Omdat er een nationale feestdag is in Denemarken zal je bestelling 1 werkdag later geleverd worden. Onze excuses!

365-daags retourbeleid
Verzending €4 - Gratis optie vanaf €39-
085 301 3271 - (werkdagen van 09.00-17.00 uur)
Menu
Zoeken
Log in
Verlanglijstje
Mandje

Hoe draag je een herenhorloge met stijl?

Til het dragen van een horloge naar een hoger plan door te leren hoe je jouw horloge op de juiste manier draagt. Van luxe tot casual horloges, met deze uitgebreide gids leer je alles wat je moet weten voor een onmiddellijke stijlupgrade.

Je weet dat een riem moet matchen met je schoenen Met horloges is dat precies hetzelfde.

Uiteraard gelden die regels voornamelijk voor formele evenementen. In feite ben je natuurlijk vrij om een willekeurig horloge te dragen bij elke willekeurige outfit (inclusief schoenen). Maar voor degenen die goede etiquette en stijl waarderen, is het matchen van je horloge met je outfit wat mannen van jongens onderscheidt.

Denk eraan: ook een horloge is een accessoire. Het moet bijdragen tot een betere look, maar mag niet domineren.

Hoe match je je horloge met je outfit.

Je horloge matchen met je outfit hoef niet moeilijk te zijn – het is gewoon een kwestie van nadenken over hoe je e.e.a. kunt verbeteren.

match je metalen – zilver met zilver, goud met goud. Houd rekening met de metalen elementen van je outfit – gespen van je riem en/of schoenen, ringen, manchetknopen – en match die met je horloge.

Ook het horlogebandje is belangrijk. Net zoals met riemen en schonen, moet je leren horlogebandje matchen met ander leer in je kleding. Een bruinlederen horlogebandje draag je bij schoenen en een riem van bruin leer. Een zwart bandje betekent een zwarte riem en schoenen.

Datzelfde geldt ook voor de stijl van je schoenen. Chique schoenen passen het best bij een luxe horloge, terwijl trainingsschoenen het goed doen bij een sporthorloge.

Een lichtgekleurde wijzerplaat wordt vaak overdag gedragen, terwijl grijs, kaki, zwart of bruin beter geschikt zijn voor 's avonds.

Aan welke pols moet een man zijn horloge dragen?

Sommige bronnen vermelden dat een man zijn horloge moet dragen aan zijn minst dominante hand.

Als je rechtshandig bent, draag je dus je horloge links en vice versa. De logica hiervan is dat het horloge zo min mogelijk schuift, wat de levensduur ten goede kan komen. Het betekent ook dat je nog steeds kunt zien hoe laat het is als je je dominante hand voor andere activiteiten gebruikt... zoals bijvoorbeeld voor het scrollen door dit artikel.

Traditioneel gezien moet een horloge los genoeg gedragen worden om je pols volledig te kunnen gebruiken. De wijzerplaat moet ter hoogte van de ellepijp zitten (het bot aan de buitenkant van je pols). Je horloge moet, als je comfortabel staat, niet onder je manchet tevoorschijn komen. Dat mag alleen als je je arm buigt.

Het enige 'oh nee toch, dat kan echt niet' is het dragen van je horloge over de manchet van je overhemd. Precies. Niet doen.

Soorten horlogestijlen

Gekleed horloge/luxe horloge

Nu populairder dan ooit, zijn luxe, geklede horloges jouw pronkstuk. Ze hebben meestal een kleine wijzerplaat en een smal, bijpassend bandje. De wijzerplaat is meestal eenvoudig en minimalistisch (geen chique chronografen of maanfases).

Wanneer draag je een luxe horloge

Als je slechts één horloge wilt, zorg dan dat het een luxe horloge is. Het mooie van een luxe herenhorloge is zijn veelzijdigheid, en het past net zo goed bij een kostuum als bij een spijkerbroek.

Het is jouw accessoire voor chic, formeel en voor overal waarbij je er op je beste uit wil zien en/of indruk wil maken.

Een gekleed horloge voegt iets toe aan je look. Het tilt je kleding van verstandig naar stijlvol. Het past ook goed, en best wel opvallend, bij casual weekendkleding.

Veldhorloge

Het originele ‘loopgravenhorloge’, veldhorloges zijn ontworpen om extreme omstandigheden te kunnen doorstaan. Ze zijn sterk, ze zijn ruig en gaan lang mee. Ze zijn ook ontworpen om 's nachts afgelezen te kunnen worden, met grote, zeer goed leesbare cijfers en lichtgevende wijzers, een contrasterende zwarte wijzerplaat met witte cijfers en markeringen. Oversized horloges zijn bijzonder populair bij militaire piloten.

De functionaliteit indachtig, is de kast meestal van roestvrij staal met banden van leer of canvas.

