365 dagen retourbeleid - we stellen geen vragen!
Verzending €4 - Gratis verzending vanaf €49-
Contacteer ons

Hoe draag je een platte pet zonder platte uitstraling

Twijfel je er ooit aan of je wel geschikt bent voor een platte pet? Wij zijn er om al je zorgen weg te nemen en je te laten zien dat je altijd goed zit met een pet die al 400 jaar alle trends heeft overleefd en nog steeds populair is.

Modetrends komen en gaan. Hoeveel kerels zie je nu nog met een hoge hoed? Trends stoppen; precies omdat ze dat zijn… trends. De platte pet begon niet als trend, hij begon als een noodzaak en groeide uit tot een essentieel onderdeel in mannenmode, al eeuwen.

Als het idee van een platte pet beelden bij je oproept zoals ‘Lunch boven op een wolkenkrabber’ of van een gepensioneerde golfspeler in Miami, dan zit je slechts voor de helft goed. De klassieke vorm en constructie van de platte pet zijn nu nog steeds net zo populair als in de tijd dat de krantenjongens op iedere straathoek stonden en je opa… tja, die doet toch altijd precies wat hij zelf wil.

1 Hoe draag je een platte pet zonder platte uitstraling1.1 Wat is een platte pet?1.2 De platte pet – populair sinds 15701.3 Krantenjongenspet versus platte pet: wat is het verschil?1.4 Hoe bepaal je je hoedenmaat in 2 stappen1.5 Hoe draag je een platte pet.1.6 Platte petten - looks & inspiratie1.7 Hoe was je een platte pet met de hand1.8 Jij vroeg – wij antwoordden

Wat is een platte pet?

Voordat we in de definitie van de platte pet duiken, zullen we eerst even deze aloude vraag beantwoorden – Wat is het verschil tussen een hoed en een pet?

Een hoed is een hoofdbedekking met een rand die helemaal rond loopt. Denk bijvoorbeeld aan een fedora of een cowboyhoed. Of zoek eens op internet naar Bruno Mars of Indiana Jones.

Petten wijken af van hoeden in hun design. Ze hebben een klep of een afwerking, maar hij wordt niet omgeven door een rand, en ze hebben een bovenkant die niet gevormd is (vergeleken met een fedora met zijn zeer gestructureerde kroon). Sommige petten, zoals baseballcaps, snapbacks of strapbacks hebben een structuur toegevoegd aan de kroon, maar geen rand zoals je die wel vindt bij een cowboyhoed.

Een klassiek voorbeeld van een traditionele pet is de platte pet. Het is belangrijk om te weten dat de woorden klep en rand vaak door elkaar gebruikt worden.

Bij hoeden loopt de rand helemaal rond, en bij petten niet.

In zijn puurste vorm wordt de body van een platte pet naar voren getrokken over de klep en genaaid of vastgezet aan de bovenste rand ervan. Platte petten zijn herkenbaar aan een driehoekig profiel en zijn geschikt voor vrijwel ieder type gezicht – van David Beckham tot de man die denkt dat hij geen ‘hoedenman’ is.

Traditioneel gemaakt van tweed (wol) of katoen, zijn er tegenwoordig platte mannenpetten in allerlei soorten materialen, zoals veganistisch leer, linnen, katoen en synthetische combinaties.

Afhankelijk van het materiaal, houd de platte pet je hoofd warm in de winter en koel in de zomer, terwijl hij ook nog eens prima past bij zowel zomerkostuums als bij een wollen overjas.

De platte pet staat ook wel bekend onder diverse andere namen – ivy cap, Gatsby, rijcap, sixpence, duckbill en paddy, om er maar een paar te noemen. Ongeacht hoe je hem noemt, de platte pet is makkelijker te dragen dan een fedora en ziet er beter uit bij een pak dan een snapback.

Bekijk onze hele collectie platte petten voor mannen en ontdek waarom ze al meer dan 400 jaar een essentieel onderdeel vormen van een herengarderobe.

