contact komt met je huid en de spanning op het oppervlak houdt ze exact op hun plaats. Als je echter een dikke ring hebt, kun je uitslag krijgen als je de ring niet af en toe eens afdoet om je huid te laten ademen. En, vanwege hun rand, is het af of om doen niet altijd net zo comfortabel als bij court-ringen (met afgeronde randen).

Court-ringen zijn aan de binnenkant gebogen waardoor ze uiterst comfortabel zijn om te dragen, af of om te doen. Omdat ze gebogen randen hebben, gaat er ook minder vocht onder de ring zitten, waardoor de kans op huiduitslag kleiner is. Bij deze ringen komt echter minder oppervlak in contact met je huid, waardoor de pasvorm losser aanvoelt dan bij vlakke ringen.

Het geheim van een ring waarmee jullie allebei blij zullen zijn, is om je stijl en levensstijl in aanmerking te nemen bij het uitzoeken van de juiste ring.

Trouwringen vs. verlovingsringen

Wat is het verschil?

Eerlijk gezegd, niet zo veel. In sommige culturen gebruiken ze dezelfde ring voor beide doeleinden en anderen dragen ze beide gelijktijdig, wat betekent dat beide een tijdloos, eenvoudig ontwerp moeten hebben. Check de trouwringen voor mannen - jouw ultieme gids

Maar als je van plan bent om je verlovingsring ooit te vervangen door een trouwring, dan is dit goed om over na te denken: Je verlovingsring is voor nu; je trouwring is voor altijd. Zoek een verlovingsring om je relatie te vieren die uitstraalt hoe jij je op dat moment voelt.

Lang verhaal kort...

Jij doet jou

Verlovingsringen hebben een lange geschiedenis maar net als bij alle tradities, zijn die constant aan verandering onderhevig. Datzelfde geldt voor moderne relaties. Een verloving is een belofte van toewijding aan één persoon voor de rest van je leven, maar het is aan jullie bieden om de parameters van die belofte te definiëren - en dan hebben we nog niet eens over polyamoureuze relaties en andere alternatieve soorten gezinsvereniging. Net zoals niemand anders kan bepalen hoe jullie samenleven, kan ook niemand je vertellen hoe jullie de liefde voor elkaar vieren.

Jullie verloving is een van de belangrijkste hoofdstukken van jouw verhaal. Hoe jij het vertelt, bepaal je zelf.