De tikkende secondewijzer ontstond bij deze horloges in militaire stijl. Dit is een functie waarbij de secondewijzer stopt zodra de kroon wordt uitgetrokken tot de positie waarop de tijd kan worden ingesteld. Hierdoor kan de drager het horloge tot op de seconde precies instellen. Ze werden ontworpen zodat soldaten hun horloge onderling konden synchroniseren.

Veldhorloges zijn meestal bedekt met zwarte, groene of grijze PVD. PVD (physical vapour deposition; fysische verdampingsafzetting) houdt in dat materiaal (zoals titaniumaluminiumnitride) wordt verdampt en hecht aan het materiaal van het horlogebandje voor een betere duurzaamheid en mooiere uitstraling. Diamond-like carbon (DL, diamantachtige koolstof) is een soort PVD toegepaste coating en is meestal zwart of grijs.

Wanneer draag je een veldhorloge

Met zijn duurzame design, is een veldhorloge uitermate geschikt voor zware omstandigheden zoals op het sportveld, bij hiking, of in de tuin (jazeker, tuineren is zwaar!).

Het is ook jouw accessoire voor dagelijks casual dragen. Helder, strak en ruig – combineer het met spijkerbroek en T-shirt en je bent overal klaar voor. Het staat goed bij je werklaarzen en zal ook niet misstaan bij een spijkerbroek en sportschoenen. Draag ze alleen niet bij een 'black tie' outfit.

Sporthorloge/Duikhorloge

James Bond maakte deze jongens beroemd. Het moderne duikhorloge is ontworpen om diepzeeduikers te voorzien van accurate tijdwaarneming voor hun resterende luchtvoorraad. De meeste duikhorloges zijn waterbestendig tot tenminste 100 meter.

Een sporthorloge, ontworpen om mee te zwemmen, niet om te duiken, is ook waterdicht, maar vaak tot geringere dieptes.

Duikhorloges zijn middelgroot, opvallend en meestal gemaakt van corrosiebestendig metaal, zoals roestvrij staal. Ze hebben veel functies en zijn veelzijdig genoeg voor bij meerdere kleding, zowel chic als casual.

Het chronograafhorloge (in feite een sporthorloge) werd uitgevonden toen koning Louis XVIII van Frankrijk een accurate tijdwaarneming wilde voor zijn paardenraces. Tegenwoordig is het moderne sporthorloge een 'must-have'-accessoire voor zeelieden, hardlopers, hikers, bergbeklimmers, fietsers en voor de man voor wie iedere seconde van de dag de moeite waard moet zijn.

Net als het duikhorloge, is een sporthorloge het beste geschikt voor fysieke activiteiten en beschikt het vaak over complicaties zoals een hartslagmonitor, hoogtemeter, barometer, kompas of GPS.

Wanneer draag je een sport- of duikhorloge

Veel sporthorloges zijn elegant genoeg als upgrade bij een 'smart-casual' outfit of zelfs als modieus accessoire en zijn perfect acceptabel voor alles van kantoorkleding tot diner-outfit, om te shoppen of te reizen.

Volgens de traditie gaan duikhorloges en kostuums niet samen. De pure omvang van een duikhorloge past gewoon niet bij de soepele lijnen van een kostuum. Tenzij je 007 bent en net naar een casino in Macau bent gezwommen – dan mag je alles dragen wat je wil.

Aviator-horloge/pilotenhorloge

De tijdwaarnemers voor de Royal Air Force-piloten, aviator-horloges zijn vergelijkbaar met militaire horloges. Ze zijn meestal middelgroot tot groot met een oversized wijzerplaat met dikke cijfers om makkelijk te kunnen aflezen tijdens slechte omstandigheden. Op de meeste aviator-horloges vind je de iconische driehoek met de twee puntjes op 12 uur. Deze 'glow-in-the-dark'-functie zorgt ervoor dat piloten snel de 12 kunnen vinden en zien hoe laat het is.

Sommige modellen hebben een roterende bezel met 60-minutenverhoging en een grote datumcomplicatie. De chronografen op aviator-horloges hebben een configuratie met intervallen van 30 minuten, 12 uur en 60 seconden, voor makkelijke timing.

Wanneer draag je een aviator-horloge

Dit is een geweldig horloge voor alle doeleinden. Ofschoon oorspronkelijk ontworpen om gebruikt te worden tijdens actie, gaan ze prima mee in de stad, tijdens reizen of bij casual bankhangen. En, bij een bijzonder strak design, kun je ook bij formele kleding dragen.

Digitaal horloge

Waar een analoog horloge de tijd aangeeft met wijzers, heeft een digitaal horloge een ledscherm dat de tijd in cijfers toont. De meeste digitale horloges hebben een display met zeven segmenten en een stevige plastic of rubberen band.