De platte pet – Populair sinds 1570

De platte pet is er al eeuwen – sinds rond 1570 om precies te zijn. Van circa 1570 tot de jaren '90 aan het eind van de 16e eeuw, probeerde de Britse regering de wolindustrie te steunen door te eisen dat alle mannen op zondagen een wollen pet moesten dragen. Deze wet gold niet voor Engelsen van adel… en misschien zouden we nu nog steeds verplicht petten dragen.

De wet hield echter niet lang stand, maar de platte pet bleef onderdeel uitmaken van het uniform van de werkende man.

Bekijk een willekeurige foto van de jaren rond 1910-20 en je zult een zee van platte petten zien. Wat begon als een eis, werd officieel geadopteerd als essentieel onderdeel van het leven. De pet had weer een boost in populariteit in de jaren rond 1990, toen iedereen van rappers tot popsterren de ivy cap opzette en van de pet een populair modeartikel maakte.

Snel doorspoelen naar vandaag en je ziet dat de platte pet nog steeds relevant is. Misschien is het omdat het er geweldig uitziet om een pet te dragen bij zowel een casual als wat meer aangeklede look… misschien is het dat de platte pet ervoor zorgt dat je gezicht er voordelig uitziet. Of misschien is het gewoon omdat goede dingen altijd stijlvol blijven.

Krantenjongenspet versus Platte Pet: Wat is het verschil?

We zijn de eersten om toe te geven dat als je een krantenjongenspet, een platte pet noemt, dat dan geen zware misdaad is. Maar ofschoon de modepolitie niet direct bij je op de stoep zal verschijnen om je af te voeren, is het toch wel makkelijk als je de verschillen kent, zodat je beter kunt bepalen welke van deze 2 stijlen voor jou het meest geschikt is.… en je hebt weer een leuk' ik-weet-alles'-momentje als het onderwerp een volgende keer weer ter sprake komt.

De krantenjongenspet – ook wel bekend als nieuwsjongenspet, newsie cap of newsy – werd voor het eerst gedragen eind 19e, begin 20e eeuw door krantenverkopers. Hij lijkt in zoverre op de platte pet dat ze allebei meestal gemaakt zijn van tweed met een afgerond. laag profiel en een smalle klep of rand.

Het grootste verschil is dat de krantenjongenspet wijder en voller is dan een standaard platte pet. Krantenjongenspetten zijn aan de bovenkant samengenaaid uit 8 stukken, die eruit zien als pizzastukken en ze hebben vrijwel altijd een knoop bovenop waar de stukken samenkomen.

Als je twijfelt, kijk dan of je de pizzastukken ziet en dan weet je of het een krantenjongenspet is of een platte.

Hoe bepaal je je hoedenmaat in 2 stappen

Uiteindelijk creëren de hoedband en de klep (rand), de structuur van de hoed en die moet comfortabel over je voorhoofd vallen, vergelijkbaar met een snapback of baseballcap. Vermijd een te grote maat of een die pijnlijk te klein is.

  1. Wikkel een meetlint of een stukje touw stevig om je voorhoofd, circa 0,5 cm boven je oren (midden van het voorhoofd).
  2. Noteer de maat, bestel je platte pet en verover de wereld.

Hoe draag je een platte pet.

Omdat dit type pet goed past bij een alledaagse, casual look, maar ook bij een meer aangeklede outfit, is het dragen en stijlen ervan makkelijker dan je denkt.

  • Denk aan de klassiekers – Denk eraan dat natuurlijk materiaal betere isolatie en doorlaatbaarheid biedt. Houd het bij de oorspronkelijke materialen – tweed (wol), katoen of linnen.
  • Maak hem van jezelf – Rond de rand om je gezicht te omlijsten, door lichte druk uit te oefenen en de rand tot een lichte kromming te vormen.
  • Draag hem correct – Ongeacht welk superrelaxt liedje er op de achtergrond klinkt, draag je platte plet op de correcte manier en niet achterstevoren in jaren '90-stijl. Dat lijkt misschien in tegenspraak tot het zeggen van ‘maak hem van jezelf’ om dan te eisen dat je hem correct moet dragen, maar zie dat dan maar meer als een vriendelijke aanbeveling.
  • Ken het seizoen – Ademend linnen en lichtgewicht katoen zijn perfect voor lente en zomer, terwijl wol en tweed en zwaarder katoen geweldig zijn voor de winter.
  • Houd het simpel – Net als met een
    vlinderdas, moet je proberen te vermijden dat je te veel ouderwets aandoende accessoires in een look samenperst. Platte petten gaan prima samen met vlinderdassen, bretels en vesten… maar te veel, lijkt al snel op een steampunk-kostuumfeest.
  • Een patroon kiezen – Als je een pet met een motief hebt uitgezocht, zorg er dan voor dat andere patronen die je draagt, daar goed bij passen en elkaar aanvullen. Zie je pet als een accessoire en niet als iets dat je er snel achteraf nog even bij bedacht. Als iets waarvan je bewust hebt gekozen om te dragen, in plaats van iets dat je snel van de kapstok hebt getrokken onderweg naar de buitendeur.
  • Let op de voering – Net zo belangrijk als de buitenkant, is de zweetband aan de binnenkant (de stoffen band die aan de binnenkant van de pet, tegen je huid aan, zit) je focus net zo veel waard. Al onze Fawler platte petten zijn handgemaakt in Italië en hebben een zachte, jeukvrije zweetband. Die helpt niet alleen met de doorlaatbaarheidsfactor, maar zorgt er ook voor dat je je het hele jaar door op je gemak voelt.

Platte petten - Looks & Inspiratie

Platte petten en krantenjongenspetten passen vrijwel overal bij, van spijkerbroek tot zomerkostuum. Als je begint met een neutraalgekleurde pet (in zwart, bruin, grijs of beige), dan heb je meer opties als het gaat om styling en om te beslissen wat je er verder bij aan wilt trekken.

We hebben hieronder 3 complete looks samengesteld. Kijk vooral naar de algehele neutrale kleurtinten en de casual vibe.

Lees meer over hoe je accessoires, kleuren en patronen kunt matchen in onze 7 essentiële regels voor het matchen van herenaccessoires.

Look 1

Lagen zijn een must voor de koude wintermaanden. Als je lagen aanbrengt, denk dan ook eens aan een platte pet als een stijlvol onderdeel van je outfit in plaats van iets puur functioneels.

In deze look, hebben we een dikke, wollen sjaal in zwart gecombineerd met een getextureerde bruine, platte pet. Het bruin is geen exacte match met de jas (je wilt ook geen exacte match) en past bij de leren schoenen en de bruine, leren tas.

Het resultaat is een look die weliswaar bij elkaar gezocht is, maar toch relaxt genoeg om comfortabel te zijn.

Ontvang de look

Look 2

Laat zien dat je wel een beetje verstand hebt van aangeklede stijl in een lichtgrijs kostuum met marineblauwe details. En maak het af met een pied-de-poule krantenjongenspet.

Zorg ervoor dat de pet die je uitzoekt, geen exacte match is met het pak. Hier, vult het pied-de-poule patroon de effen kleur van het kostuum aan, terwijl de subtiele kleuren in de pet de marineblauwe details in de das en in de pochet versterken.

Ontvang de look

Look 3

Als je een 'spijkerbroek en T-shirt'-man bent, dan past deze verbeterde versie van casual misschien el mooi in jouw straatje.

Deze donkergrijze platte pet matcht perfect met een lichtgekleurde blazer, wit T-shirt en grijze pantalon. Deze outfit blijft fris doordat je in hetzelfde neutrale kleurenpalet blijft. Werk het geheel af met zwart-met-witte accenten en een paar leren instappers of witte sneakers.

Toch liever je spijkerbroek? Houd de blazer en draag daar je favoriete spijkerbroek bij.