Ofschoon alles wat digitaal is, een relatief moderne uitvinding lijkt, bestaan digitale mechanische polshorloges als sinds de jaren '20 van de vorige eeuw.

Het eerste ledhorloge maakte echter pas in 1970 zijn opwachting. Het eerste digitale horloge werd geïnspireerd door de science fiction film uit 1968 ‘2001: A Space Odyssey’. Digitale led redelijk prijzig tot 1975, toen een bedrijf in Texas startte met de massaproductie van plastic ledhorloges.

Wanneer draag je een digitaal horloge

Volgens stijlgoeroes, is een digitaal horloge alleen voor casual gebruik. Dat wil dus zeggen voor bij casual kleding, sporten of chillen in een T-shirt en sportschoenen.

Feestpraatje: De geschiedenis van herenhorloges

Ofschoon polshorloges al bestaan sinds de 18e eeuw, werden ze oorspronkelijk beschouwd als een vrouwelijk accessoire en werden ze vrijwel alleen gedragen door vrouwen.

Mannen misten niks, omdat zakhorloges helemaal in waren. Deze mooie, kleine uurwerken werden (zoals de naam al aangeeft) in de zak gedragen en vastgemaakt aan een vest, revers of riemlus met een ketting of leren riempje.

De omslag van zakhorloge naar polshorloge begon met een bedrijf uit Londen dat in 1893 het eerste 'horloge met polsband' ontwierp, maar de trend begon pas te lopen aan het begin van de 19e eeuw. De komst van de oorlog was reden genoeg om een uurwerk aan de pols te gaan dragen. Oorlog is geen plek om in je zakken te moeten graaien, om te kijken hoe laat het is. Soldaten moesten hun uurwerken tijdens de gevechten kunnen synchroniseren.

En ziedaar: de entree van het polshorloge. Functioneel, modieus en vol potentie.

Vanwege hun militaire toepassing, werden de eerste polshorloges voor mannen bekend als 'loopgravenhorloge'. Ze hadden de klassieke ronde vorm van een zakhorloge met een scharnierende achterkant en voorfront. Ze konden echter aan de pols worden gedragen met een dik bevestigingssnoer.

In vergelijking met de snelheid waarmee technologische ontwikkelingen tegenwoordig plaatsvinden, maakten polshorloges voor heren slechts een langzame ontwikkeling door. Mechanische horloges waren de enige optie tot 1923 toen John Harwood het eerste zelfopwindende horloge uitvond. En het was pas in de jaren '50 dat elektronische horloges werden uitgevonden, gevolgd door het kwartshorloge in de jaren '70.

Stijl is uiteraard veel dynamischer. Het klassieke herenhorloge van leer en metaal mag dan misschien de overhand hebben, maar er is een enorme variëteit in vormen, kleuren, materiaal en wat je nog meer maar kunt verzinnen.

Jij vroeg – wij antwoordden

Kan de armband of riem van een horloge verwisseld worden?

Sommige moderne horloges zijn ontworpen met de mogelijkheid om de band te verwisselen. Geweldig als je graag veel variatie wilt in je dagelijkse outfit, of als je er niet tegen kunt als je bandje niet matcht met je andere kleuren.

Check de bandjes met een pinsluiting om ze snel los te kunnen maken en te verwisselen. Die maak je makkelijk los voor voldoende stijlopties.

Wat zijn de beste horloges om bij een kostuum te dragen?

Kostuums zijn meestal bedoeld voor formele aangelegenheden, nietwaar? Daarvoor haal je dus je luxe, geklede horloge uit de kast.

Denk wel een beetje na over de juiste kleuren. De meeste luxe horloges gaan prima samen met een marineblauw of zwart pak. Een luxe horloge met een zwarte leren band en een zilveren kast is bijvoorbeeld een charmante match bij donkere kleuren, en een zilverkleurige band en wijzerplaat passen prima bij een wit overhemd en zwart jasje.

Grijze kostuums passen goed bij een geheel zwart horloge, of zelfs bij een lichtergekleurde wijzerplaat en bruine band.

Ben niet bang om te experimenteren! Een gekleurde band kan extra karakter toevoegen aan een donker kostuum.

Wat zijn de regels voor het in het openbaar kijken op of tonen van je horloge?

Je hebt misschien wel eens gehoord dat het onbeleefd is om je telefoon te checken tijdens een date of vergadering. Tja, dat klopt ook wel... en dat geldt ook voor je horloge.

Naar je pols kijken zonder aanwijsbare reden kan je werkgever de indruk geven dat je ergens anders mee bezig bent en/of op zoek bent naar een ontsnappingsmogelijkheid. Dus, tenzij de situatie erom vraagt, bepaalt de etiquette dat je alleen op je horloge kijkt in je privétijd.

Wat is minimalistisch horloge?