Ontvang de look

Hoe was je een platte pet met de hand

Wollen, linnen en katoenen platte petten en krantenjongenspetten kunnen met de hand worden schoongewassen. Het is erg belangrijk dat de rand niet nat wordt en dat je het hele proces zorgvuldig doorloopt – het is geen klusje om snel even doorheen te vliegen.

  1. Vul een kom met warm water. Gebruik geen heet water, omdat dit de pet mogelijk ruïneert.
    Voeg een beetje (ongeveer een theelepel) mild, bleekvrij wasmiddel toe.
  2. Week een klein stukje van de pet (bij voorkeur een plekje dat nauwelijks zichtbaar is) om te kijken of de kleur bleekt. Zo niet, ga door. Zo wel, stop.
  3. Stop de achterkant van de pet in het water – houd de rand uit het water. Was voorzichtig van de achterkant van de pet naar voren. Vermijd het wassen van de rand, tenzij die echt smerig is.
  4. Focus op de binnenste zweetband en geef die een extra beurt om opgehoopte olie, vet en zweet te verwijderen.
  5. Nadat je de pet licht hebt gewassen, haal je hem uit het water en spoel je hem af met koud water om het wasmiddel te verwijderen. Druk de pet voorzichtig aan tussen een handdoek om het overtollige water te verwijderen. De pet niet wringen of draaien.
  6. Laat de pet drogen in de lucht, maar niet in direct contact met zonlicht of hitte. Als je de pet neerlegt, breng de pet eerst weer zo goed mogelijk in vorm, omdat hij zal opdrogen in de vorm waarin je hem laat liggen.

In de meeste gevallen, hoef je waarschijnlijk alleen de binnenste zweetband te wassen… tenzij je bent aangevallen door een zwerm duiven.

Vermijd dat de rand of klep nat wordt, omdat die vaak zijn gemaakt van karton en mogelijk barsten en hun vorm verliezen als ze nat worden. Als je de rand moet schoonmaken, doe dat dan met een klein beetje water en een schone handdoek.

Jij vroeg – Wij antwoordden

Wat is de beste platte pet om te dragen?

Wat de ‘beste’ is, hangt af van jou en van jouw verhaal.

Als je een voller, wijder gevoel prettig vindt, kies dan een krantenjongenspet zoals bijvoorbeeld deze lichtgewicht katoenen, klassieker van Fawler. Of als je een keer iets moderners wil proberen, ga dan voor deze verweerde, leren platte pet van veganleer in grijs.

Kun je in de zomer een platte pet dragen?

Je kunt 's zomers een platte pet dragen, als hij is gemaakt van ademend linnen of van lichtgewicht katoen. Het laatste dat je wilt, is een bezweet voorhoofd.

Zorg ervoor dat de voering net zo ventilerend is als de buitenkant. Probeer deze 100% linnen platte pet eens voor de juiste maat.

Kun je een platte pet dragen naar een bruiloft?

Platte petten zijn nogal populair in casual omstandigheden, maar kunnen opgewaardeerd worden voor meer formele aangelegenheden. denk eraan dat je je pet afdoet in de kerk.

Voor meer over aankleden voor een bruiloft, bekijk onze gids over kleding voor bruiloftsgasten voor mannen.

Hoe zoek ik een platte pet of een krantenjongenspet uit?

Vakmanschap en constructie zijn de belangrijkste dingen om rekening mee te houden als je een platte pet of een krantenjongenspet koopt. Al onze platte petten van Fawler zijn handgemaakt in Italië met traditionele methodes en klassieke materialen.

Shop onze nieuwste collectie Italiaanse hoeden en petten en winterklare favorieten exclusief voor Trendhim.

MELD JE AAN OM €400 TE WINNEN

Meld je aan om op de hoogte te blijven van onze stijltips, speciale aanbiedingen en info over nieuwe productlanceringen. Je doet automatisch mee aan een maandelijkse trekking waarmee je een cadeaubon van €400 kunt winnen.

Ik ben op de hoogte van Trendhims privacybeleid. Uitschrijven kan op elk moment.