Een minimalistisch horloge is een horloge dat uitsluitend ontworpen is om niet veel meer te doen dan de tijd aangeven. Geen complicaties, geen toeters en bellen.

In dat licht bezien kan een minimalistisch horloge wel als de moderne versie worden gezien van het originele 19e-eeuwse zakhorloge – niet opgesmukt en een betrouwbare tijdbron. Punt uit.

In hoeverre verschilt een heren- van een dameshorloge? Hoe zie je het verschil?

Het is de moeite van het vermelden waard dat herenhorloges meestal kunnen worden onderscheiden van die van dames door hun formaat – dameshorloges zijn kleiner, met fijnere kenmerken.

Herenhorloges hebben vaak ook meer gadgets, zoals complicaties. Sommige dameshorloges zijn decoratiever, met bijvoorbeeld edelstenen of andere decoratieve elementen.

Wat zijn tips en richtlijnen voor het selecteren van het juiste luxe herenhorloge?

Ervan uitgaand dat een luxe horloge bedoeld is om de kleding die je draagt bij zakelijke of formele gelegenheden, aan te vullen, wil je dat het goed past bij je kostuum. Deze eenvoudige tips kunnen je de richting op wijzen van piekfijn in plaats van sportief:

  • Formaat – Luxe horloge moeten dun genoeg zijn om onder de manchet van je geklede overhemd te passen.
  • Band – Leren is de veiligste keus voor een luxe horloge. Het is elegant, chique en tijdloos.
  • Wijzerplaat – eenvoudig is het beste voor luxe. Een wit horloge met Romeinse cijfers komt veel voor, maar variaties zijn er voldoende.
  • Kast – Rond, vierkant of rechthoekig. De vorm is niet belangrijk zolang de kast maar goud- of zilverkleurig is.

Welke horloges passen overal bij?

Net als bij schoenen, zijn er tijden en plaatsen die een bepaalde horlogestijl vereisen. Je vertoont je niet op een zakelijke vergadering op sportschoenen en je draagt geen oversized militair horloge dat onder de manchet van je overhemd uitkomt.

Maar, als zakelijke vergaderingen niet per se jouw ding zijn, is het dan mogelijk om één horloge te kopen dat overal bij past? Ja. En dat is je luxe horloge.

Een luxe horloge is net zo stijlvol als veelzijdig. Het is jouw optie voor formele gelegenheden (denk aan bruiloften, sollicitatiegesprekken, een eerste date), maar gaat ook prima bij een spijkerbroek en een T-shirt in het weekend. En als je toch besluit om maar één horloge te gaan dragen, kun je er net zo goed wat meer geld tegenaan gooien voor een goed exemplaar.

Is het oké voor een man om een dameshorloge te dragen?

Je mag natuurlijk gewoon dragen wat je zelf wil. Maar het moet natuurlijk el gezegd dat er een zekere mate van mannelijkheid en vrouwelijkheid zit in seksegebonden horloge.

Een vrouwenhorloge is meestal dunner en delicater dan een herenhorloge. Een vrouw kan een mannenhorloge dragen en dat lijkt er dan soms toch 'vrouwelijk' uit te zien – maar een man die een dameshorloge draagt zal daar zelden mannelijker mee overkomen. Het is aan jou of je daar een probleem van maakt of niet.

Zijn dure horloge voor mannen de moeite van het kopen waard?

Dat is helemaal afhankelijk van de koper. Heb je één of tien horloges nodig? Heb je voldoende budget voor een bijzonder duur horloge? Wil je het altijd gaan dragen, of alleen bij speciale gelegenheden?

De kosten van een horloge kunnen overal in zitten, van het vakmanschap dat gaat zitten in al die kleine mechanismen, de zuiverheid van het metaal, de diamanten op de wijzers tot eenvoudigweg de naam van de ontwerper. Doe voldoende onderzoek zodat je weet waar je voor betaalt en of je dat er voor over hebt.

In hoeverre zijn kleuren belangrijk bij het dragen van een horloge?

Het matchen van de kleuren van je horlogebandje en wijzerplaat lijkt misschien meer werk dan noodzakelijk, maar het loont zich allemaal de moeite als je het goed doet.

Als je er echt geen zin in hebt, ga dan voor een horloge met een witte wijzerplaat. Wit past overal bij. En probeer anders om tenminste de kleur van je horlogeband te matchen met je schoenen. Een bruine of zwarte leren horlogeband past mooi bij bruine of zwarte leren schoenen.

Hoe draag ik mijn horloge bij andere sieraden?

Hier zijn de afmetingen belangrijk. Als je een klein, smal horloge draagt, combineer die dan niet met een forse armband. Zo'n combinatie zal er onevenwichtig uitzien. Hetzelfde concept geldt voor de kleur van metalen. Denk eraan dat hier hetzelfde geldt – draag geen goudkleurige armband met een zilverkleurig horloge en manchetknopen.